Programul Noua Casă 2025. Lovitură pentru tinerii care intenționau să-și cumpere o casă

Programul Noua Casă este destinat tuturor românilor care doresc să achiziționeze locuințe, dar nu își permit să plătească avansul standard cerut de bănci.
  • Publicat:
Programul Noua Casă 2025. Lovitură pentru tinerii care intenționau să-și cumpere o casă

Programul Noua Casă 2025 aduce vești proaste pentru tinerii care intenționau să-și cumpere o locuință. În acest an, autoritățile au decis să taie din buget. Ce sumă vor primi, de fapt, românii care accesează programul? 

Bugetul pentru Programul Noua Casă se înjumătățește, potrivit observatornews.ro. Motivul pentru care s-a luat această decizie este lipsa de interes față de acest program manifestată de români în 2024.

Programul Noua Casă 2025. Se taie din buget

În schimb, ramâne avansul de 5% pentru o locuinţă de până la 70.000 euro. Spre exemplu, la un credit ipotecar, pentru aceste case, avansul este de 15%, mai exact de 10.500 de euro. Pentru a putea lua un credit de 70.000 de euro, potențialul beneficiar trebuie să obțină venituri de cel puțin 5.400 de lei. Din păcate, în marile oraşe, puține apartamente pot fi achiziționate la acest preț.

În acest an, bugetul pentru programul guvernamental Noua Casă este de doar 500 de milioane de lei, scrie România TV. 

Anul trecut, doar aproximativ 1000 de români şi-au cumpărat locuinţe prin acest program.

Cine poate aplica la Noua Casă

Orice român poate aplica pentru a obține un credit Noua Casă, dacă la data solicitării împrumutului nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul sau soția o locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită aceasta, sau deține o locuință obținută prin orice alt mod în afară de program, care are o suprafață utilă mai mică de 50 de metri pătrați.

Prin programul Noua Casă poate fi achiziționată o singură locuință de-a lungul vieții. În plus, trebuie să îndeplinești și condițiile specifice prevăzute de băncile care participă la program.

În cazul unui credit Noua Casă nu poți opta pentru o perioadă de dobândă fixă de 3-5 ani, ai doar alternativa dobânzii variabile. Aceasta este formată din marja fixă a băncii, 2%, și IRCC.

Valoarea IRCC se modifică o dată la trei luni. Banca Națională a României (BNR) a stabilit un nou nivel pentru IRCC: 5,66% între 1 ianuarie și 31 martie 2025, în scădere de la 5,99% în trimestrul precedent. O altă reducere este prognozată pentru perioada 1 aprilie – 30 iunie 2025, când IRCC va ajunge la 5,55%.

La ora actuală, băncile vin în întâmpinarea celor care vor să ia un credit ipotecar cu oferte de dobândă fixă de cele mai multe ori mai avantajoase decât cele aferente unui împrumut luat prin programul Noua Casă. Există inclusiv oferte de dobândă fixă sub 5% pe o perioadă de 3 ani.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News