Somnul fiecaruia dintre noi a fost pus in primejdie macar o data de sforait, al nostru sau al celui langa care dormim. De obicei, oamenii care sforaie afla ca au aceasta problema de la partenerul de viata. Mai mult, studiile au aratat ca 20 la suta dintre femeile casatorite sunt deranjate de sforaitul partenerului, in vreme ce 60 la suta dintre ele pur si simplu nu-l mai suporta. Medicii spun ca nu este vorba doar de zgomotul neplacut, ci despre o adevarata problema de sanatate.
Sforaitul poate duce chiar la divort. Nu este o exagerare pentru ca multe cupluri au invocat acest motiv atunci cand s-au despartit. Statisticile medicale arata ca 30 la suta dintre persoanele trecute de prima tinerete sforaie, iar numarul barbatilor care au aceasta tulburare de somn este dublu fata de cel al femeilor.
Si copiii sforaie mai ales daca au polipi, deviatie de sept sau amigdalele marite. Daca sunt eliminate cauzele, sforaitul se poate estompa, dar sunt inca multi adulti care amana vizita la medic. Sforaitul ameninta serios sanatatea, mai ales daca exista pauze in respiratie in timpul somnului si creierul nu se oxigeneaza de ajuns.
„Sleep apnea, mai ales la persoanele peste 40 de ani, trebuie sa ne dea de gandit si obligatoriu trebuie facut si un examen cardiac. Acesti pacienti trebuie urmariti in timp”, sustine Elena Latcan, medic primar ORL. Primele interventii de vindecare a sforaitului s-au facut in urma cu o suta de ani si, mult timp, chirurgia de indepartare a tesutului in exces care impiedica patruderea aerului a fost singura metoda de tratament pentru sforait.
Astazi, chirurgii ORL, psihologii si chiar specialistii in boli de plamani fac echipa atunci cand este vorba de cazuri mai grave de tulburari de somn care apar la obezi sau la persoanele care consuma alcool. Laserul sau electrocauterizarea sunt metode de ultima ora, dar medicii incearca astazi si metode neinvazive precum protezele prinse de valul palatin sau somnoterapia cu ultrasunete.
„Se fixeaza doi electrozi la nivelul valului palatin, cuplati la un aparat care produce niste unde radio. La nivel microscopic, in musculatura valului palatin se produc mici leziuni cu tulburari de circulatie care duc in timp la sclerozarea muschiului. Acesta devine mai putin elastic, mai ingrosat, se scurteaza si se reduce sforaitul”, descrie Elena Latcan procedura de vindecare a zgomotelor insuportabile din timpul somnului.