O lectie de viata sanatoasa: Dieta Okinawa

Sa fii stapana absoluta asupra greutatii tale, sa nu-ti faci niciodata griji de nivelul colesterolului sau de aparitia diabetului, sa traiesti mai mult si mai bine. Visele tale sunt realitate pe arhipelagul Okinawa. Modul de alimentatie al locuitorilor sa
  • Publicat:
O lectie de viata sanatoasa: Dieta Okinawa
O lectie de viata sanatoasa: Dieta Okinawa

Situat intre Japonia, China si Taiwan, arhipelagul Okinawa este locul unde traiesc oamenii cei mai sanatosi din lume si cu cea mai impresionanta longevitate. O spun cu mana pe inima toti specialistii care au vizitat insulele. Acolo, aproape ca nu intalnesti cazuri de cancer, nu exista oameni cu nivelul de colesterol ridicat, nici cu hipertensiune, nici cu osteoporoza, Alzheimer sau Parkinson. Iar doctorii din zona stiu ce e diabetul doar din carti, caci de tratat nu au pe cine. Genele locuitorilor, ai sa te grabesti sa spui. Gresit! Cercetatorii de la Centrul de Studii Okinawa au crezut la fel cand au convins cativa locuitori ai arhipelagului sa se mute in Brazilia si sa adopte obiceiurile alimentare ale brazilienilor. Urmarea? Au trait in medie cu 7 pana la 10 ani mai putin decat cei de pe insule. Remarcabilul lor sistem imunitar nu se datora asadar genelor, ci modului de alimentatie de pe arhipelag. Iata care sunt principiile Okinawa, secretele imunitatii de fier.

Ecuatia sanatatii curate

Cum arata regimul locuitorilor din Okinawa? Iata ecuatia castigatoare: sapte legume si trei fructe pe zi, sapte portii de cereale, doua mese pe baza de soia, trei mese pe baza de peste pe saptamana, multe condimente, ierburi si alge, aproape deloc carne, produse lactate, alcool si zahar. Pe arhipelag, oamenii mananca multe alimente sarace in calorii, dar bogate in vitamine si minerale. Cu un consum mediu de 1.800 calorii pe zi, ei sunt cu mult in urma europenilor care mananca 2.200 sau a americanilor care conduc cu 2.500. Tocmai de aceea oamenii din Okinawa n-au avut in viata lor probleme cu silueta (oare cum o fi…?). Indicele de masa corporala oscileaza intre 18 si 22, in comparatie cu 26 in Franta si 30 in America. E firesc, organismul lor elimina cu usurinta toxinele, nu retine grasimile, se odihneste mult mai repede si lupta cu mai multa putere impotriva infectiilor.

Alimente la loc de cinste in Okinawa

Ananasul
Acizii sai previn aparitia compusilor cancerigeni in stomac. Consuma-l simplu ca desert sau taie-l bucatele si adauga-l la salate.

Ciupercile
Cunoscute pe arhipelag si sub denumirea „concentrat de vitalitate”. Ciupercile contin substante antivirale, antibacteriene si chiar anticancerigene.

Usturoiul
Intareste sistemul imunitar, cu o conditie: sa fie consumat crud. Vorba noastra „gaina batrana face ciorba buna” a fost inlocuita de locuitorii din Okinawa cu „usturoiul proaspat face ciorba buna”. Nu rimeaza, dar face minuni pentru sanatate. Asa ca nu ezita sa folosesti usturoi la ciorbe, supe, tocanite.

Varza
Contine substante anticancerigene si previne cu brio in special cancerul la stomac, la plamani, la colon si de piele. Va mai vindem un pont: cei din Okinawa folosesc numai varza chinezeasca, mult mai bogata in vitamine.

Morcovul
Foarte bogat in caroten, actioneaza ca un scut protector al celulelor. In Okinawa, rar exista masa fara morcovi, fie facuti piure, fie folositi la salate sau ciorbe.

Ceaiul
Considerat „bautura nemuririi”, contine antioxidanti si are un efect antiviral. Bea cate doua sau trei cani pe zi, insa nu adauga lapte, fiindca acesta ii anuleaza efectele benefice. In Okinawa, ceaiul este folosit si ca ingredient la diverse mancaruri.

Cerealele integrale
Lipsa somnului si stresul slabesc sistemul imunitar, care va ceda intr-o clipita in fata virusurilor si a microbilor. Prinde forta din cerealele integrale, care se asimileaza lent si nu iti pun in pericol silueta. In plus, sunt o sursa ideala de vitamina B si de crom, permitand astfel corpului sa foloseasca intr-un mod optim energia pe care o primeste sub forma de glucide.

Meniul este inspirat din principiile Okinawa si, chiar daca nu pare cel mai gustos din lume, este cu siguranta cel mai sanatos. Accepta provocarea si incearca cel mai benefic mod de alimentatie. Sa inceapa rasfatul total pentru organismul tau!

Luni

Micul dejun: doua felii de paine cu seminte, un iaurt cu soia, o para, ceai verde
Pranz: salata (orez integral, castraveti, ciuperci, omleta taiata cubulete), o felie de paine integrala, compot de caise fara zahar, ceai verde
Cina: salata (spanac si seminte de susan), spaghete integrale si sote de tofu, o jumatate de mango, ceai de iasomie

Marti

Micul dejun: musli intregal (grau, ovaz si cateva bucatele de alune), lapte de soia, o jumatate de mango, ceai verde
Pranz: salata (morcovi, ridichi negre si castraveti cu seminte de susan si sos de soia), sushi, o portocala, ceai verde
Cina: amestec de legume fierte, o bucatica de muschi de porc la gratar, o jumatate de papaya, ceai de iasomie

Miercuri

Micul dejun: doua prajituri integrale, shake de tofu (amestec de tofu, iaurt cu soia, un sfert de ananas si sucul unei portocale), ceai verde
Pranz: amestec de legume la tigaie, somon la gratar, o felie de paine integrala, o jumatate de papaya, ceai de iasomie
Cina: ciorba de legume, sote de dovleac cu orez integral, o felie de paine integrala, un sfert de ananas proaspat, un iaurt

Joi

Micul dejun: milk shake de fructe (amestec de fructe cu lapte), doua prajituri integrale, ceai verde
Pranz: sandvis (paine integrala, castraveti, avocado pasta, tofu), morcovi fierti, compot de caise fara zahar, ceai de iasomie
Cina: salata de laptuci, orez integral, un iaurt, ceai de iasomie

Vineri

Micul dejun: sandvis cu oua fierte si morcovi, doua pere mici, ceai verde
Pranz: salata (morcovi, castraveti, salata verde, ridichi, orez), o felie de paine integrala, o jumatate de papaya, ceai de iasomie
Cina: tofu la tigaie cu seminte de susan, o jumatate de avocado, amestec de legume fierte, o felie de paine integrala, ceai verde

Sambata

Micul dejun: musli intregal (grau, ovaz si cateva bucatele de alune), lapte de soia, un mar, ceai verde
Pranz: salata (orez integral si morcovi rasi), somon la gratar, salata verde, o felie de paine integrala, ceai verde
Cina: supa chinezeasca cu taitei si ciuperci, omleta cu morcovi, o felie de paine integrala, un sfert de  ananas, ceai de iasomie

Duminica

Micul dejun: doua felii de paine cu seminte, un iaurt cu soia, o para, ceai verde
Pranz: salata tropicala (doua avocado, doua papaya, sucul a doua lamai verzi, miere si seminte de susan), sushi, o felie de paine integrala, ceai de iasomie
Cina: salata de rosii si fasole boabe rosie, pilaf, o felie de paine integrala, un iaurt cu soia, ceai verde

Hai noroc… la slabit!

Cauta repede „Decalogul siluetei” si sterge de acolo porunca „Sa nu bei picatura de alcool, fereste-te cat poti de aproapele care iti ofera un pahar cu vin rosu”. Biochimistii de la Universitatea Rivora i Virgili din Spania nu s-au impacat cu gandul ca vinul trebuie sa lipseasca cu desavarsire din regimul femeii trase prin inel. Asa ca au luat 15 soareci, i-au impartit in trei grupuri, iar fiecare grup a primit o anumita dieta: primul regim avea un continut moderat de grasimi, cel de-al doilea unul ridicat, iar cel de-al treilea regim avea tot un continut ridicat de grasimi, dar includea si ceva vin rosu (echivalentul a unul-doua pahare pe zi). Cum era de asteptat, soarecii care au fost hraniti cu alimente cu un continut ridicat de grasimi s-au ingrasat peste masura, dar cei care au consumat vin au luat in greutate doar jumatate din kilogramele cu care s-au ingrasat cei care n-au primit alcool. Cercetatorii spun ca vinul rosu (atentie, nu si cel alb!) contine un antioxidant care reduce pofta de mancare si grabeste procesul de ardere a grasimilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fii supla cu pastile de slabit!
Fii supla cu pastile de slabit!