Povestea regimului Hay a inceput in 1911, cand medicul american William Howard Hay s-a gandit ca problemele sale de sanatate – presiunea ridicata a sangelui si inima dilatata – se pot ameliora, daca mananca sanatos, adica exclusiv produse naturale si respecta legile digestiei. Dupa trei luni, si-a uimit doctorii pentru ca starea sa incepuse sa se imbunatateasca. Apoi si-a sfatuit pacientii cu diabet sa respecte cateva reguli simple de alimentatie, dar foarte importante pentru sanatate. Ulterior a dezvoltat dieta. Hay considera ca principalul factor al aparitiei diabetului este un dezechilibru in organism cauzat de productia si acumularea productiilor digestiei si metabolismului, pe care organismul nu le poate elimina. Rezultatul duce la epuizarea rezervelor alcaline, adica la „zdruncinarea” sanatatii. In momentul in care rezerva alcalina scade, se produc toximonia si autointoxicatia.
Principalele cauze sunt:
– consumul mare de carne
– consumul mare de carbohidrati rafinati (faina alba, zahar rafinat)
– ignorarea legilor chimiei privind digestia
– constipatia
Daca iti supui organismul sa digere combinatii nepotrivite de alimente, acesta isi pierde din vitalitate. Dr. Hay a mai mentionat importanta bailor zilnice, a exercitiilor fizice, a plimbarilor in aer liber, a odihnei si a zambetului.
Cum functioneaza?
Regimul Hay are la baza urmatorul principiu: organismul digera in mod diferit carbohidratii si proteinele, deci acestea nu trebuie consumate niciodata in cadrul aceleiasi mese. Daca se respecta regula de mai sus, se potenteaza puterea de digestie a organismului si posibilitatea depozitarii grasimilor devine minima.Pentru a intelege cum stau lucrurile, trebuie sa stii in ce conditii se desfasoara digestia proteinelor. Acestea au nevoie de un mediu acid pentru a fi digerate. Cand mancam proteine animale, acidul hidroclorhidric produs in stomac activeaza enzimele numite pepsine pentru a descompune si digera proteinele, proces care poate avea loc doar intr-un mediu acid. Mediu acid care este neutralizat de prezenta unui nivel crescut de amidon sau zahar acompaniat evident, de alcalini. Rezultatul: proteinele sunt digerate incomplet. Pe de alta parte, carbohidratii au nevoie de un mediu alcalin pentru a fi digerati. Procesul incepe in cavitatea bucala cand enzima ptyalin incepe sa „desfaca” amidonul, inainte ca acesta sa ajunga in intestinul subtire, unde are loc cea mai mare parte a digestiei. Daca la o masa se consuma si alt tip de alimente, mediul alcalin este „deranjat”. Proteinele se gasesc in carne, peste, branza si nuci, iar carbohidratii au ca surse cerealele, painea, cartofii si zaharul.
Cele trei categorii de alimente
Dr. Hay a clasificat mancarea in trei tipuri, in acord cu bunele conditii ale digestiei, intocmind trei liste dupa cum urmeaza:
Proteine
Carne rosie, carnea pasarilor de curte, branza, oua, peste, soia, iaurt
Fructe: mere, caise, cirese, coacaze, agrise, grepfrut, struguri, guava, kiwi, lamaie, lime, lychee, mango, pepene galben (a se consuma singur), nectarine, portocale, fructul pasiunii, pere, ananas, prune, zmeura, capsuni, mandarine
Legume: linte, boabe de soia, fasole
Alcool: vin rosu si alb, cidru
Alimente neutre
Vegetale, salate, seminte, nuci, plante, smantana, unt, ulei de masline
Legume: toate legumele verzi si radacinoase cu exceptia cartofilor si trufelor albe
Alcool: whisky, gin
Amidon
Biscuiti, paine, prajituri, ovaz, paste, cartofi, orez, zahar, miere, dulciuri
Fructe dulci: fructe foarte coapte: banane, curmale, smochine, struguri dulci, stafide
Legume: cartofi, cartofi dulci, trufe albe, dovleac
Alcool: bere
Beneficiile dietei Hay
Urmand cateva reguli simple, poti scapa de probleme precum indigestie, constipatie si artrita. Cura este benefica atat astmaticilor, cat si alergicilor, stimuleaza slabirea naturala, reduce riscul aparitiei obezitatii, diabetului, pietrelor la fiere si afectiunilor cardiace. Diverse studii au stabilit ca exista legaturi intre carbohidratii rafinati si probleme ale pielii, migrene, oboseala, depresie sau comportament agresiv. Astfel, cand combini corect alimentele, scazi riscul aparitiei problemelor enumerate anterior. Cei care au respectat aceste reguli, pe langa faptul ca s-au simtit mai bine, au si slabit, unii chiar 20 de kilograme in 3 luni.
Puncte slabe
Unii specialisti descriu dieta ca fiind complicata, iar principiile nu sunt solide din punct de vedere stiintific. Pe de alta parte, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si o vointa de fier pentru a rezista ispitelor culinare servite la petreceri, receptii sau chiar la mama acasa. Atentie! Daca nu se pot consuma in cadrul aceleiasi mese proteine si amidon, asta nu inseamna ca se poate face abstractie de una dintre cele doua categorii de alimente intr-o zi. Pentru a functiona corect, organismul are nevoie de toate aceste elemente. La fel ca in cazul oricarui stil de viata nou, cartile de bucate te pot ajuta. Pentru a dezlega toate misterele legate de alimentatie este bine sa consulti un nutritionist.
Demonstratie
Experimentul lui Pavlov cu cainele a demonstrat ca amidonul se digera in doua ore, proteinele in aproximativ patru ore. Cand in stomac este o mixtura intre amidon si proteine, aceasta se digera in aproximativ 13 ore. Mancarea intra in fermentatie si de aici apar neregulile.
Reguli de baza:
– A se amesteca orice aliment din lista proteinelor cu orice din lista alimentelor neutre;
– A se amesteca orice aliment din lista amidonului cu orice din lista alimentelor neutre;
– A nu se amesteca nimic din lista proteinelor cu ceva din lista amidonului;
– Se pot amesteca vegetalele cu fasole sau linte, dar in stare cruda;
– Legumele, salatele si fructele constitue baza dietei;
– Proteinele, amidonul si grasimile trebuie consumate in cantitati mici;
– Se consuma doar grau incoltit;
– Sunt excluse alimentele rafinate precum faina alba, zaharul alb, margarina;
– Intre mese trebuie sa fie o pauza de cel putin 180 de minute, daca se consuma alt tip de alimente;
– Fructele trebuie consumate singure la micul dejun (fermenteaza in stomac si digestia nu se poate desfasura in bune conditii).