Dezbracata de prejudecati si imbracata corect

Anul acesta, tara noastra draga se confrunta cu valuri de caldura fara precedent. Efectele imediate sunt neplacute, dar expunerile necontrolate la soare sau fara protectie adecvata isi vor face simtite efectele in timp. Si nu-i de glumit, pentru ca pot
  • Publicat:
Dezbracata de prejudecati si imbracata corect
Dezbracata de prejudecati si imbracata corect

Moda topless a luat amploare pe plajele din Romania in ultimii ani. Am aruncat o privire pe paginile web romanesti, mai exact pe forumuri, pentru a-mi face o idee despre ce parere au romancele despre topless. Toate au fost de comun acord: cu sutienul de la costumul de baie nu te bronzezi la fel de frumos ca fara… Bun, dar cum ramane cu sanatatea pielii si a sanilor? Ei, aici parerile sunt impartite: cele mai multe femei nu se lasa dezgolite la plaja, dar nu neaparat pentru ca tin cu dintii de sanatatea lor, ci din motive de pudoare. O alta parte isi face probleme legate de modul in care pot fi afectati atat sanii, cat si pielea. Iar restul forumistelor, in minoritate ce-i drept, erau cu totul de acord ca e OK atat din punct de vedere al sanatatii, cat si estetic sa „uite” sutienul acasa. Am gasit chiar si un top al inconvenientelor de pe plaja, realizat de catre o publicatie constanteana. Pe langa gunoaiele abandonate, tinerii care fac galagie sau gesturi indecente si copiii galagiosi se afla si doamnele in varsta care vor sa-si bronzeze nurii. Barbatii care au intrat in aceste discutii erau nemultumiti ca tipele nonconformiste nu sunt chiar cele cu dimensiuni perfecte. Fiecare cu interesele sale… Sa dam cuvantul specialistilor! Ei ne vor vorbi deschis despre acest subiect si ne vor oferi cele mai eficiente sfaturi vizavi de expunerea la soare si tesaturile care ne protejeaza pielea de razele UVA si UVB.

E musai sa fii imbracata…
Unii medici sunt extrem de duri cu femeile care fac topless si merg cu argumentatia atat de departe incat recomanda mai degraba sa stea la plaja fara bikini, decat fara sutien. Persoanele care prezinta risc de a dezvolta cancer la san nu trebuie sa incerce asa ceva. Radiatiile solare nu mai sunt filtrate eficient de stratul de ozon si produc modificari la nivel celular in cazul celor care se expun in voie la soare si neprotejat. Bineinteles, vorbim despre expuneri prelungite si in orarul de maxima frecventa a radiatiilor solare: orele 11.00-16.00. Altfel, se cunosc efectele benefice ale expunerii la soare, proces ce favorizeaza sinteza vitaminei D, tratarea unor afectiuni ale pielii etc.

Materiale dense, colorate si uscate
Specialistii spun: chiar daca vara la mare e sinonim cu vestimentatie sumara, nu inseamna ca este neaparat un lucru bun pentru sanatatea pielii. Asa ca, fii fata desteapta si alege haine lejere, colorate si sic, dar fereste-ti pielea de razele ultraviolete care, in exces, pot deveni extrem de neprietenoase. Iata trei criterii pe care hainele tale de plaja trebuie sa le indeplineasca: umiditate, culoare, material dens. Hainele umede opresc mai putin patrunderea UV decat cele uscate. Vesmintele de culoare inchisa asigura o mai buna protectie contra UV, iar cele deschise la culoare te pazesc de infrarosii. Vara, cea mai buna protectie este asigurata de tesaturile din bumbac (jeans are coeficientul de protectie UV (CP): 1571), poliester stralucitor (satin imprimat are CP intre 578 si 828). Matasea are, spre exemplu, CP 162. Unii merg chiar mai departe de atat si au creat haine speciale pentru protectia solara. Profesorul american Kerry Marini, tata a doi copii, a vrut sa ia toate masurile necesare pentru protectia solara a acestora inainte de a merge in Australia, tara cu temperaturi ridicate. A infiintat o companie care produce haine pentru copii care apara pielea de soare, cu factor de protectie 50 plus. Materialul este pe baza de lycra. „Practic, este o armura de microfibre anti UV, dar care permite pielii sa respire, este usor de purtat si este racoros. Caciulitele sunt lejere si racoroase, copii chiar uita ca le poarta”, spune profesorul. Academia Americana de Dermatologie chiar recomanda parintilor ca toti copiii sa poarte astfel de haine cand sunt expusi la temperaturi ridicate, mai ales ca unele studii au relevat faptul ca multi pacienti cu cancere de piele nu au beneficiat de protectie solara adecvata in copilarie. Cu vestimentatie speciala sau din materiale cu CP ridicat si alaturi de o palarie sau sapca, ochelari de soare, creme de protectie solara cu factor mare, lotiuni „dupa expunere” si un parasolar putem sa ne bucuram de plaja si mare fara resentimente.

A se incerca pe plaja!
Urmatoarele sfaturi au menirea sa iti protejeze pielea, respectiv sanatatea. Urmeaza-le cu incredere! Intervalul ideal pentru expunerea la soare: 7.00-11.00 si dupa ora 16.00. Chiar daca pe ambalajul cremei scrie „rezistent la apa”, dermatologii tot recomanda aplicarea cremei din 30 in 30 de minute si imediat dupa ce ai iesit din apa. Copiii sub 12 ani trebuie sa poarte palariuta pe cap si un tricou. Chiar daca ai o crema de protectie cu factor ridicat, asta nu inseamna ca poti sta in nestire la soare. Care este cantitatea de crema ce trebuie aplicata pentru a se obtine protectie maxima? 2 mg/cm2 de piele, ceea ce ar putea insemna echivalentul a 5, 6 linguri de crema pentru corpul unui adult. Adica flaconul de 250 ml de crema trebuie sa se termine dupa 8 aplicatii. Daca ai o piele sensibila alege produse SPF hipoalergenice (ti le recomandam pe cele cu apa termala), deoarece unele creme pot provoca iritatii. In cazul aparitiei iritatiilor dermatologice in timpul statului la plaja, imbraca-te si mergi la farmacie. Evita expunerea ulterioara la soare, cel putin a zonei respective. Nici sa nu-ti treaca prin cap sa mergi la solar inainte de a pleca la mare! Pielea ta va avea de suferit mai mult decat iti inchipui. Daca ti se pare ca ai pielea prea alba, mergi 2, 3 week-end-uri la piscina sau la strand.

A face sau nu topless
Cine se incumeta nu trebuie sa stea cu sanii dezgoliti mai mult de 30 de minute, bineinteles in intervalul permis. Medicii americani au observat ca o buna parte din pacientele cu cancer la san au suferit arsuri solare in aceasta zona, mult mai sensibila decat altele. Nu trebuie sa uitam nici de alimentatia bogata in antioxidanti. Uleiul de masline extravirgin, spre exemplu, contine compusi care lupta pentru mentinerea sanatatii celulelor, la fel si fructele si legumele proaspete.

VIVIANA IORDACHE, dermatolog Miko Beauty Center
Hainele sunt cel mai eficient mijloc de fotoprotectie pentru ca nu lasa sa treaca decat 20% din radiatiile care scad imunitatea si expun pielea cu alunite la pericole. Palariile trebuie sa aiba bor, iar hainele trebuie sa fie de preferinta albe, pentru a reflecta lumina. Camasile trebuie sa aiba maneci lungi iar pantalonii trebuie sa acopere tot piciorul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Splendoare in iarba
Splendoare in iarba