Rețetă simplă de mucenici care a devenit virală pe TikTok. Ies pufoși și delicioși exact ca cei făcuți în copilărie de către bunici

  • Publicat:
Rețetă simplă de mucenici care a devenit virală pe TikTok. Ies pufoși și delicioși exact ca cei făcuți în copilărie de către bunici

Mucenicii sunt o tradiție culinară iubită în România, pregătiți cu ocazia zilei de 9 martie, când se sărbătoresc cei 40 de mucenici din Sevastia. Rețeta tradițională, transmisă din generație în generație, a fost reinterpretată de un utilizator TikTok și a devenit virală datorită simplității și rezultatului spectaculos: mucenici pufoși, aromați și îmbibați în miere, exact ca cei pe care îi făceau bunicile noastre.

Ingrediente pentru mucenici

Pentru prepararea mucenicilor avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 14 g drojdie uscată
  • 4 gălbenușuri
  • 500 ml lapte
  • 100 g unt topit
  • 5 linguri ulei
  • 200 g zahăr
  • Coaja de la 2 lămâi
  • 1 esență de rom
  • 1 vârf de linguriță sare
  • 1 gălbenuș de ou și 1 lingură de lapte pentru a unge mucenicii înainte de a îi băga la cuptor

Pentru sirop

  • 300 ml apă
  • 60 g miere
  • 1 lămâie

Mod de preparare

Într-un bol, punem drojdia uscată, 4 lingurițe de zahăr și 4-5 linguri de lapte cald. Lăsăm câteva minute până când drojdia se activează și crește.

Într-un bol separat, amestecăm gălbenușurile cu uleiul și untul topit. Într-un alt bol, combinăm laptele călduț cu zahărul, esența de rom și coaja de lămâie.

Într-un bol mare, adăugăm făina și facem o gaură în mijloc. Adăugăm sarea, apoi încorporăm treptat gălbenușurile cremoase, drojdia activată și laptele aromat. Amestecăm bine până obținem un aluat elastic, care nu se lipește de mâini. Nu mai adăugați făină, ci continuați să frământați până când aluatul capătă textura dorită.

Acoperim aluatul cu folie alimentară și un prosop și îl lăsăm la loc călduț până își dublează volumul.

Luăm biluțe de aluat și le modelăm sub formă de 8-uri împletite sau S-uri. Așezăm mucenicii pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și îi lăsăm la crescut încă 10-15 minute.

Ungem mucenicii cu ou bătut și lapte, apoi îi coacem la 180°C timp de 15-20 de minute, până devin aurii și pufoși.

Fierbem apa cu mierea și lămâia, apoi lăsăm siropul să se răcească puțin.

Scoatem mucenicii din cuptor și îi lăsăm să se răcească pe un grătar. Îi trecem rapid prin siropul călduț și îi decorăm cu nucă măcinată. Nu îi lăsați prea mult în sirop, deoarece sunt foarte pufoși și se vor înmuia rapid.

Trucuri pentru mucenici perfecți

  • Folosește ingrediente la temperatura camerei pentru un aluat mai elastic.
  • Nu adăuga făină în exces, chiar dacă aluatul pare lipicios – frământarea îndelungată îl va face să devină perfect.
  • Dacă vrei un plus de aromă, poți adăuga scorțișoară sau cardamom în aluat.
  • Pentru un luciu frumos, unge mucenicii cu miere diluată în puțină apă caldă înainte de a presăra nuca.

Această rețetă a devenit virală pe TikTok datorită modului simplu de preparare și aspectului final extrem de apetisant. Mulți utilizatori au încercat-o și au fost impresionați de cât de pufoși și aromați ies mucenicii, exact ca cei din copilărie. Dacă vrei să aduci în bucătăria ta un strop de nostalgie și tradiție, încearcă această rețetă

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News