Un nutriționist a împărtășit câteva dintre beneficiile pentru sănătate ale unui fruct popular, susținând că acesta ar putea chiar să protejeze inima și să amelioreze simptomele menopauzei. Cu toții știm că o dietă sănătoasă și echilibrată trebuie să conțină o cantitate suficientă de fructe și legume. Potrivit nutriționistei Nicola Shubrook, roșiile joacă un rol important în menținerea sănătății organismului din mai multe motive. Acest fruct poate promova sănătatea inimii, proteja vederea, susține sănătatea pielii, ajuta la vindecarea rănilor și ameliora simptomele menopauzei.
O porție de 80g de roșii oferă aproximativ 5% din necesarul zilnic de potasiu al unui adult. Consumul de alimente bogate în potasiu este asociat cu rate mai mici de accident vascular cerebral și ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare. Roșiile conțin, de asemenea, un compus numit licopen, care le conferă culoarea roșie. Cercetările asupra licopenului și proprietăților sale benefice pentru sănătate sunt în creștere, inclusiv în ceea ce privește potențialul său de a reduce riscul de boli cardiovasculare.
Un studiu publicat în European Journal of Preventative Cardiology a descoperit cum consumul de roșii ar putea reduce tensiunea arterială.
„Consumul de roșii, inclusiv produsele derivate din acestea, este benefic în prevenirea și gestionarea hipertensiunii arteriale. Un aport mai mare de roșii reduce riscul de hipertensiune cu 36%, iar un consum moderat scade tensiunea arterială, în special în cazul hipertensiunii de gradul unu”, au scris autorii studiului.
Citește și: Ce sortiment de roșii ar trebui să eviți să cumperi atunci când mergi la piață. Detaliile care fac diferența
Roșiile conțin un grup de fitochimicale numite carotenoizi, printre care se numără licopenul, luteina și beta-carotenul. Acești compuși sunt esențiali pentru menținerea sănătății ochilor și pot proteja împotriva degenerescenței maculare legate de vârstă și a altor afecțiuni oculare.
Carotenoizii din plante, inclusiv cei din roșii, ar putea ajuta la prevenirea deteriorării pielii cauzate de razele UV. Pentru a maximiza absorbția licopenului din roșii, se recomandă consumul acestora împreună cu o sursă de grăsime, cum ar fi un dressing pe bază de ulei de măsline, pentru a ajuta organismul să beneficieze mai bine de acești carotenoizi „protectivi”.
Roșiile sunt o sursă bogată de vitamina K, esențială pentru coagularea sângelui și vindecarea rănilor. Există tot mai multe dovezi că vitamina K poate fi benefică și pentru sănătatea oaselor și a sistemului cardiovascular.
Un studiu din 2015, publicat în Nutrition Journal, a descoperit cum consumul de suc de roșii a ajutat la ameliorarea unor simptome ale menopauzei, precum anxietatea, rata metabolică în repaus și ritmul cardiac.
Foto: shutterstock