Salicilatii sunt molecule de tipul acidului saliclic (aspirina) care se gasesc in anumite fructe si fructe, dar si in alte cateva alimente. Pe parcursul dietei, persoana care se hotaraste sa o urmeze va trebui sa renunte definitiv la produsele care contin coloranti artificiali, arome sintetice si unii conservanti. Restrictionarea si eliminarea acestor substante din alimentatie nu ar trebui sa puna probleme, mai ales ca multe dintre acestea cauzeaza afectiuni comportamentale dintre care amintim hiperactivitatea, dificultatile de concentrare si sindromul deficitului de atentie, prezente atat la copii, cat si la adulti.
De ce-as urma aceasta dieta?
Majoritatea celor care opteaza pentru aceasta cura sufera de vreuna dintre afectiunile mentionate mai sus, in vreme ce altii aleg dieta Feingold pentru a evita alimentele ce contin aditivi alimentari.
Dieta a fost elaborata pe principiul ca salicilatii declanseaza hiperactivitatea. Un studiu al oamenilor de stiinta efectuat de curand a relevat faptul ca dintr-un grup de copii hiperactivi, o parte considerabila aaveau prezente in organism aceste substante. De aceea, s-a stabilit ca salicilatii au un rol determinant in relatia dintre aditivi si hiperactivitate. Dintre copii care au luaat parte la studiu, pana la un sfert dintre ei aveau sensibilitate fata de salicilati. Succesul dietei ar putea fi relationat in mod direct de masura in care persoana care o urmeaza este sau nu sensibila la aditivii alimentari si la cantitatea in care ei sunt prezenti in mancare.
Conform Asociatiei Feingold, copiii cu varste mai mici de 6 ani raspund favorabil la aceasta dieta dupa numai o saptamana. Cei care depasesc aceasta varsta, au sanse sa inregistreze progrese dupa aproximativ o luna si jumatate.
Exista si voci care sustin ca legatura dintre salicilati si hiperactivitate este aproape inexistenta, si ca nu este normal ca aceasta dieta sa poata fi urmata doar sub supravegherea stricta a asociatiei care i-a pus bazele.
Ce trebuie evitat?
In prima etapa a dietei Feingold, cei care au sensibilitate pentru salicilati trebuie sa nu consume urmatoarele alimente:
* migdale
* mere
* piersici
* aspirina
* fructe de padure
* cirese
* cidru si otet de mere
* cafea
* castraveti
* struguri
* nectarine
* portocale
* caise
* piper
* muraturi
* prune
* mandarine
* ceai
* tomate
* otet sau vin
In afara de salicilatii continuti de alimentele de mai sus, este bine sa se evite si eventualii salicilati din:
* colorantii sintetici
* aromele sintetice (inclusiv aspartamul, continut de indulcitorii artificiali)
Ce se poate manca?
Se poate manca aproape orice aliment nonsalicilic. In plus, este bine de stiut ca acestea se pot consuma in orice stadiu al dietei. Dintre alimentele permise, amintim:
* pere
* ananas
* grapefruit
* lamaie
* lamaie verde
* banane
* pepeni
* kiwi
* nuca de cocos
* smochine
* mango
* papaya
In stadiul al doilea se pot consuma alimente care nu contin aditivi alimentari, printre care, dau nu doar:
* muguri de bambus
* banane
* fasole
* mazare
* paine
* varza
* salata
* telina
* cereale
* lactate
* oua
* peste (proaspat, la conserva sau inghetat)
* carne
* pere
* linte
* cartofi
* pui
* scoici
* tapioca
Ca si in cazul oricarei alte diete, recomandam consultarea medicului inainte de a o urma, deoarece particularitatile organice ale fiecaruia pot interactiona cu strictetea regimului, cauzand afectiuni serioase.
Articol exclusiv online