1 – Merele si perele
– reduc nivelul colesterolului din sange
– ajuta la digestie
– contin multe vitamine si minerale: betacaroten, vitamina C, acid folic, calciu, magneziu, iod, fosfor si potasiu
– perele stimuleaza secretia hormonilor tiroidieni
– fortifica sistemul imunitar
– au efect antiinflamator
– te ajuta sa-ti refaci fortele
– au un usor efect laxativ si diuretic
2 – Pestele (somon, sardele)
– ajuta memoria si alte functii ale creierului
– previne aparitia bolilor de inima
– previne aparitia cheagurilor de sange
– reduce riscul aparitiei cancerului
– reduce riscul atacurilor cerebrale
– cercetarile arata ca acizii grasi Omega-3 ajuta la ameliorarea artritei reumatoide
– este folosit in tratarea bolilor de piele, cum ar fi psoriazisul, dermatitele si eczemele
– contine vitamina E cu efect antioxidant
– reprezinta una dintre cele mai bune surse de seleniu mineral, element care
previne aparitia cancerului
– carnea anumitor specii de peste contine triptofan, un aminoacid care ajuta in cazul tulburarilor de somn
3 – Fructele de padure
– coacazele negre, murele, coacazele rosii si afinele curata sangele si ajuta la circulatie
– afinele ajuta la vindecarea infectiilor renale, ale vezicii biliare si ale tractului urinar
– coacazele negre ajuta la tratarea infectiilor respiratorii
– capsunile pot sa atenueze ridurile, dar si inflamatiile articulare
– celuloza din fructele de padure ajuta digestia
– au un bogat continut antioxidant
– contribuie la refacerea si mentinerea celulelor
4 – Morcovii
– ajuta la buna functionare a ficatului, mai ales consumati sub forma de suc
– au un bogat continut de betacaroten (pe care organismul il transforma in vitamina A, folosita la intarirea sistemului imunitar)
– protejeaza si fortifica atat sistemul respirator, cat si pe cel digestiv
– ajuta la intarirea dintilor, oaselor si parului
– betacarotenul are un efect curativ in cazul bolilor de piele, cum ar fi eczemele, dermatitele si acneea (sucul de morcov se bea zilnic, in amestec cu suc de mar)
– se crede ca imbunatatesc vederea, mai ales pe timpul noptii
– reduc riscul aparitiei cancerului
– contin zaharuri naturale, care dau energie
– maresc cantitatea de lapte, in cazul femeilor care alapteaza
5- Mierea
– efect antiseptic
– efect energizant
– intareste sistemul imunitar
– diminueaza efectele alergiei la fan
– stimuleaza eliberarea serotoninei, care are un efect relaxant asupra psihicului
– are un bogat continut de minerale si vitamine (vitamina C si complexul de vitamine B)
6 – Soia si tofu (branza de soia)
– este bogata in proteine (spre deosebire de proteinele animale, proteinele vegetale reduc hipertensiunea si nivelul colesterolului)
– cercetarile sugereaza ca soia poate preveni cancerul de san, cancerul cervical, cancerul ovarian si cancerul de prostata, boli influentate de dezechilibrul hormonal
– ajuta la reducerea simptomelor cauzate de sindromul premenstrual
– are un continut bogat in celuloza
– are un efect energizant, ajutandu-te astfel sa depasesti starile de oboseala
7 – Uleiul de masline
– contine acizi grasi esentiali, care indeparteaza tesutul adipos nedorit
– previne aparitia bolilor de inima
– reduce hipertensiunea si nivelul colesterolului din sange
– ajuta la mentinerea fertilitatii
– imbunatateste aspectul pielii prin refacerea stratului de colagen
8 – Ardeii
– au un continut bogat in vitamina C si betacaroten (mai ales ardeii capia)
– contin zinc, care intareste sistemul imunitar
– previn aparitia atacurilor cerebrale si a cancerului
– sunt energizanti
– contin magneziu, necesar pentru o buna functionare a glandei suprarenale
– contribuie la stimularea digestiei, consumarea lor fiind indicata in caz de constipatie
9 – Semintele de floarea-soarelui
– constituie o sursa bogata de acizi grasi Omega-3, necesari pentru regenerarea celulelor sanatoase
– reduc riscul aparitiei bolilor de inima
– impiedica formarea cheagurilor de sange
– hranesc pielea si protejeaza de afectiunile reumatice
– ajuta la vindecarea ranilor, favorizand dezvoltarea tesuturilor tinere
– ajuta la buna functionare a prostatei
– previn constipatia si curata sistemul digestiv
10 – Nucile, migdalele, alunele
– contin vitamina E, care previne aparitia bolilor de inima
– complexul de vitamine B fortifica sistemul nervos
– nucile si migdalele contin calciu, care intareste oasele, parul si dintii
– au efect antiinflamator, reducand simptomele artritei reumatoide
– previn aparitia iritatiilor pielii, cum ar fi eruptiile si eczemele
– nucile de cocos au un continut bogat de acid folic, care, in timpul sarcinii, previne aparitia afectiunii spina-bifida la fat.
Articol exclusiv online, text A. Raicu