Pepenele, trufandaua verii

In vreme ce foarte multi aleg sa consume acest fruct din placere, foarte putini stiu ca el are si proprietati benefice pentru sanatate. In acest sens, este cazul sa afli ca o serie de cercetari revolutionare in domeniu au scos la iveala faptul ca pepenele
  • Publicat:
  • Actualizat:
Pepenele, trufandaua verii
Pepenele, trufandaua verii

Principalul agent care a fost gasit responsabil pentru aceasta realitate este licopenul – un puternic antioxidant, cunoscut ca fiind eficient impotriva cancerului si a altor afectiuni.

Putini stiu ca, de fapt, pepenele este in sine o leguma. Avand origini vechi in Africa, el face parte din familia castravetelui si a dovlecelului. La inceput, in afara de coaja si seminte, pepenii nu contineau mare lucru in plus. Varietatile de acum sunt mai bogate, mai pline, au gust mai dulce si seminte mai marunte. In plus, si coaja s-a subtiat considerabil in comparatie cu soiurile mai vechi.

Gratie tuturor acestor proprietati, pepenele este, fara doar si poate, unul dintre cele mai revigorante si gustoase fructe pe care le avem la indemana pe timp de vara, pentru a ne racori. Cu un aport de 92% apa, si doar 8% zaharuri, pepenele este alegerea ideala pentru persoanele care urmeaza diete, fiind o alternativa gustoasa si accesibila la dulciurile traditionale.

Pepenii se gasesc la magazin in majoritatea lunilor din an, insa ei apar cu precadere vara, putandu-se gasi in orice piata. Faptul ca este dulce il face sa fie cautat si in restul anotimpurilor, mai ales ca nu contine grasimi. Se poate servi atat in sine, dar si sub forma de garnituri la salate, sosuri sau bauturi.

Cum ii alegem?
Cauta pepeni fermi, cu forma simetrica, fara crapaturi, zgarieturi sau mucegai. Cei copti trebuie sa aiba un luciu sanatos, coaja tare si o zona galbuie (care se datoreaza locului unde a stat pe pamant). Pentru a te asigura ca ai ales un produs bun, ridica pepenele si apreciaza greutatea acestui in functie de marime. Bate in el, ca sa vezi daca suna a gol sau nu. Daca suna a gol, inseamna ca pepenele este trecut.

Sfat
Evita pepenii care sunt foarte tari, alburii sau care au culoarea verde deschis! O nuanta prea deschisa a cojii indica imaturitate, ceea ce inseamna ca respectivul pepene nu este copt suficient.

Cum se depoziteaza?
Odata culesi, pepenii nu se mai coc atat de usor. Daca ai cumparat un pepene care nu pare suficient de copt, incearca sa-l invelesti intr-un ziar si sa-l asezi altundeva decat in frigider. O camara ar fi ideala, luand in considerare si conditiile de umiditate. Pepenii se pot pastra pana la doua saptamani, la temperatura camerei. Inainte de a-i taia, este bine sa ii speli cu un burete sub jet puternic de apa. Dupa ce ai taiat pepenele, impacheteaza ce a ramas in pungi de plastic sau folie protectoare si pune totul la frigider.

In continuare, iti propunem o reteta delicioasa cu pepene, pe care o poti prepara oricand, singura sau pentru cina cu familia. Pofta buna!

Pepene cu sos salsa si ceapa rosie
Pentru 4 portii, ai nevoie de:

* 2 cani de pepene taiat sub forma de cubulete (fara samburi)
* 3/4 cani de ceapa rosie taiata marunt
* 3/4 cani de fasole bruna, spalata si uscata
* un sfert de cana de chilli sarati
* un manunchi mare de usturoi taiat fin
* o lingura de zahar brun
* jumatate de lingura de sare

Amesteca toate ingredientele intr-un castron. Pune apoi compozitia la frigider, dar fii atenta sa o acoperi, pentru ca ingredientele sa aiba ocazia sa se imbine corespunzator. Las-o cel putin o ora la rece. Inainte de a o servi, amesteca inca o data salata.

Articol exclusiv online

 

 
 

Urmărește CSID.ro pe Google News