Istoria si-a pus amprenta si asupra artei culinare braziliene. Datorita conjuncturilor din trecut, astazi papa „à la Brasil“ este de fapt un mix intre minunatiile gastronomice braziliene, indiene, africane, portugheze, italiene, germane, siriene si libaneze. Indiferent de zona pe care ai vizita-o, cert este ca mancarea e supergustoasa, chiar daca putin diferita de cea a europenilor.
Si unde mai pui ca vine ca unsa dupa o samba nebuna…
Restaurant Brazilian Bolivar
Str. Salcâmilor nr. 9, sect. 2, Bucuresti
In trecut, bazinul Amazonului era populat de amerindieni si portughezi. Acestia au adoptat o dieta bazata pe peste si pe vegetale radacinoase precum maniocul, cartofii, alunele si fructele tropicale. Si astazi, in aceasta regiune se resimt influentele straine din preparatele de pe mesele brazilienilor. Cel mai popular fel de mancare este „Caruru do Par” – raci fierti, ceapa, pasta de tomate, patrunjel si ulei. In nord-est se cultiva zahar si cacao, iar africanii au un cuvant important de spus in ceea ce priveste cooking-ul. Se mananca multa carne, orez, fasole, faina de manioc si cereale. Zona central-vestica este acoperita de savane. Aici se remarca regiunea Pantanal, vestita pentru vanat si pescuit. Se gateste cu peste, vita, porc, soia, orez, porumb si manioc. Bucataria sud-estica are accente europene. Se consuma cu mare placere porumb, carne de porc, fasole si branza maturata. Veritabilii brazilieni din sud se hranesc cu carne deshidratata si sarata. Vedetele de pe plan local sunt asa numitele „churrascos” – frigarui de berbec. Europenii care s-au stabilit in zona au promovat insa o dieta bazata pe cereale, vegetale si vin.
Preparate nelipsite de la petreceri
Unde altundeva pluteste mai evident spiritul de petrecere in aer decat in Brazilia? Sa scanam si produsele care se afla pe mesele chefliilor. Pentru inceput gasim „salgandinhos”, mai pe intelesul nostru snacks-uri, „pão de queijo” – paine facuta din faina de manioc si branza, „coxinha” – crochete de pui, desertul „cuscuz branco” – fabricat din tapioca (substanta alimentara foarte nutritiva extrasa din manioc), lapte de cocos si zahar. Produsele populare pe tot globul au fost importate si de brazilieni, insa spiritul inventiv al acestora si-a pus amprenta asupra lor. Sa aruncam o privire! Hot dog-ul „a maneira do Brasil“ se prepara astfel: crenvustiul aferent plus condimente de-ti ia gura foc, oua de prepelita, porumb, cartofi prajiti si mazare. Iar pizza este plina de topping-uri de genul: pasta de guayava si branza sarata, banane si scortisoara, crema de branza, pui si chiar ciocolata. Toate acestea se combina cu ingredientele de baza si cu mult ketchup. Brazilienii isi potolesc setea cu „cachaça” – lichior din trestie de zahar. Reteta bauturii nationale – „Caipirinha” – este amestecul de cachaça, lime, zahar si gheata. Este cotata ca fiind una dintre cele mai bune bauturi ale tuturor timpurilor. Un alt deliciu il constitue „Caipifruta” preparata in mod similar, doar ca lime se inlocuieste cu fructul pasiunii, kiwi, lamaie, ananas sau capsune.
Top gastronomic
Daca s-ar constitui un clasament al celor mai folosite ingrediente de catre brazilieni, acesta ar arata cu siguranta precum cel ce urmeaza: n „Feijão”, adica fasolea, apare zilnic pe masa sub diferite forme si culori. Aproximativ 90% din fasolea consumata in aceasta tara este de culoare neagra. n Cocosul este folosit cu succes la supe, la fripturile de pui si peste, ca desert sau in prajituri si cocktail-uri. n „Azeite de dendê” – uleiul de palmier este extras din palmierul african ce creste in nordul Braziliei si are o aroma deosebita, colorand in acelasi timp mancarea in portocaliu. n Codul uscat si sarat (bacalhau) ocupa onorabilul loc patru.
Portughezii au facut de-a lungul timpului campanii de promovare pentru cod, iar rezultatele sunt remarcabile: acest peste este prezent in aperitive, supe si in budinca de… cimbru. n Crevetii deshidratati: sunt folositi la gatit, in special in nordul tarii. n „Limão” – aici lime-ul a detronat lamaia si raspunde prezent atat in cocktail-uri, cat si in creme sau mancaruri. n Orezul beneficiaza de un ritual de preparare diferit de cel european. Inainte de a fi fiert este… prajit in ulei cu usturoi, iar pentru un plus de savoare, se adauga ceapa, rosii si masline negre.