Un proiect legislativ care prevede ca şi elevii din clasele V-VIII să primească produse lactate şi de panificaţie, a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Internelor şi Reformelor Administrative.
Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a fost elaborat pentru modificarea şi completarea OUG 96 din 2002 – adoptată în Guvernul Năstase – referitoare la acordarea de produse lactate şi de panificaţie pentru elevii din clasele I-IV din învăţământul de stat, precum şi pentru copiii preşcolari din grădiniţele de stat cu program normal de patru ore.
De acest program extins ar beneficia în medie 2.150.000 de copii.
În nota de fundamentare, este menţionat faptul că acest program social trebuie extins pentru că a fost unanim apreciat şi solicitat în continuare.
Aceste modificări vor crea un cadru legislativ clar şi coerent pentru desfăşurarea procedurii de atribuire a contractelor de achiziţie a produselor lactate şi de panificaţie, se mai arată în nota de fundamentare. În plus, adoptarea proiectului de act normativ va avea un impact financiar ce a fost deja prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008, explică MIRA.
Hotărârea vizează actualizarea limitei valorii zilnice pentru produsele lactate şi de panificaţie, acordate pentru elevii din clasele I-VIII, din învăţământul de stat şi pentru preşcolari. De asemenea, proiectul este elaborat şi pentru aprobarea specificaţiilor tehnice ale caietului de sarcini pentru procedurile de atribuire a contractelor de furnizare a produselor lactate şi de panificaţie pentru elevi şi preşcolari.
De asemenea, el are drept scop aprobarea Protocolului de Aplicare, semnat la Zürich la 13 iunie, a Acordului între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind readmisia persoanelor, semnat la Zürich la 13 iunie 2008.
Prevederile Ordonanţei de urgenţă numărului 96 din 2002, referitoare la atribuirea contractelor pentru producţia sau distribuţia produselor lactate şi de panificaţie, trebuie puse în acord cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărului 34 din 2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, aprobată prin Legea numărul 337 din 2006 cu modificări şi completări ulterioare.
Proiectul de act normativ a fost elaborat cu consultarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, Ministerului Justiţiei, Autorităţii Naţionale de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice şi cu structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale.
Proiectul a fost supus dezbaterii publice pe site-ul MIRA până în 5 iulie.