Exista mitul ca soarele vindeca acneea. Este un fenomen trecator, datorita efectului antiseptic al razelor ultraviolete asupra leziunilor. In acelasi timp insa, pielea expusa la soare se ingroasa si foliculul pilosebaceu se obtureaza.
Ca urmare, dupa circa doua saptamani recidiveaza. Daca ai un ten gras sau o forma usoara de acnee, cu masuri de protectie corecte se poate obtine o ameliorare a acestei afectiuni. In cazul unei acnee grave, exista riscul complicatiilor: iritatii, eruptii violente.
Masuri de protectie:
1. Limiteaza durata expunerii la soare.
2. Foloseste un produs de protectie solara anticomedogenic, sub forma de gel, cu factor de protectie de cel putin 25.
3. Daca urmezi un tratament medicamentos pentru acnee, cu antibiotice sau derivati de vitamina A, este necesar sa consulti medicul pentru a opri medicatia inainte de expunerea la soare. Aceste medicamente dau reactii fotoalergice sau pot da nastere la pete.
Ai alunite
Prezenta alunitelor pe piele trebuie monitorizata foarte atent de dermatolog. Orice schimbare a culorii sau marimii acestora reprezinta pericolul aparitiei unei leziuni precanceroase ce trebuie tratata urgent.
Masuri de protectie:
1. Evita arsurile solare, mai ales daca ai pielea foarte alba.
2. Aplica la 2-3 ore crema cu protectie solara, insistand asupra alunitelor.
Iei medicamente
Daca urmezi o terapie medicamentoasa, inainte de a te expune la soare,
asigura-te ca nu interactioneaza cu razele ultraviolete. De exemplu, tetraciclina poate provoca o hiperpigmentare a pielii.
Masuri de protectie: Cere sfatul doctorului care ti-a recomandat medicatia respectiva.
Mituri si adevaruri ale expunerii la soare
mit: Nu ai nevoie de crema cu factor de protectie, daca nu este foarte cald afara.
adevar: Poti incasa o doza mare de ultraviolete, chiar daca nu este o vreme torida.
mit: Poti sa ocolesti cremele cu factor de protectie daca nu te arzi.
adevar: Pielea se deterioreaza cu fiecare expunere la soare, cu sau fara arsura.
mit: O data arsura vindecata, nu mai exista nici un pericol.
adevar: Neajunsurile provocate de soare asupra pielii se acumuleaza in timp si capitalul de soare adunat pe tot parcursul vietii poate afecta serios sanatatea pielii.
Actiune ultravioleta
UVB ajung la nivelul epidermei, ard pielea, stimuleaza producerea melaninei si produc bronzare. UVA ajung la nivelul dermei si pot destabiliza matricea celulara. Modificarile ADN-ului pot genera tumori cutanate. Ambele tipuri de raze trec usor prin haine, de aceea, folosirea cremelor cu factor de protectie devine o necesitate.