Impreuna spre o viata dietetica

Atingerea greutatii ideale. Grea problema. O mie de teorii si diete, care mai de care mai sofisticate. Dar care se contrazic. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in timpul unei cure de slabire sau regim impus medical, trebuie sa verifici cu atentie daca ii
  • Publicat:
Impreuna spre o viata dietetica
Impreuna spre o viata dietetica

De obicei, dupa ce ai tinut un regim, fie pentru a pierde in greutate, fie pentru refacerea organismului – o interventie chirurgicala sau o boala (hepatita, gastrita, ulcer etc.), ramai cu anumite carente de vitamine (A, grupul B, C, D, E), minerale (calciu, fosfor, fier, magneziu etc.), oligoelemente (fluor, zinc, cupru, iod, zinc, cobalt, seleniu etc.) in organism. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), raportul de calorii provenite din proteine, glucide si lipide de la o masa trebuie sa se incadreze in aceste limite – proteine: 15-20%, glucide: 50-65%, lipide: 20-30%. Totodata, trebuie sa respecti dozele zilnice recomandate de vitamine, minerale si oligoelemente. Aici, termenii ecuatiei par deja a se complica. De unde sa stii exact cate calorii are salata ta preferata preparata din 300 g rosii, 150 g branza feta, 100 g masline, 5 ardei grasi rosii, o legatura de patrunjel, 100 g piept de pui la gratar, 2 oua fierte si 3 castraveti, pe care o mananci alaturi de pilaful de orez si tocanita de ciuperci? Oare ceea ce mananci respecta normele impuse de OMS, prezentate mai sus? Poti sa-ti tii dieta fara sa privezi organismul de elementele de care depinde buna lui functionare? Imposibil nu este. Totul se invata, dar bineinteles ai nevoie de sfatul unor medici nutritionisti. In Occident si in tarile UE, exista numeroase lanturi de restaurante dietetice. De asemenea, s-au dezvoltat adevarate industrii ale produselor dietetice.

Romania si mancarea dietetica

Daca in Occident si statele UE, populatia are de unde alege o gama variata de astfel de produse (fiind cunoscute beneficiile aduse de aceasta alimentatie), la noi, practic, este inca nevoie de timp si de cateva exemple pozitive. Alternative exista. Una dintre ele este oferita de firma „La papa dietetic” din capitala, care concepe retete personalizate si, in curand, va livra si mancare dietetica in Bucuresti. Site-ul www.lapapadietetic.ro este pregatit sa vina in intampinarea tuturor medicilor, fie ca sunt implicati sau nu in problematica nutritei, cat si a tuturor persoanelor care tin regimuri din considerente medicale, sau care vor sa slabeasca. Fiecarui utilizator i se creeaza un profil pe baza datelor introduse.

In functie de greutate, inaltime, tipul de activitate sustinut, daca doreste sa piarda sau sa-si mentina greutatea ori sa se ingrase, precum si in stransa conexiune cu afectiunile de care sufera (daca este cazul), i se creeaza meniuri personalizate pe o saptamana.

Retetele culinare respecta echilibrul glucido-lipido-proteic, echilibrul caloric si ponderea meselor dintr-o zi propuse de OMS si se pot achizitiona on-line. Majoritatea retetelor culinare au fost concepute de dr. endocrinolog Serpoi Gheorghe si echilibrate cu ajutorul aplicatiei software „ASISMED”, create si dezvoltate de echipa „La Papa Dietetic”. „Echilibrul se realizeaza din ponderea pe care mesele o au pe parcursul unei zile: mic dejun, pranz, cina, fiecare trebuind sa se incadreze in anumite procentaje calorice. Este foarte elastica exprimarea: mic dejun, pranz, cina. De fapt, este vorba de mai multe ingestii pe zi, cinci sau sase. Dar sunt grupate in mic dejun, pranz si cina din considerente matematice. Pranzul, de exemplu, include si desert, care se serveste la un anume interval fata de felurile principale. In explicitarea retetelor noastre se iau in consideratie si aceste intervale”, afirma dr. Batir-Maciopol Boris, unul dintre medicii site-ului. Ba mai mult, softul indica cat la suta din doza zilnica de vitamine si minerale contine o masa si daca este cazul ca acestea sa se ia suplimentar.

De ce este necesara o dieta echilibrata?

Fiecare etapa a vietii, fiecare eveniment placut sau neplacut are o influenta directa asupra modului de nutritie. Iata cateva exemple. Copiii isi dubleaza greutatea in primele cinci luni de viata, iar cei care nu au fost hraniti cu lapte matern au nevoie de suplimente alimentare. Primii trei ani de viata reprezinta perioada de crestere cea mai mare a organismului. Nevoile nutritionale sunt mari si trebuie atent supravegheate. Persoanele care vor sa slabeasca au nevoie de o nutritie sanatoasa, echilibrata, dar care sa contina putine calorii. Sportivii trebuie sa beneficieze de suport nutritional inainte si dupa ce sustin activitati fizice. Cei atinsi de maladii grave, cei cu afectiuni respiratorii sau cei care sunt la recuperare dupa operatii majore au nevoie de o dieta speciala pentru a lupta cu bolile sau a se recupera.

Cui se adreseaza mâncarea dietetica?

Copiilor si nou nascutilor (0-36 luni) Pacientilor, oamenilor cu probleme in tolerarea unor alimente, care au nevoie de o dieta speciala Adultilor sportivi, supraponderali, femeilor insarcinate, batranilor

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult
WU-SHU
WU-SHU