Mica ta gradina

  • Publicat:
Mica ta gradina
Mica ta gradina

Visul unei gradini unde sa creasca in mare parte flori, dar si legume organice devine o realitate palpabila pentru un numar din ce in ce mai mare de romani. Necesitatea cultivarii propriilor legume in gradina ne duce cu gandul nu doar la gradina din vacantele copilariei, ci si la o atitudine suta la suta eco.

O data ce am inceput, plini de entu­ziasm, amenajarea viitoarei noastre camari de fructe si legume, trebuie sa tinem cont de particularitatile tipurilor de legume alese si de conditiile in care se prezinta solul gradinii. Acesta poate fi de mai multe feluri, nisipos, pietros, lutos, cu panza freatica mai aproape de su­pra­fata sau din contra, cu o panza freatica adanca, fapt ce ne va obliga la asi­gu­ra­rea unei surse de apa pentru stropiri mai dese. Este ideal sa cureti si sa plivesti toate buruienile existente initial in gradina. Legumele cultivate in noua gradina pot lua boli de la celelalte plante si buruieni.

15 tips-uri pentru o gradina pe placul oricui

1. Primavara este anotimpul ideal pentru plantarea pomilor fructiferi, arbustilor si gardului viu. De asemenea, pot fi plantate si flori, dar ele nu vor inflori decat la primavara urmatoare.

2. Unele tipuri de legume au nevoie de umbra, este ideal sa le plantezi sub vie.

3. Rosiile sunt legumele cele mai sensibile la boli si paraziti, necesita de obicei mai multa ingrijire decat alte legume.

4. Foloseste intotdeauna ingrasaminte naturale daca vrei ca legumele si zarzavaturile sa aiba aroma celor din copilarie si sa prezinte garantia unor alimente sanatoase. Nu stramba din nas la gandul folosirii ingrasamintelor naturale. Pentru cultivarea celor mai scumpe fructe si legume din clasa Bio se foloseste strict doar balegar natural.

5. Daca nu ai acces curent la o sursa de balegar natural, realizeaza asa numitul compost sau ingrasamant din resturi menajere biodegradabile. Acesta se compune din pamant amestecat in proportii egale cu frunze cazute, coji si cotoare de fructe si legume. Amalgamul rezultat este amestecat neaparat cu cenusa vegetala provenita numai din arderea lemnului si a carbunelui. Cenusa vegetala contine carbon si multe minerale necesare cresterii legumelor.

6. Cultiva neaparat usturoi in gradina. Acesta are rolul de a tine la distanta bolile, bacterile si plantele care ar putea afecta celelalte legume sensibile.

7. Nu uita de cresterea plantelor aromatice, gradina este potrivita pentru cultivarea patrunjelului, leusteanului, mararului, cimbrului. Astfel vei avea plante cu o aroma net superioara celor din comert.

8. Ceapa verde din propria gradina, proaspat scoasa din pamant si servita la masa, este superioara din toate punctele de vedere celei de pe tarabe, care zace acolo zile intregi pana este cumparata.

9. Daca terenul unde este amenajata gra­dina este unul insorit, cultiva zmeura, macese, mure, paducel.

10. In loc de gard viu, poti planta arbusti de catina, nu vei avea doar un obstacol natural tepos, ci si acces la fructele celei mai vitaminizante plante care creste in intreaga Europa.

11. Nu uita sa cultivi fasole, varza, morcovi, conopida, gulii, ridichi, castraveti. Nu sunt legume pretentioase.

12. Daca ai cultivat ardei, fie el kapia, gras sau iute, retine ca ardeii alaturi de rosii au nevoie de mai multa apa decat restul legumelor.

13. Daca ai o portiune de teren nisipos, sapa unele santuri de mica adancime printre straturile de plante pentru retinerea unei cantitati cat mai mari de apa.

14. Bucura-te de fructele si legumele obtinute in propria ta gradina! Chiar daca nu sunt mari precum cele pe care le cumparam din supermarket, sunt naturale, au gust, aroma si vitamine! Sunt incomparabil mai sanatoase decat legumele de import, cultivate in sere artificiale, provenite din tari cu sol sarac si fara traditie si experienta in legumicultura, interesate doar de profitul comercial.

15. Calitatile nutritive ale legumelor de import sunt mult saracite de conditiile de transport. O leguma sau fructa transportata pe o distanta mai mare de 2 zile isi pierde ireversibil vitaminele, iar principiile active sunt afectate, devenind dintr-un vegetal viu, o leguma moarta. La propriu!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Somn usor! Intr-un pat confortabil...
Somn usor! Intr-un pat confortabil...
Recomandări: