Din dorinta de a schimba ceva din perceptia publicului larg, care considera adoptia ca fiind un proces greoi si plin de obstacole, am mers direct la sursa – Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Sect. 6, Bucuresti. Avem motive sa fim optimisti pentru ca situatia s-a schimbat. Sistemul nu mai este asa de complicat, iar povestea cuplului Angelina Jolie si Brad Pitt poate fi intalnita si in Romania. Cu siguranta, randurile de mai jos va vor convinge de acest lucru. Tot mai multe vedete din toata lumea, cu sau fara copii, recurg la un astfel de gest nobil. Atitudinea lor ar trebui sa fie un exemplu pentru fiecare dintre noi. Trecand dincolo de acest aspect, trebuie stiut ca sunt anumite etape de parcurs in vederea adoptiei. Conform legii nr. 273/2004 privind regimul juridic al adoptiei, exista cativa pasi de urmat absolut obligatorii.
Real story
Dupa ani de tratamente, d-na Z a fost diagnosticata cu sterilitate. Doctorii nu i-au mai dat nici o sansa de a naste propriul copil. Frustrarea pe care o resimteau ambii soti, tacerea care se lasa deseori peste acest subiect deveneau tot mai apasatoare. Dupa sperante inecate in lacrimi, d-na Z s-a gandit ca solutia ar fi adoptia unui copil. I-a impartasit ideea sotului sau, insa s-a lovit de refuzul acestuia. Dupa discutii indelungi, in care fiecare dintre parteneri a adus argumente pro si contra adoptiei, dorinta amandurora de a avea un copil a castigat. Au urmat toate procedurile in vederea atestarii ca familia este apta sa adopte, iar dupa primirea atestatului, au inceput emotiile de dinaintea potrivirii cu copilul adoptat. Ar fi vrut o fetita si fetita a fost. In momentul intalnirii copilului, sotii Z s-au simtit descoperiti in fata inocentei fetitei. Cu toate ca s-au apropiat din primul moment unii de altii, cei doi parinti au trait atat bucurie, cat si o stare de tensiune, cauzata de teama de a nu fi acceptati de catre fetita, i-a invadat. Datorita atitudinii naturale, inocente si de acceptare din partea copilului, cei doi soti au reusit treptat sa se detensioneze si sa se poarte natural si relaxat cu el. Cei doi aveau tot ce-si doreau si totusi lucrurile nu sunt intotdeauna asa cum par. O intamplare minora avea sa naruie toate visele pe care si le facusera impreuna. D-na Z, in urma unui impuls de moment, a hotarat sa se desparta. A plecat cu fetita, lasand in urma casa, amintirile, sotul, sperantele. A plecat hotarata, fara sa priveasca inapoi. Sau cel putin asa credea atunci. Singura legatura dintre cei doi a fost copilul, iar relatia lui cu tatal a ramas aproape la fel de stransa. Au trecut zile, luni. Oricat am vrea sa ne prefacem ca putem uita trecutul, acesta revine. Si, intr-o zi, d-na Z a trebuit sa recupereze ceva din propria casa si… a ramas peste noapte. O noapte in care sentimentele pe care toti le credeau ingropate s-au reaprins. Desi cei doi nu stiau, atunci avea sa fie conceput primul lor copil. Atunci avea sa se schimbe pentru a doua oara viata familiei Z. 9 luni mai tarziu s-a nascut o fetita. Perioada de separare a fost un repaus in care cei doi au avut ragazul de a-si analiza si rezolva toate problemele din ultimul timp. Un repaus de care aveau nevoie, fara sa recunoasca. Serile de singuratate fusesera uitate. Cei trei se pregateau sa-si primeasca noul membru al familiei. Acum sunt patru. Sunt din nou o familie fericita.
Domnul Gabriel Ivascu, psiholog al Serviciului Adoptii, ne-a relatat aceasta situatie cu care s-a confruntat in activitatea sa.
Atestarea
Primul pas este atestarea ca persoana/familia indeplineste toate criteriile necesare adoptiei. De asemenea, acest pas reprezinta evaluarea garantiilor morale si a conditiilor materiale ale celor ce doresc sa adopte un copil. Actele necesare care trebuie sa ajunga pe biroul Directiei de Asistenta Sociala, in functie de sectorul de care apartinem, sunt:
1 copie buletin/carte de identitate
2 copii legalizate ale actelor de stare civila (certificat de nastere/ casatorie/hotarâre de divort)
3 copie legalizata titlul de proprietate sau alt titlu care sa ateste dreptul de folosinta a locuintei
4 certificat de cazier judiciar
5 certificat medical tip Ministerul Sanatatii
6 adeverinta de venit
7 referinte de la locul de munca (minimum doua pentru fiecare parinte in parte)
8 declaratie notariala ca nu au fost decazuti din drepturile parintesti
9 declaratie privind motivatia adoptiei si asteptarile legate de copil (sex, vârsta, situatia psihosociomedicala)
10 declaratie privind motivele pentru care unul dintre soti nu este implicat, in cazul in care cererea este formulata numai de catre unul dintre soti si celalalt nu se asociaza la cerere
11 in cazul in care cu solicitantul locuiesc la domiciliul acestuia si alte persoane, este necesar si certificatul de cazier judiciar si certificatul medical privind starea de sanatate a acestora.
Procedura de evaluare a celor care intentioneaza sa adopte un copil cuprinde o serie de intâlniri cu specialisti ai serviciului de adoptii (asistenti sociali, psihologi), timp in care ambele parti implicate vor trebui sa dovedeasca faptul ca solicitantii prezinta garantiile morale si conditiile materiale necesare cresterii si educarii unui copil. De asemenea, procesul de evaluare cuprinde si pregatirea solicitantilor pentru asumarea in cunostinta de cauza a rolului de parinte. Persoanele sau familiile care au obtinut atestatul participa la un program de comun acord, cu partile implicate, acestea fiind persoanele care au in grija copilul sau persoanele de referinta din institutia de ocrotire, persoana/familia adoptatoare, responsabilul de caz si psihologul. Planul va cuprinde programul de vizitare a copilului, durata vizitelor, locul intâlnirilor, activitatile ce vor fi desfasurate. Prima intâlnire va avea loc in mediul de viata al copilului, fara ca acesta sa cunoasca scopul vizitei. Urmatoarele intâlniri copil-persoana/familie adoptiva vor avea ca obiectiv dezvoltarea relatiei de atasament dintre acestia si vor avea ca loc de desfasurare mediul de viata al copilului, mediul de viata al persoanei/familiei adoptive si alte zone neutre.
Incredintarea in vederea adoptiei
Incredintarea se dispune de catre instanta judecatoreasca de la domiciliul copilului pentru o perioada de 90 de zile. Pe durata acestei etape, directia de la domiciliul persoanei/familiei adoptive urmareste evolutia copilului si a relatiilor dintre acesta si persoana/familia careia i-a fost incredintat, intocmind rapoarte bilunare. Acestea sunt realizate de catre responsabilul de caz si psiholog, la sfarsitul perioadei realizandu-se un raport final ce se va comunica instantei.
Incuviintarea adoptiei
Aceasta etapa este de competenta instantelor judecatoresti. Cererea de incuviintare a adoptiei poate fi introdusa direct de adoptator sau de directia de la domiciliul acestora, la sfârsitul perioadei de incredintare in vederea adoptiei.
Post-adoptia
Evolutia copilului si a relatiilor cu parintii sai adoptivi va fi urmarita de Directia de la domiciliul copilului pe o perioada de cel putin 2 ani dupa incuviintarea adoptiei. In perioada post-adoptie, familiile adoptive, copiii si familiile biologice vor beneficia de servicii de suport si consiliere adaptate nevoilor fiecaruia si legate de aspecte privind dezvoltarea copilului, atasament, efectele adoptiei sau, daca este cazul, desfacerea adoptiei.
Sosirea copilului adoptat reprezinta pentru familie o reala ocazie de schimbare. Copilul trebuie sa fie sustinut si incurajat sa se adapteze la noul mediu de viata, fara a-si modifica personalitatea, iar noul sistem trebuie sa se modifice pentru a-l putea include pe acesta. Daca adoptia se naste dintr-o nevoie urgenta de a satisface un gol al individului sau al cuplului, atunci riscurile ca un esec sa survina sunt foarte mari. Copilul adoptat va simti ca nu este dorit indeajuns.