Radiatiile UVA provoaca eliberarea de radicali liberi, deteriorarea fibrelor de colagen si elastina din derm, aparitia ridurilor profunde. Vizate sunt mai ales persoanele cu piele deschisa. UVA sunt responsabile si de imbatranirea cutanata.
Acum doi ani, am evadat un week-end la Costinesti si am vrut sa iau tot soarele, cum se spune. Am stat pe plaja o zi intreaga, iar seara efectele negative s-au vazut, mai bine zis s-au simtit. Prin toti porii pielii. Recunosc, inainte de a merge la plaja, nu am acordat foarte mare atentie tipului de lotiune cumparat. Urmarile? O saptamana nu am putut dormi aproape deloc din cauza usturimilor fara margini, cu toate ca am aplicat lotiuni si sprayuri calmante, chiar si leacuri babesti, iaurt de exemplu. Pielea s-a exfoliat si arata precum cea de leopard. De atunci, am inteles insa ca nu este de joaca cu expunerea la soare, oricat de prietenos pare acesta. M-am informat foarte bine si m-am inarmat cu creme pentru protectie solara de buna calitate (sanatatea pielii tale merita orice banut, asa ca nu te zgarci foarte mult cand o alegi o lotiune, pentru ca daca nu te protejeaza, cheltuiesti mai mult cu produsele pentru arsuri. Bonus suferinta!). Eu am fototip 4 si o crema cu factor de protectie 20 a fost perfecta.
Controleaza-ti alunitele, ai grija de tine!
Stii ca expunerea exagerata la razele ultraviolete poate produce unele modificari ale structurii alunitelor? Asa ca statul fara masura la soare poate avea consecinte grave. Pentru a le proteja poti folosi un stick sau o crema cu factor mare de protectie (40, 50). Apropo, trebuie desfiintate o data pentru totdeauna credintele populare conform carora alunitele se pot indeparta acasa, prin tot felul de metode periculoase, fara a consulta un medic dermatolog. Acestea nu trebuie traumatizate, iar in caz de zgariere sau rupere accidentala, mergi de urgenta la medic. Prof. Dr. Ioan Nedelcu a explicat in cadrul conferintei de presa prilejuita de „Ziua Europeana a melanomului” (10 mai) ca nu trebuie smulse firele de par crescute in alunite, pentru ca se pot declansa o serie de factori care pot duce la modificari ale alunitelor. „In caz ca este absolut necesar din punct de vedere estetic, firul de par trebuie taiat, dar niciodata smuls.” De asemenea, medicii prezenti la aceasta conferinta au subliniat ca orice modificare brusca (forma, structura sau culoare) a alunitelor nu este nicidecum normala si trebuie consultat de urgenta un specialist. Fiecare dintre noi trebuie sa-si controleze periodic alunitele in fata oglinzii (pentru a le observa pe toate) si sa mearga la medic pentru a le monitoriza.
Cand ne putem bucura de soare?
Intervalul ideal in care putem face plaja este intre orele 7.00-11.00 dimineata si dupa ora 16.00-17.00. Cand mergi la plaja trebuie sa ai in vedere urmatoarele aspecte: umbrela nu protejeaza total de razele UV, norii nu opresc patrunderea UV, bronzul nu protejeaza total, autobronzantele nu impiedica patrunderea radiatiilor solare in piele. Aplicarea cremelor de protectie solara trebuie facuta din jumatate in jumatate de ora si imediat dupa ce ne intoarcem din apa. Atentie! Nici o crema nu asigura protectie 100% impotriva razelor soarelui. Ele trebuie aplicate zilnic, pe zonele ce le expunem la soare: fata, decolteu, umeri, picioare. Nu doar vara trebuie folosite aceste lotiuni, ci si iarna cand mergem la munte deoarece altitudinea creste intensitatea radiatiilor UV: la 1.500 m altitudine sunt cu 20% mai puternice decat la nivelul marii. Zapada ca si nisipul au efect de oglinda, reflecta radiatiile. De asemenea, alege produse pentru ingrijire zilnica care asigura si protectie solara.
Tu ce fototip ai?
Persoanele albinoase (par alb, piele fara pigment) sufera mereu de arsuri solare, nu se bronzeaza si au fototipul 0. Se pot proteja doar prin haine opace. Roscatii cu pielea alba sunt foarte expusi la arsuri solare, nu se bronzeaza si au fototipul 1. Pentru a se proteja au nevoie de creme cu SPF 40-50. Blonzii cu pielea deschisa la culoare isi ard constant pielea, daca stau prea mult la soare. Pentru a se proteja de efectele nocive ale radiatiilor solare trebuie sa aleaga produse de fotoprotectie cu SPF 30-50. Fototipul lor este 2.
Blonzii-sateni, care au pielea deschisa spre mata, sufera mai mereu arsuri solare si au fototip 3. Lor le sunt destinate produse cu SPF 30, dupa care 20. Brunetii cu pielea mata isi ard pielea de la soare rar, se bronzeaza puternic si au fototipul 4. Ei trebuie sa aleaga produse pentru protectie solara cu SPF 20 si apoi 15. Brunetii cu pielea bruna sufera arsuri solare doar in cazuri exceptionale si au fototipul 5. Produsele potrivite lor sunt cele cu SPF 20 si apoi 10. Negrii nu se ard la soare, au fototipul 6 si pielea lor nu are nevoie de protectie solara.
Vara, 50% din energia radiatiilor UVB este produsa intre orele 12.00-16.00. UVB sunt cele mai puternice in jurul solstitiului de vara (21 iunie), iar riscul arsurilor solare este de 130 de ori mai mare vara decat iarna.