Lumineaza-te pentru sanatate!

Folosirea luminii in vindecarea diferitelor afectiuni are o lunga istorie. Civilizatiile antice cunosteau efectele benefice ale luminii solare. Astazi, oamenii de stiinta exploateaza diversele forme ale luminii in interesul sanatatii si frumusetii.
  • Publicat:
Lumineaza-te pentru sanatate!
Lumineaza-te pentru sanatate!

Folosirea luminii in vindecarea diferitelor afectiuni are o lunga istorie. Civilizatiile antice cunosteau efectele benefice ale luminii solare. Astazi, oamenii de stiinta exploateaza diversele forme ale luminii in interesul sanatatii si frumusetii.

In Egipt, Grecia si India, lumina solara era intrebuintata in scopuri medicale. In secolul V i.Hr., Hipocrate a descris folosirea luminii in tratarea diferitelor boli. Apoi, in urma cu 100 de ani, medicul danez Niels Ryberg Finsen si-a folosit propriul aparat de terapie cu lumina pentru a trata anumite afectiuni ale pielii. In 1903, i-a fost decernat Premiul Nobel, pentru cercetarea sa in domeniul terapiei cu lumina.

Cum actioneaza lumina pentru sanatate? Iata prima intrebare ce ne vine in minte atunci cand ne referim la acest subiect. Specialistii au gasit deja raspunsul. Lumina determina la nivelul structurilor moleculare procese fotochimice de activare moleculara care fac ca in final membrana mitocondriei sa elibereze ATP-ul – piatra de constructie a energiei moleculare. Astfel, lumina accelereaza procesele regeneratoare si imbunatateste absorbtia de oxigen in tesuturi, stimuland in primul rand sistemul imunitar (de aparare) al organismului. Aceste procese de activare moleculara sunt dependente de incidenta lungimii de unda si de energia luminii.

Terapia cu laser

Descoperirea laserului a revolutionat lumea medicala. Lumina laser este coerenta si monocromatica. Aceasta inseamna ca are o singura lungime de unda si o singura culoare. Undele ei sunt in faza; energiile lor se cumuleaza, ceea ce duce la un nivel energetic foarte ridicat in punctul pe care undele actioneaza.

Acest lucru face posibile aplicatiile ei in chirurgie si stomatologie. Pentru ca punctul de actiune este atat de mic si de precis, medicul are posibilitatea de a trata specific zona respectiva fara a rani tesutul din jur, motiv pentru care laserul a devenit instrumentul principal in operatiile pe ochi – retina, cornee (in cazul corectarii miopiei, cataractei etc.), cauterizarea tumorilor vasulare – hemangioame etc. In functie de zona tratata, exista mai multe tipuri de laser. De exemplu, laser cu dioxid de carbon pentru dermatologie, cu argon pentru vasele de sange, de  tip ND Yag pentru ochi.

Epilare definitiva cu laser si IPL (lumina intens pulsata)
Una dintre cele mai solicitate domenii de aplicatie a terapiei cu lumina este epilarea de lunga durata sau asa-zisa epilare definitiva, lumina avand puterea de a distruge foliculul pilos. In acest sens, se utilizeaza laserul sau IPL. Laserul are avantajul reducerii considerabile a timpului de tratament dar, avand o singura lungime de unda de lucru, poate produce arsuri ale pielii.

Este o metoda inflexibila, neputandu-se adapta conditiilor particulare ale fiecarui client. Spre deosebire de laser, dispozitivele care folosesc lumina pulsata utilizeaza un interval luminos ce se ajusteaza cu ajutorul unor filtre, putand transmite la tegument cantitati controlate de energie. Impulsurile de lumina sunt absorbite selectiv de catre firul de par si transmise radacinii acestuia, aflata sub piele. Impulsurile absorbite incalzesc radacina si o distrug, oprind astfel definitiv cresterea parului.

Acest tratament lasa intacta suprafata tegumentara. Firul are mai multe faze de crestere, uneori stand sub piele vreme de mai multe saptamani sau luni, motiv pentru care nu tot parul poate fi indepartat intr-o singura sedinta. Sunt necesare mai multe sedinte, la intervale regulate de timp, pentru a obtine rezultate optime.

Terapia cu lumina polarizata
Lumina polarizata cu efecte terapeutice este una policromatica, “incoerenta”, cu un spectru cuprins intre 480 si 3.400 nanometri, de joasa energie, care nu contine raze UV. Cand este aplicata pe piele, stimuleaza structurile intracelulare si biomoleculele sensibile la lumina. Aceasta stimulare initiaza un lant de reactii celulare si declanseaza asa-numitele raspunsuri secundare, care nu se limiteaza numai la zona de piele tratata, ci pot influenta intreg organismul. Lumina polarizata actioneaza intr-un mod natural, sustinand procesele regeneratoare ale organismului si ajutand organismul sa-si declanseze propriul potential curativ.

Se poate utiliza si acasa, cu ajutorul unor aparate de uz familial, avand in vedere absenta efectelor secundare, a contraindicatiilor sau a interactiunii cu alte terapii medicale sau medicamentatii. O terapie flexibila, rapida, simpla si confortabila atat pentru personalul medical, cat si pentru aplicatiile la domiciliu!

IPL-ul vindeca vasele sparte
Procedura IPL reduce considerabil si aspectul inestetic cauzat de  vasele sparte de la nivelul pielii fetei sau a corpului. Exista insa si riscul ca, dupa indeplinirea acestei proceduri, pielea sa ramana patata – fie cicatrici albe, fie pete mai inchise daca pacienta se expune la soare fara a folosi ecran solar. Unele clinici combina IPL-ul (care contine si lumina albastra) cu aplicarea locala de Levulan, rezultatul fiind terapia fotodinamica.

Aceasta trateaza eficient acneea, urmarile grave ale expunerii la soare, precum si asa-numitele pete de soare precanceroase (keratoza actinica). Sedintele se repeta la o luna, iar ameliorarea aspectului pielii survine la doua saptamani de la prima sedinta. Pentru zone intinse pot fi necesare chiar si 5 reveniri.

Lumina infrarosie
Studii derulate pe parcursul a peste 40 de ani au dovedit efectul puternic al luminii rosii si infrarosii (spectrul vizibil si infrarosu) asupra tesuturilor organice. In primul rand, ajuta la stimularea circulatiei locale prin stimularea formarii de noi capilare, care le inlocuiesc pe cele afectate.

Acest proces are drept rezultat cresterea puternica a metabolismului local si imbunatatirea vizibila a zonei tisulare sau chiar a organului respectiv. In plus, lumina rosie si infrarosie potenteaza sinteza de ADN si ARN, favorizand astfel inlocuirea rapida a celulelor suferinde cu altele noi, sanatoase. De asemenea, stimuleaza activitatea fibroblastelor, care contribuie la reparatia tisulara – de aici aplicatiile in medicina estetica si dermatologie, intrucat LED activeaza si tesutul de granulatie –, substratul refacerii pielii dupa leziuni, ulceratii, operatii etc.

Beneficiile terapiei cu lumina polarizata

1. Accelereaza refacerea tesuturilor si regenerarea acestora, in special in tratarea plagilor survenite dupa traumatisme sau leziuni (plagi posttraumatice), arsurilor, plagilor dupa interventii chirurgicale (postchirurgicale), ulcerelor varicoase ale gambei (ulcus cruris), ulcerelor de decubit (ulcere de presiune, escare generate de o imobilizare prelungita la pat).

2. Lumina polarizata mai este utilizata pentru tratarea durerilor in reumatologie – artrita reumatoida, durere lombara si cervicala –, in medicina sportiva, fizioterapie si recuperare – luxatii si intinderi, durere postoperatorie, traumatisme ale tesuturilor moi (taieturi, hematoame, contuzii, rupturi de menisc si ligamente), tumefactii, entorse, durere musculara, durere articulara, durerea de cot a jucatorilor de tenis.

3. Creeaza si mentine frumusetea!

4. Reduce semnele imbatranirii pielii.

5. Intensifica efectul preparatelor cosmetice.

6. Pielea devine mai sanatoasa, mai plina de prospetime si mai frumoasa.

Cauza efectelor absolut diferite ale terapiei de tip laser, LED (lumina rosie si infrarosie) si lumina normala (polarizata, cu sau fara radiatie UV), trebuie cautata in lungimea de unda a sursei de lumina.

Aplicatii pe baza de nanometri

Terapia cu lumina da rezultate bune in tulburari functionale de sezon (depresia de iarna), in afectiuni de natura dermatologica, neurologica, a sistemului osos, muscular, precum si in boli organice. Cu lumina ultravioleta de 400 nm se reuseste diminuarea bilirubinei -cauzatoare a icterului infantil.

Cu lumina pe intervalele de 600-700 nm se obtin efecte spectaculoase in vindecarea plagilor – arsuri, rani deschise, suturi dupa operatii, dar si in tratarea problemelor articulare – de la luxatii si entorse, la artrite.


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Antioxidanti vs radicali liberi
Antioxidanti vs radicali liberi