La ora actuala, in lume are loc un razboi ideologic pe tema suplimentelor alimentare. Desi pana mai ieri au fost ridicate in slavi vitaminele si mineralele sintetizate, acum au fost anuntate rezultatele unor studii care rastoarna mitul beneficiilor vitaminelor, zamislit in ani buni de cercetare. Se pare ca vitamine ca E si C, despre care se credea ca prelungesc speranta de viata prin lupta lor impotriva radicalilor liberi, daca sunt combinate cu vitamina A si betacaroten reduc speranta de viata… Alte voci sunt revoltate pentru ca multivitaminele nu sunt supuse unor teste la fel de riguroase ca si in cazul medicamentelor inainte de a fi scoase pe piata. Pentru a elimina o serie de suspiciuni este de preferat sa alegem produsele care au avizul Ministerului Sanatatii. Asteptam de urgenta noi studii, mai ales ca sondajele trag serioase semnale de alarma: in tarile dezvoltate aproape o treime din populatie ia suplimente alimentare, dar nu toata lumea consulta un specialist inainte de inceperea unei cure.
Alegeri echilibrate
Pana sa ne hotaram sa incepem cure cu vitamine si minerale, trebuie sa fim mai fermi in dorinta de a avea o alimentatie echilibrata. Teoretic, daca respecti principalele reguli de nutritie, vei avea un tonus bun si nu vei avea mari probleme cu parul, unghiile, pielea. Sa nu uitam ca pana la urma suntem ceea ce mancam! Practic, insa lucrurile stau un pic altfel. Indiferent de cat de mult ne-am dori sa avem un stil de viata ca la carte, ritmul de viata si alimentatia omului modern lasa loc pentru carente de vitamine si minerale. In sprijinul nostru vin aceste suplimentele alimentare. Pentru a tine lucrurile sub control, consultarea si respectarea cu rigurozitate a sfaturilor medicului sau farmacistului sunt obligatorii.
Mod de administrare
Suplimentele alimentare contin vitamine, minerale, aminoacizi, acizi grasi esentiali proveniti din extracte naturale sau sintetizate in laborator. Aceste pilule au ca scop ameliorarea unor dezechilibre cutanate. Unele sunt folosite pentru preventie, iar altele pentru „reparare”. La indicatiile medicului, aceste pastile sunt complementul unor tratamente locale (lotiuni, unguente). Specialistii recomanda a se evita doua cure sau mai multe simultan (pentru probleme diferite). Motivele? In primul rand, pentru a nu se depasi doza zilnica recomandata (vitamina A in exces, spre exemplu, afecteaza ficatul) si in al doilea rand, administrate separat, se asimileaza mai bine. Totusi daca este imperios necesar, iar suplimentele contin nutrienti diferiti, se pot efectua doua cure simultan. Medicul este cel in mainile caruia sta prescriptia.
Unghiile tradeaza starea de sanatate
Forma si textura unghiilor dezvaluie lucruri atat despre starea de sanatate a posesorului, cat si despre personalitatea si tipul de activitate depus. Unghiile inguste indica lipsa de vigoare, cele late forta si energie musculara. O persoana foarte hotarata are unghii lunguete. Unghiile sunt compuse din cheratina si minerale. O unghie sanatoasa este puternica, flexibila, are o suprafata neteda si stralucitoare. Pentru a se mentine astfel, unghiile au nevoie de proteine, vitaminele A si B, calciu, zinc, iod si fier. Daca apar carente in alimentatie sau corpul nu le asimileaza corect, atunci unghiile se degradeaza. Cele bolnave sau anormale pot fi indiciul unor deficiente ale functionarii glandelor: (hipotiroidism, spre exemplu) sau unor carente puternice.
Omega3 pentru un ten frumos
Studii recente au demonstrat ca acneea nu este favorizata de alimentatie, insa pielea sanatoasa este dependenta de felul in care ne hranim. Pentru o piele catifelata, trebuie sa consumam hrana bogata in vitamine, minerale si fibre dietetice: fructe si legume proaspete, cereale integrale, lactate degresate, peste, oua. Uleiul de masline face casa buna cu pielea frumoasa. Contine antioxidanti si acizi grasi Omega3. Nu deageaba scriem aproape in fiecare numar al revistei despre somon si Omega3! De aceasta data te anuntam ca Omega3 este indispensabil pentru innoirea celulara la nivelul pielii. Tot pentru o piele sanatoasa lupta si vitaminele A si E care activeaza microcirculatia si sinteza colagenului.
Cum sa opresti caderea parului
Daca nu esti multumita de podoaba capilara, incearca sa rezolvi cauzele problemelor actionand atat din exterior, cat si din interior. Amestecul dintre o banana, miere, iaurt si lapte degresat consumat o data la cateva zile este bogat in vitamina H (biotina) si ajuta la fortificarea radacinilor parului. Tot pentru par specialistii recomanda, in perioadele cand alimentatia nu le cuprinde, suplimentele de vitamina B6 si zinc. De asemenea, vitamina B5 reda sanatatea parului si B8 intareste radacina acestuia, impiedicandu-i caderea. Masarea scalpului in timpul samponarii imbunatateste circulatia sangvina. Cat mai putin stres in ratia zilnica, te rugam! Daca nu stiai, iti afecteaza si parul! Apropo, parul tau vrea sa dormi mai mult. Tu nu?!