Atunci cand doresti sa scapi de grasime, trebuie sa fii sincera cu tine si sa te incadrezi in categoria de greutate potrivita, evaluata real, avand in minte noua categorie in care doresti sa te inscrii. Nu trebuie sa mai faci nici o greseala pentru ca orice surplus alimentar fata de ratia prescrisa este totdeauna depozitata ca grasime. Un kilogram de grasime este echivalentul a 7000 kcal de energie stocata. De fiecare data cand “arzi” 7000 kcal in plus fata de ceea ce consumi, atunci folosesti si 1 kg de grasime. Prin arderea a 500 kcal/zi in plus fata de ceea ce mananci, vei ajunge sa pierzi 0,5 kg de grasime pe saptamana. Aminteste-ti totdeauna ca 1 kg de grasime este egal cu 1,4 kg de tesut adipos. Acest lucru se explica prin faptul ca tesutul adipos contine pe langa grasime, vase de sange, tesut conjunctiv si o mica cantitate de apa. Cea mai usoara metoda de a aprecia cantitatea de grasime din corp este aparatul de masurare a pliului cutanat, care are la baza principiul depunerii grasimii subcutanat. Cu cat ai mai multa grasime in organism, cu atat va fi mai gros stratul adipos aflat sub piele.
O anumita cantitate de grasime este totusi necesara in organism, pentru a mentine starea de sanatate. Valorile minime sunt: 3% pentru barbati si 13 % pentru femei. Aceasta diferenta se explica prin faptul ca femeile au nevoie de o mai mare cantitate de lipide pentru a fi pregatite sa hraneasca fatul, in cazul unei sarcini. De retinut ca un barbat obisnuit, de varsta 20-30 ani are in organism 15-18 % grasime, iar femeia de aceeasi varsta are 25-28 %. A manca mai putin si a urma un program de exercitii fizice este singura metoda de a scadea in greutate. Nu exista nici o metoda rapida. Dietele sarace, fade, sunt dezechilibrate, nerealiste si nesanatoase, deoarece sunt eliminate grupe importante de nutrienti, precum carbohidratii, de care este nevoie pentru a mentine o stare de sanatate adevarata. De asemenea, unele diete impun un aport caloric atat de scazut, incat nu numai ca se pierde masa musculara, dar se ajunge la afectarea organelor interne si chiar la modificari de personalitate. De obicei, greutatea corporala care se pierde consta intr-o combinatie de muschi, grasime si altele, dar ceea ce se depune la loc dupa intreruperea regimului este in mare masura numai grasime. Nutritionistii recomanda consumarea unor portii mici de hrana, insa dupa mai multi ani de experimente s-au descoperit metode mult mai eficiente de a scapa de tesutul adipos, cum ar fi:
Regimul
Daca doresti, spre exemplu, sa reduci aportul de calorii la 1500 kcal/zi intocmeste-ti un plan. Micul dejun ar trebui sa aiba in jur de 600 kcal si sa fie alcatuit in principal din carbohidrati (de exemplu cereale cu lapte degresat). Pranzul ar trebui sa aiba tot aproximativ 600 kcal, dar cu o compozitie de 50% carbohidrati si 50% proteine (de exemplu curcan, pui, peste sau oua si chiar paste, orez sau cartofi copti). La cina cantitatea de calorii trebuie sa fie in jur de 300 kcal, iar hrana clasica poate fi inlocuita cu suplimente nutritive. Nu manca seara, mai tarziu de ora 20.
Acest tip de dieta iti imparte ratia zilnica in urmatoarele proportii :
* micul dejun 40%
* pranzul 40%
* cina 20%
Chiar daca obisnuiesti sa consumi mai mult sau mai putin de 1500 kcal/zi, incearca sa te mentii in limitele procentelor prezentate. Acest regim are calitatea de a imparti energia adusa de nutrienti astfel incat aceasta sa nu lipseasca organismului in nici un moment al zilei. Carbohidratii consumati dimineata vor asigura suficienta energie pana la miezul zilei, apoi masa de pranz va acoperi perioada pana la apusul soarelui. Mancand seara tarziu sau daca cina este prea copioasa, procesul de depunere a lipidelor va fi initiat, deoarece surplusul de energie nu va fi utilizat, ci depus sub forma de tesut adipos. Se stie ca daca te duci la culcare flamand, te vei trezi dimineata mai usor. Incearca sa infrangi senzatia neplacuta de a merge la culcare cu stomacul gol si ai depasit o parte din problema. Daca cedezi, atunci te afli pe drumul catre esec.
Exercitiile
Multi oameni descopera ca prin dietele cu restrictie la calorii, metabolismul lor se incetineste si astfel pierd in greutate. Pentru a preveni pierderea concomitenta de masa musculara trebuie sa introducem in stilul nostru de viata exercitiile fizice. Daca te afli printre cei care gasesc aceste exercitii plictisitoare si inutile, dupa ce vei afla cat de multe calorii se ard in acest fel, precis vei deveni mai motivata.
De exemplu, 25 de minute de plimbare usoara arde 100 kcal. Acelasi efect se poate obtine si prin 10 minute de alergare. Tot 100 kcal se pot consuma si prin 12-15 minute de ciclism (la un ritm moderat) sau prin inot. Fotbalul si rugby-ul consuma de obicei, 100 kcal in 15 minute. Ciclismul si joggingul par a fi cele mai bune tipuri de exercitii in cazul unui program sustinut, iar cel mai bun loc unde pot fi efectuate este o sala de fitness, pentru ca aici nu exista probleme legate de vreme. Lucrand 30 de minute la bicicleta stationara se vor consuma 200 kcal. Multe dintre aparatele moderne au atasat echipament computerizat de masurare a parametrilor cardiovasculari, astfel incat nu mai este nevoie sa tii socoteala in minte, vei avea afisat pe un ecran cate calori ai consumat.
Concluzii
Mancand mai putin si facand mai multe exercitii, grasimea depusa pe abdomen, coapse, solduri, brate va fi utilizata ca material energetic si astfel consumata. Facand exercitii vei construi masa musculara care cantareste de 1,2 ori mai mult ca grasimea. Astfel vei castiga masa musculara, vei pierde grasime si totusi iti vei mentine greutatea. Iti poti monitoriza transformarile corpului prin folosirea aparatului de masurat pliul cutanat sau pur si simplu poti aprecia acest pliu prin ciupirea intre police si aratator. Aparatul te va ajuta sa-ti determini greutatea ideala, bazandu-te pe cantitatea de grasime din corp si mai putin pe greutatea totala, care nu da o valoare foarte adevarata asupra transformarilor.