Reteta succesului unei cure de slabire dupa dezmatul de Sarbatori: se ia o persoana cu ceva kilograme in plus (adica tu, dupa ce ai dat iama in oala cu sarmale a bunicii), se motiveaza (prima conditie a reusitei este sa-ti doresti cu adevarat sa pierzi din greutate), se supune unui regim alimentar cu maximum 1.400 cal/zi si se trimite la sala (obligatoriu!) de cel putin trei ori pe saptamana.
Alimente permise
Fructe (300 g): mere, fragi, capsuni, zmeura, mure, afine, cirese, visine, piersici, caise, nectarine, mandarine, portocale, kiwi, avocado, papaya, ananas, gutui, banane, pere, prune, struguri, rodii, mango, pepene galben, pepene verde, grapefruit. Lactate (500 g): lapte dulce, lapte batut, iaurt, sana, kefir. Paine sau mamaliga pripita (100 g, respectiv 400 g).
Carne slaba (rasol sau gratar – 200 g): carne de pasare, de vita, de vitel, de miel, de porc. Peste slab (rasol sau gratar – 200 g). Branzeturi (200 g): telemea de vaca, urda, cas, branza proaspata.
Legume (500 g): rosii, vinete, ardei, castraveti, gogosari, dovlecei, urzici, spanac, salata verde, ridichi, bame, fasole verde, ciuperci, varza, conopida, andive, gulii, sparanghel, varza rosie, varza de Bruxelles, broccoli, morcov, telina. Oua (1 la 2 zile). Cartofi, orez, gris, paste fainoase, fasole boabe, mazare (150 g, cantarite fierte). Grasimi (2 linguri): unt, ulei, margarina, smantana, frisca.
Alimente interzise
Zahar, faina, biscuiti, prajituri, produse de patiserie, ciocolata, bomboane, dulceata, gem, halva, rahat, inghetata, bauturi racoritoare dulci, bauturi alcoolice, must, miere, fructe uscate (prune, stafide, curmale, smochine) si oleaginoase (migdale, nuci, alune, arahide, seminte).
Miscare, miscare, miscare…
Acum, ca ti-ai umplut frigiderul doar cu alimente sanatoase, da fuga la sala. Vrei, nu vrei, trebuie sa faci activitate fizica intensa (jogging, aerobic, mers pe bicicleta) aproximativ 30 minute/zi sau activitate fizica moderata (de exemplu, mers rapid) vreme de 60-75 minute/zi. Miscarea nu te ajuta doar sa slabesti, ci si reduce pierderea de tesut muscular care apare in timpul regimului, scade riscul declansarii unei boli cardiovasculare si a diabetului zaharat, stimuleaza functia respiratorie, antreneaza inima si previne osteoporoza.
Nutritionist: Cristina Spiroiu