Ouăle sunt adesea considerate una dintre cele mai bune surse de proteine, oferind aproximativ 6 grame de proteine per ou. Cu toate acestea, unele legume pot depăși ouăle în ceea ce privește conținutul de proteine per porție. Deși ouăle sunt o sursă excelentă de proteine, anumite legume sunt, de asemenea, bogate în acest macronutrient.
Atunci când sunt încorporate în dietă, o varietate de legume bogate în proteine poate contribui la consumul zilnic de proteine și poate oferi, de asemenea, vitamine, minerale și antioxidanți suplimentari. Indiferent dacă ești vegetarian, vegan sau pur și simplu dorești să consumi mai multe alimente de origine vegetală, legumele te pot ajuta să îți atingi obiectivele de proteine într-un mod eficient.
Citește și: Câte calorii are un ou, în funcție de cum este gătit?
Dacă ești o persoană care mănâncă ouă în fiecare zi la mic dejun și vrei o schimbare, dar fără a compromite partea nutrițională sau dacă vrei să îți crești aportul de proteine, iată câteva sugestii pentru tine.
Spanacul este o sursă de nutrienți și o sursă excelentă de proteine. O cană de spanac gătit conține aproximativ 5,4 grame de proteine, dar atunci când este măsurat la 100 de grame, conține aproximativ 2,9 grame de proteine.
Cu toate acestea, pentru că spanacul se reduce semnificativ la gătire, poți consuma cu ușurință mai multe porții, făcându-l o sursă eficientă de proteine. Pe lângă proteine, spanacul este plin de fier, calciu și vitaminele A, C și K. Acești nutrienți susțin sănătatea oaselor, funcția imunitară și starea generală de bine.
Broccoli este adesea lăudat pentru conținutul său ridicat de fibre și vitamine, dar este, de asemenea, o sursă subestimată de proteine. La 100 de grame, broccoli conține aproximativ 2,8 grame de proteine. O cană întreagă de broccoli tocat și gătit furnizează aproape 5,7 grame de proteine, depășind un singur ou. În plus, broccoli este bogat în antioxidanți, folat și potasiu. Susține sănătatea inimii, digestia și oferă proprietăți antiinflamatorii, făcându-l o adăugire superbă în orice dietă. Poți include broccoli în preparate prăjite, curry-uri sau feluri de mâncare cu legume amestecate.
Anumite varietăți de ciuperci, cum ar fi ciupercile albe, sunt surprinzător de bogate în proteine. În timp ce ciupercile crude conțin aproximativ 3,1 grame de proteine la 100 de grame, ciupercile gătite au o concentrație chiar mai mare din cauza pierderii de apă. O cană de ciuperci gătite poate oferi aproape 5-7 grame de proteine.
Ciupercile sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamine B, seleniu și antioxidanți. Acestea susțin sănătatea creierului, întăresc imunitatea și au potențial proprietăți anticancerigene.
Mazărea este printre cele mai bune surse de proteine de origine vegetală. O cană de mazăre gătită conține aproximativ 8 grame de proteine, mult mai mult decât un ou. La 100 de grame, mazărea oferă aproximativ 5 grame de proteine.
Pe lângă proteine, mazărea este plină de fibre, vitamina K și folat. Susține digestia, sănătatea inimii și controlul zahărului din sânge, făcându-o excelentă într-o dietă echilibrată.
Foto: shutterstock