Postul Paştelui 2025. Când începe Postul Mare, cel mai aspru post din an

Postul Paștelui 2025 începe pe 3 martie și se încheie pe 19 aprilie 2025, pregătindu-i pe credincioși pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului, pe 20 aprilie.
  • Publicat:
Postul Paştelui 2025. Când începe Postul Mare, cel mai aspru post din an

Pe 9 februarie 2025, creștinii ortodocși intră în perioada liturgică a Triodului, o etapă premergătoare Postului Mare, menită să pregătească sufletește credincioșii pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinătății: Învierea Domnului. Postul Paștelui, cel mai lung și mai riguros din an, va începe pe 3 martie și se va încheia pe 19 aprilie, urmat de Sărbătoarea Învierii pe 20 aprilie, zi în care Paștele va fi sărbătorit la aceeași dată de ortodocși și catolici.

Triodul – perioada de pregătire pentru Postul Paștelui

Triodul este o perioadă specială în calendarul liturgic bizantin, care se întinde pe 70 de zile și include Postul Mare și Săptămâna Patimilor. Această etapă începe cu Duminica Vameșului și a Fariseului (9 februarie 2025), când se evidențiază importanța smereniei în fața lui Dumnezeu. Urmează Duminica Fiului Risipitor (16 februarie), care subliniază pocăința și iertarea divină.

În săptămâna ce urmează, credincioșii pot consuma carne, însă din Duminica Înfricoșatei Judecăți (23 februarie) începe perioada de renunțare treptată la alimentele de origine animală. Pe 2 martie, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, se lasă sec de brânză, iar din 3 martie începe oficial Postul Mare.

Cum se ține Postul Paștelui?

Postul Mare este o perioadă de purificare spirituală și trupească, în care credincioșii sunt chemați la rugăciune intensă, milostenie și renunțare la plăcerile lumești. Regimul alimentar presupune excluderea cărnii, laptelui, ouălor și a altor produse de origine animală.

Tradiția Bisericii recomandă următoarele reguli pentru post:

  • În primele două zile (luni și marți din prima săptămână) se recomandă post complet sau, pentru cei care nu pot ține, ajunare până seara.
  • În miercurea și vinerea din fiecare săptămână, alimentele trebuie consumate doar o dată pe zi, fără ulei.
  • În sâmbăta și duminica, sunt permise două mese pe zi, cu legume gătite cu untdelemn.
  • În Săptămâna Patimilor, postul se înăsprește, culminând cu Vinerea Mare, când se recomandă ajunare totală.

Zilele cu dezlegare la pește

Comparativ cu alte posturi din an, Postul Paștelui este considerat cel mai strict. Cu toate acestea, Biserica a stabilit două zile în care este permis consumul de pește:

  • Buna Vestire (25 martie)
  • Duminica Floriilor (13 aprilie)

Semnificația Postului Mare și a Săptămânii Patimilor

Postul Paștelui amintește de cele 40 de zile de postire ale Mântuitorului în pustiu și de perioada de pregătire pentru Patimile, Moartea și Învierea Sa. Este un timp de reflecție asupra sacrificiului divin și un prilej de apropiere de Dumnezeu.

În Săptămâna Patimilor (14-19 aprilie), credincioșii sunt chemați la rugăciune intensă și participare la slujbele speciale care reconstituie drumul Mântuitorului spre răstignire.

Un aspect deosebit al anului 2025 este că Paștele va fi sărbătorit în aceeași zi de ortodocși și catolici, pe 20 aprilie. Acest fenomen rar aduce un simbol al unității creștine, având în vedere că, de obicei, Biserica Ortodoxă și cea Catolică calculează data Paștelui după calendare diferite.

Sursă foto – lulu8206 / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult