Peste jumătate dintre românii cu vârste de peste 40 de ani, care au efectuat lucrări de-a lungul timpului pentru tratarea cariilor, au cel puțin o intervenție realizată cu un amalgam de metale grele – ce are la bază Mercur, Beriliu, Nichel sau Cupru, o tehnică periculoasă, folosită cu precădere între anii ‘80 și începutul anilor 2000, interzisă de la începutul acestui an în Uniunea Europeană, arată o estimare a rețelei de servicii medicale LIFE Group.
Potrivit unei decizii a Parlamentului European din 2024, plombele pe bază de metale grele au fost interzise de la 1 ianuarie 2025 în toată Uniunea Europeană, ca urmare a riscului crescut asupra sănătății umane. Chiar și așa, circa 40 de tone de mercur era folosit la nivelul anului trecut în tratamentele dentare din UE. Până la finalul anului trecut, tehnica utilizării de plombe pe bază de metale grele era interzisă copiilor sub 15 ani, dar și femeilor însărcinate ori a mamelor de copii mici.
Citește și: Semne CLARE de intoxicație cu METALE GRELE. Multe provin din alimentele consumate zilnic
„În urmă cu 15 ani am scris un articol într-o revistă de specialitate despre pericolele din spatele utilizării amalgamului cu mercur în tratarea cariilor, lucru care a deranjat profund pe cei din Colegiul Medicilor de la acea vreme. Începuseră deja să apară diferite studii despre gradul ridicat de risc al acestor substanțe pentru corpul omenesc, iar timpul a demonstrat că utilizarea metalelor grele este extrem de nocivă pentru om. Suntem mai mult decât bucuroși că Uniunea Europeană a decis să pună capăt acestor practici medicale extrem de periculoase”, a declarat Dr. Cristina Obreja, CEO și cofondator LIFE Dental Spa.
Mercurul este o substanță chimică extrem de toxică care reprezintă o amenințare atât pentru sănătatea umană, cât și pentru mediul înconjurător. Expunerea la niveluri ridicate de mercur poate provoca daune la nivelul creierului, plămânilor, rinichilor și sistemului imunitar, mai arată datele LIFE Group.
Potrivit Dr. Cristina Obreja, Cuprul – crește stresul oxidativ, afectând sănătatea celulară, Nichelul – este un alergen puternic care poate cauza reacții serioase, Beriliul, Cadmiul, Arsenicul sau Cromul – sunt substanțe cancerigene, în timp ce Mercurul din plombele de amalgam se evaporă, intră în sânge, atacă rinichii și sistemul nervos.
„Românii care știu să aibă lucrări realizate cu amalgam în ultimii ani trebuie să ia în calcul îndepărtarea acestora cu rapiditate, pentru a minimiza riscurile la care se expun. Metalele grele sunt un inamic invizibil, se acumulează în oase, ficat, rinichi, creier – și pot fi aproape imposibil de detectat prin analize uzuale. Pot duce la boli neurodegenerative, autoimune, autism și alte afecțiuni grave și afectează inclusiv dezvoltarea normală a fătului la femeile însărcinate”, a mai precizat Dr. Cristina Obreja.
Foto: shutterstock