Cea mai sănătoasă legumă din lume. E mai bună decât spanacul și are un scor nutrițional de nota 10!

Este singura legumă care a obținut un scor impecabil de 100/100. S-a dovedit a fi chiar mai bună decât spanacul.
  • Publicat:
Cea mai sănătoasă legumă din lume. E mai bună decât spanacul și are un scor nutrițional de nota 10!
Cea mai sănătoasă legumă din lume. E mai bună decât spanacul și are un scor nutrițional de nota 10!

Dacă vrei să adopți un stil de viață mai sănătos, probabil că spanacul, varza kale și avocado se află în fruntea listei de cumpărături. Totuși, potrivit experților, există un superaliment despre care nu se vorbește la fel de mult, dar care merită toată atenția.

Cea mai sănătoasă legumă din lume

Specialiștii în agricultură și nutriție au desemnat recent cresonul de apă drept „cea mai sănătoasă legumă de pe Pământ”. Impresionant, nu-i așa? Acest titlu i-a fost acordat după ce cercetările au arătat că această legumă conține o concentrație ridicată de vitamine și minerale.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) utilizează scoruri de densitate nutrițională pentru a evalua conținutul de vitamine și minerale al alimentelor. În timp ce opțiunile sănătoase populare, precum spanacul și frunzele de sfeclă, obțin scoruri în jurul valorii de 80, cresonul de apă este singura legumă care a obținut un scor perfect de 100. Alimentele cu scoruri mai mari oferă mai mulți nutrienți per calorie.

Cresonul de apă, scor impecabil în TOP 10 alimente sănătoase

Cresonul de apă a ocupat primul loc cu un scor impecabil de 100 din 100. Pe locurile următoare s-au clasat varza chinezească (91,99), mangoldul (89,27), frunzele de sfeclă (87,08), spanacul (86,43) și cicoarea (73,36).

Top 10 a fost completat de salata verde cu frunze (70,73), pătrunjelul (65,59), salata romaine (63,48) și varza collard (62,49). Cele mai bine cotate fructe au fost ardeiul roșu (41,26), dovleacul (33,83), roșia (20,37), lămâia (18,72) și căpșuna (17,59). Cartoful dulce și grepfrutul au obținut cele mai mici scoruri pe scala nutrițională pentru legume și fructe, cu 10,51 și, respectiv, 10,47.

Fructele și legumele cu densitate nutrițională ridicată sunt puternic asociate cu un risc redus de boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, neurodegenerative și unele tipuri de cancer. În plus, cresonul de apă are avantajul de a fi o opțiune destul de accesibilă. De asemenea, poți cumpăra semințe și să îți cultivi propriul superaliment acasă.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult