Salata verde, de obicei, se ofilește rapid în frigider, chiar și atunci când o depozitezi în sertarul pentru legume, iar mulți dintre noi ne confruntăm cu această problemă atunci când încercăm să o păstrăm proaspătă mai multe zile.
Nicole Keshishian, expert culinar și autoare, explică faptul că, înainte de a descoperi un truc simplu, salata ei se strica aproape întotdeauna în câteva zile. „Dacă nu mănânci salate zilnic, știi cât de greu este să consumi întreaga cantitate de salată înainte ca aceasta să se înmoaie”, spune ea.
Dar Nicole a descoperit soluția pentru a păstra salata proaspătă mult mai mult timp: „Acest truc simplu și eficient face ca salata ta să rămână proaspătă și crocantă timp de până la două săptămâni.” Tot ce trebuie să faci este să speli bine frunzele de salată, să le usuci și să le înfășori într-un prosop de hârtie sau textil. Apoi, pune-le într-o pungă cu fermoar, lăsând-o ușor deschisă, și depozitează-le în frigider. Prosopul de hârtie va absorbi excesul de umiditate, iar pungă cu fermoar va proteja salata de etilena, gazul produs de alte fructe și legume care accelerează deteriorarea.
Acest truc nu doar că previne înmuierea salatei, dar ajută și la prelungirea duratei sale de viață, păstrându-o proaspătă și crocantă pentru mult mai mult timp, indiferent de tipul de salată.
Pentru a păstra salata proaspătă și crocantă până la două săptămâni, trebuie să o depozitezi corect și să o îngrijești pentru a preveni ofilirea sau deteriorarea rapidă. Iată câteva sfaturi eficiente:
Înainte de a depozita salata, este important să o speli bine, dar mai ales să o usuci complet. Poți folosi un șervețel sau o centrifugă de salată pentru a îndepărta excesul de apă. Umezeala poate accelera procesul de descompunere, așa că salata trebuie să fie cât mai uscată posibil.
După ce ai spălat și uscat salata, pune-o într-un recipient ermetic sau într-o pungă de plastic perforată, pentru a permite aerului să circule. Dacă folosești o pungă, este bine să introduci un prosop de hârtie uscat în interior, pentru a absoarbe umezeala.
Salata trebuie depozitată într-un frigider, într-un loc răcoros, ideal la temperatura de 1-4°C. Sertarul pentru legume este cel mai bun loc, deoarece are o umiditate mai mare, dar asigură-te că salata nu este înghesuită pentru a permite o bună circulație a aerului.
O altă opțiune este să folosești recipiente cu capac care creează un mediu mai umed, dar totodată permit circulația aerului, pentru a preveni uscarea sau acumularea de umezeală în exces.
Este important să nu depozitezi salata lângă fructe sau legume care emit etilenă (cum ar fi merele sau roșiile), deoarece etilena poate accelera procesul de deteriorare al salatei.
Prin respectarea acestor pași, salata ar trebui să reziste proaspătă și crocantă până la două săptămâni, iar tu te vei bucura de ea fără probleme.
FOTO: Shutterstock