Un nou aliment fortifiat cu iod: uleiul

Iodul este un element esential al hormonului tiroidian cu rol vital pentru dezvoltarea fizica optimala si dezvoltarea normala a creierului in timpul sarcinii si in primii ani de viata. Iodul nu poate fi stocat in organism, astfel ca numai un aport zilnic
  • Publicat:
Un nou aliment fortifiat cu iod: uleiul
Un nou aliment fortifiat cu iod: uleiul

Principalele surse naturale de iod sunt: apa, nucile, pestele de mare si algele marine. Conform OMS, doza zilnica recomandata de iod se stabileste in functie varsta: 0-59 luni – 90 micrograme/zi; 6-12 ani – 120 micrograme/zi; adolescenti si adulti: 150 micrograme/zi; femei insarcinate si care alapteaza: 250 micrograme/zi. Deficitul de iod are repercusiuni grave pentru organism. Primele semne ale deficitului sunt: stare de slabiciune, oboseala, incapacitatea de concentrare si memorare. Cel mai evident simptom este aparitia gusei. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi de la Institutul de cercetari alimentare a declarat in cadrul simpozionului: „Eforturi conjugate pentru reducerea deficientei de iod din Romania”, organizat de compania Bunge: „Deficitul mic de iod este deseori cauza unor stari de disconfort, unor stari care afecteaza calitatea vietii prin performante fizice si mentale scazute, prin stari de oboseala, prin ideatie mai slaba, uneori prin supraponderabilitate si obezitate. Ca masura profilactica, deficitul de iod se completeaza prin sarea iodata, care aduce un aport zilnic necesar de iod, dar si prin uleiul iodat, care o sa apara in curand si pe piata din Romania”. Deficitul de iod poate determina modificari ireversibile: reducerea coeficientului de inteligenta (IQ) cu 10-15% si poate afecta populatii sau generatii intregi.

Exista si contraindicatii pentru sarea iodata, dar destul de rare: persoanele cu alergie la iod sau persoanele care sufera de afectiuni maligne ale tiroidei. Apropo de afectiunile glandei tiroide, nodulii tiroidieni reprezinta o modificare in structura glandei tiroide, de cele mai multe ori fiind formatiuni necanceroase, care se vindeca dupa un tratament corect. Mihaela Simescu, doctor endocrinolog, Institul C.I. Parhon din Bucuresti a explicat: „Nodulii tiroidieni pot aparea la orice varsta, dar sunt frecventi la persoanele mai in varsta, in zonele cu carente de iod. Nodulii trebuie monitorizati prin ecografii”. Tot Dr. Simescu a mai adaugat: „Glanda tiroida este foarte putin implicata in cresterile in greutate”.

Consumul de iod la romani
Un studiu efectuat in perioada 2002-2004 arata ca in Romania, in 80% dintre judete se prezinta un deficit moderat de iod, iar prevalenta gusei variaza intre 0 si 40%. Iodul urinar este scazut la doua treimi din persoanele studiate, in special la gravide. Insa, se fac progrese in aceasta directie: daca in 2002 in doar 53% dintre gospodarii se folosea sare iodata, in 2005, numarul acestora s-a dublat aproape, ajungand la 96%. Insa, specialistii au constatat ca sarea este insuficient iodata, datorita conditiilor improprii de pastrare (recipiente fara capac, depozitarea la caldura etc.). Prof. Mencinicopschi recomanda: „Este bine ca sarea iodata sa fie consumata fie in starea ei proaspata, fie adaugata in felurile de mancare pregatite termic, dar la sfarsitul fierberii. De asemenea, eu recomand uleiul iodat numai in stare cruda, pentru prepararea salatelor, pentru ca asa isi pastreaza intreaga cantitate de iod”.

In Romania, carentele de iod apar mai ales in zonele subcarpatice. In cazul unui exces de iod, mult mai rar intalnit decat cazurile de deficit, glanda tiroida functioneaza prea intens si elibereaza o cantitate prea mare de hormoni tiroidieni. Cantitatile cu care se iodeaza atat sarea, cat si uleiul sunt calculate in asa fel incat sa nu depaseasca necesarul zilnic pentru o persoana adulta, care se hraneste echilibrat. Prof. François Delange de Universitatea Bruxelles a declarat: „Trebuie evitat cu orice pret sa ajungem la situatia in care diferite societati comerciale introduc, fiecare, alimente iodate pe piata, fara nici o coordonare, si fara nici un control adecvat, pentru ca asta duce, inevitabil, la riscul excesului de iod”.

Viitoarele mamici si iodul
In special femeile care se pregatesc sa devina mamici, inca din perioada prenatala, trebuie sa se asigure ca nu au carente de acid folic, vitamina A si iod – elemente esentiale pentru o buna dezvoltare a fatului. Dr. Alin Stanescu, de la Institul de ocrotire a mamei si copilului Alfred Rusescu din Bucuresti, a declarat: „Lipsa de iod produce perturbari severe: avorturi – o femeie care nu stie pentru ce motiv nu poate tine sarcina poate avea deficit de iod – o functionare anormala a glandei tiroide si un retard mental sever viitorului copil”.

Despre iod, in cifre
– 2 miliarde de oameni sunt expusi riscului de a fi afectati de lipsa de iod din alimentatie.
– Tulburarile datorate lipsei de iod afecteaza 50 de milioane de copii.
– Anual se nasc in lume 100.000 de copii cu cretinism.
– 87,8% dintre femeile gravide din Romania au iodura sub nivelul normal (studiu efectuat pe 1.387 femei gravide, majoritatea aflate in primul trimestru de sarcina, din 10 judete si Bucuresti).
– 46,9 % dintre copii prezinta diferite grade de deficit de iod; 33,5% prezinta deficit usor; 11% prezinta deficit mediu; 2,4% prezinta deficit sever (in special, copiii din mediul rural au aceste probleme).


Prof. François Delange, Universitatea Bruxelles
Exista in lume un miliard doua sute de milioane de persoane care prezinta toate semnele unui deficit de iod. Este o cifra enorma. Pentru asta trebuie sa se stie ca lipsa de iod impiedica dezvoltarea intelectuala a copilului si poate da chiar retard mental. Iar carenta de iod este cauza principala a problemelor de intarziere mentala peste tot in lume.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Nicoleta Dragan si Razvan Fodor
Nicoleta Dragan si Razvan Fodor