All I want for Christmas is special food!

Iar vine Craciunul. Prilej de curatare a spiritului, bucurie si reintalnire cu familia. Reintalnire in jurul mesei. Gustul si aspectul preparatelor de pe masa de Craciun sunt un simbol al priceperii stapanei casei. Pentru a impresiona placut si cu aceasta
  • Publicat:
All I want for Christmas is special food!
All I want for Christmas is special food!

Jambon cu caise
Ingrediente: 2,5 kg jambon de porc, 20 catei de usturoi, jumatate de cana de caise conservate, 3 linguri de boabe de mustar, jumatate de cana de zahar brun

Mod de preparare: Jambonul se cresteaza cu un cutit foarte bine ascutit, dar fara a desprinde feliile de bucata. Caisele si mustarul se presara printre feliile de jambon, iar apoi se pune si zaharul. Jambonul se pune intr-o tava la cuptor la 160 grade C, timp de 20 de minute pentru fiecare kilogram de carne. Carnea trebuie sa fie foarte bine patrunsa. Este gata cand termometrul introdus in jambon indica 60 grade C. Compozitie pentru 10 portii.

Mancarea Maharajahilor
Reteta preferata de suveranii indieni la ocazii speciale. Se serveste cu garnitura de orez.

Ingrediente: 2 linguri de ulei, o lingurita de chimen, 2 cepe medii taiate fin, o lingurita de pudra turmeric (un soi de curry), o lingurita de boia de ardei, o lingurita de condiment Gram Masala (amestec din scortisoara, cuisoare, piper negru, nucsoara, cardamom, coriandru, chimen si chimen dulce), un catel de usturoi pisat, o lingurita de ghimbir pisat, 5 rosii decojite, tocate si fara seminte, un kilogram de piept de pui, taiat in cubulete, fara piele.

Mod de preparare: Uleiul se incinge intr-o cratita, la foc mediu. Se adauga chimenul si se amesteca pana acesta incepe sa sara, timp de 20-45 de secunde. Ceapa se pune si ea, pana se rumeneste, 5 minute. Turmericul, boiaua, amestecul Gram Masala, usturoiul si ghimbirul se adauga, de asemenea, 1-2 minute, pana li se simte aroma. Se adauga rosiile piure, carnea si putina apa. Se fierbe la foc mic, aproximativ 20 de minute. Se serveste cu garnitura de orez. Cantitati pentru 4 portii.

Pui cu portocale si curry
Fanii orezului pot incerca si aceasta delicioasa reteta.
Ingrediente: o cana de orez alb cu bobul lung, 2 cani de apa, 2 linguri de margarina, o lingurita cu patrunjel uscat, 2 linguri de ulei, o jumatate de ceapa medie maruntita, un piept de pui, fara piele, taiat cuburi, o lingurita jumatate de pudra de curry, o lingura de sos Worcestershire dulce acrisor, o jumatate de cana cu apa, o lingura de coaja de portocale.

Mod de preparare: Orezul se fierbe intr-o cratita medie, in doua cani de apa. Se adauga margarina si patrunjelul si se fierb la foc mic, cu capac, timp de 15-20 de minute. Uleiul de incinge intr-o tigaie si se prajesc ceapa si carnea de pui timp de 25 minute pana se rumeneste. Se adauga sosul, praful de curry si jumatate de cana de apa. Se fierbe la foc mic pana scade apa. Se adauga orezul. Cantitati pentru 4 portii.

Rulouri picante din porc
Bucataria malaieziana are puternice influente culinare indiene si chinezesti, de aceea o mare parte a mancarurilor malaieziene sunt o combinatie intre picant si dulce.
Ingrediente: 4 felii de bacon, 4 felii de muschi de porc potrivite, piper, sos Uncle Ben’s Malaiezian Picant cu Prune.

Mod de preparare: Taie baconul si muschiul felii. Pune o felie de bacon peste o bucata de muschi si fixeaza-le cu un betigas sau cu o scobitoare. Intre ele adauga piper dupa gust. Rumeneste-le bine. Apoi adauga sosul Uncle Ben’s si lasa-l la foc mic 10 minute. Se serveste cu paste sau orez. Cantitati pentru 4 portii.

Shish-Kebab
Shish-Kebab-ul este o mancare traditionala marocana. Se poate servi alaturi de orez cu bobul lung Uncle Ben’s.
Ingrediente: 400 g piept de pui dezosat, ceapa, ardei, usturoi, sare, sos Uncle Ben’s marocan Farmecul sofranului.

Mod de preparare: Taie marunt o parte din pieptul de pui, apoi amesteca-l cu usturoi si piper. Bucatile de carne care au ramas se trag prin cateva betigase pentru frigarui, alternand cu ceapa si ardei. Dupa ce amestecul se rumeneste bine, adauga sosul Uncle Ben’s Marocan Farmecul sofranului. Lasa amestecul pe foc pret de cateva minute. Cantitati pentru 2-3 portii.

Momente de cocos
Pe langa cozonac si chec, prajitura cu cocos poate asorta platourile cu prajituri.
Ingrediente: o cana si un sfert de faina alba, o lingurita de praf de copt, un varf de cutit de sare, jumatate de cana de unt, o lingurita de esenta de vanilie, o cana de fulgi de nuca de cocos.

Mod de preparare: Cu exceptia nucii de cocos, se amesteca bine cu mixerul toate ingredientele intr-un castron larg. Apoi se adauga si nuca de cocos. Cu lingura se pune coca intr-o tava. Se coc la 190 de grade C, timp de 10-12 minute. Se lasa la rece.

Bomboane cu afine si nuci macadamia
Un desert delicios si usor de preparat, foarte apreciat de americani. Daca afinele nu sunt la indemana, pot fi inlocuite cu cirese deshidratate sau stafide. Nucile macadamia ar putea fi inlocuite cu alune de padure.
Ingrediente: 500 g ciocolata alba simpla, 150 g afine uscate, 150 g nuci macadamia.

Mod de preparare: Ciocolata se pune intr-un vas si apoi in cuptorul cu microunde la temperatura medie, pana se topeste. Se adauga afinele si nucile. Mixtura se intinde pe o folie, se taie in 2, 3 bucati si se tine la loc rece pana se intareste. Apoi se rupe in bucatele care se servesc sub brad.

Costite de purcel in stil Chicago
Daca nu poti merge tu la Chicago de sarbatori, vine Chicago la tine. Mai exact, cu o reteta interesanta.
Ingrediente: 10 costite de purcel, aproximativ 1.500 g, mix de condimentele BBQ din: 1 cana zahar brun, 2 linguri piper negru, 2 linguri piper alb, 2 linguri boia iute, 1 lingura chimen dulce, 2 linguri praf de usturoi, 125 g boia dulce, 1 lingura de oregano, jumatate de lingura de sare, amestecate foarte bine n Sos BBQ: o lingura de ulei, o ceapa taiata, 4 catei de usturoi intregi, un sfert de ardei iute, 3 cani jumatate de ketchup, otet, 100 g zahar, 75 g melasa, 2 lingurite de mustar, 1 lingurita sos de soia, 1 cana suc de portocale.

Mod de preparare: Cuptorul se incalzeste la 230 de grade C. Pe costite se presara generos amestecul de condimente BBQ. Carnea se pune intr-o tava mare in care se adauga o cana cu apa si se lasa la foc mediu timp de 180 de minute. Se scoate carnea din cuptor cat este calda si se unge cu sos. Se lasa timp de o ora la rece. Inainte de a se servi, se incalzesc pe gratar si se ung din nou cu sos. Pentru sos: se rumeneste ceapa, usturoiul si ardeiul in ulei. Dupa care se adauga si celelalte ingrediente. Cantitati pentru 10 portii.

Vis de caise si ananas
Cand ai multi invitati sau cand mergi in vizita, un desert usor si fin este binevenit. Secretul acestei retete consta in piureul de caise pentru copii.
Ingrediente: 170 g gelatina cu aroma de portocala, 600 g ananas maruntit cu suc, jumatate de cana de zahar alb, 250 g branza grasa, pufoasa, 2 cani frisca rece, o cana de nuci macinate, un borcanel de piure de caise pentru copii.

Mod de preparare: Intr-o cratita mica se amesteca gelatina cu ananasul la foc mic pana cand se dizolva gelatina. Se ia de pe foc si se amesteca cu zahar, dupa care se lasa sa se raceasca complet. Apoi, intr-un vas mediu, cu mixerul dat la viteza medie, se freaca gelatina, piureul de caise, branza si frisca. Dupa ce compozitia este bine amestecata, se pun si nucile. Se pune intr-un vas de sticla, se acopera si se tine in frigider cel putin 4 ore. Cantitati pentru 10 portii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
De maine ma tot apuc de regim...
De maine ma tot apuc de regim...