Mic-dejun in fiecare dimineata!
Campioni ai sanatatii, cei care mananca in fiecare zi masa de dimineata, tind sa aiba mai multe vitamine si minerale in organism. In plus, nivelul de colesterol si grasime corporala este mai scazut decat la cei care sar peste mic-dejun. Se pare ca aceasta masa se dovesdeste a fi extrem de utila in ceea ce priveste mentinerea senzatiei de satietate pentru mai mult timp. Studiile arata ca cei care mananca de dimineata sunt predispusi intr-o mai mica masura sa se ingrase pana la obezitate sau sa sufere de diabet. In plus, s-a dovedit ca cei care consuma cereale la masa de dimineata tind sa aiba un tonus mai crescut decat cei care nu au acest obicei. In cazul celor mici, mic-dejunul joaca un rol determinant in sporirea atentiei, a tonusului fizic si a rezistentei la diverse activitati mentale sau fizice pe care le intreprind.
Astfel, pentru a obtine maximum de beneficii din consumarea primei mese a zilei, cercetatorii de la Clinica Mayo recomanda carbohidrati, proteine si mici cantitati de grasime. Ei spun ca trebuie consumate in acest fel, deoarece o singura clasa de nutrienti nu este suficienta pentru a asigura aportul de subnstante nutritive de care avem nevoie zilnic. Cu toate aceastea, desi cercetarile oamenilor de stiinta incurajeaza acest obicei sanataos, si anume mancatul de dimineata, exista foarte multe persoane care gasesc diverse scuze pentru a sari peste aceasta masa. De pilda, unii se eschiveaza ascunzandu-se in spatele lipsei de timp sau a inapetentei (lipsa poftei de mancare). Pentru cei care prefera somnul in locul timpului petrecut mancand de dimineata, exista solutii. Pot impacheta mic-dejunul si il pot lua cu ei, la serviciu. Astfel il pot manca in pauza de la job sau inainte de a se apuca de lucru.
Adauga peste si acizi grasi Omega-3 in dieta ta!
Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda o portie de peste de doua ori pe saptamana. Pe langa faptul ca acesta reprezinta o sursa foarte buna de proteine, pestele nu contine acizi grasi nesaturati, ci acizi grasi de tip Omega-3 (recunoscuti in plan medical pentru roulul lor de a reduce riscul bolilor cardiovasculare). Alimentele ca soia, tofu, alune si uleiuri de masline, mustar sau de in contin acid alfa-linolenic, substanta care se converteste in acizi Omega-3 odata intrat in organism. Cercetarile efectuate de medici au relevat faptul ca acizii Omega-3 intervin in statusul sistemului imunitar. Desi oamenii de stiinta studiaza inca efectele acestor acizi, se pare ca o dieta bogata in astfel de substante reduce alergiile, amelioreaza astmul, eczemele si afectiunile autoimune.
Dormi suficient!
Cu totii avem nevoie de odihna. Ar putea suna comun, insa realitatea dovedeste ca peste doua treimi dintre adulti sufera de tulburari ale somnului. Somnul este vital pentru bunastarea mentala si integritatea fizica a fiecaruia. Cercetarile de specialitate arata ca cei care pierd noptile din cauza lipsei de somn, sunt predispusi catre afectiuni psihice si fizice. In plus, lipsa de somn poate afecta memoria, capacitatea de a retine si luciditatea. Pana la jumatate dintre adulti poseda permis de conducere, astfel ca privarea de la somn poate fi periculoasa atat pentru cei din trafic, cat si pentru pietoni. Statisticile detin un adevar alarmant, si anume ca un sofer din sase afirma ca a adormit cel putin o data la volan.
Pentru a evita accidentele si problemele cauzate de lipsa somnului, asigura-te ca dormi intre 7 si 10 ore in fiecare noapte. Copiii au nevoie de mai mult somn, insa acest aspect depinde de varsta.
Relationeaza cu cei din jurul tau!
Munca de voluntariat este intotdeauna cautata si apreciata. Inscrie-te la un curs, mergi in cluburi sau la biserica, ori ajuta copiii dintr-un orfelinat! Nu conteaza ce anume faci, atata timp cat esti inconjurat de oameni. Socializarea are nenumarate beneficii, printre care:
* Obtinerea de informatii- la un moment dat, ai putea fi tentat sa crezi ca stranuturile, tusea sau micile sangerari nazale nu sunt motive de ingrijorare. Insa, stand de vorba cu un prieten sau cu o persoana apropiata ai putea ajunge la concluzia ca ar trebui sa mergi la un medic. Daca apoi ti se vor agrava simptomele, te vei felicita pentru faptul ca ai interactionat cu cei din jur.
* Ajutorul celorlalti- prietenii si familia sunt cei care iti vor fi aproape in cazul in care te imbolnavesti sau suferi vreo interventioe chirurgicala care te impiedica sa iti porti singur de grija. Ei te pot ajuta cu gatitul, curatenia, cumparaturile sau transportul pana unde ai nevoie.
* Suportul emotional- impartasirea unei probleme cu cei din jur ar putea juca un rol determinant in maniera cu care o vei solutiona. Simpla prezenta a celor dragi alaturi de tine este reconfortanta si incurajatoare.
* Senzatia de apartenenta- nevoia de a-si stabili o identitate in raport cu realitatea este o nevoie primara, pe care orice persoana o incearca mai devreme sau mai tarziu. Previne depresia si anxietatea si mareste increderea in sine.
Relationarea dintre persoane intareste relatiile care se contruiesc intre acestea si imbuntateste activitatea mentala si tonusul general. Deasemenea, mentine nivelul de serotonina ridicat, si deci incurajeaza starea de bine.
Fa miscare pentru sanatate!
Cu totii stim ca exercitiul fizic are o sumedenie de beneficii in ceea ce priveste santatea. Cu toate acestea, mai mult de jumatate din populatia globului tine cont de dispozitiile oamenilor de stiinta de a face miscare. Iata care sunt principalele beneficii pe care le aduce sportul:
* ajuta la mentinerea controlului asupra greutatii
* pastreaza oasele, muschii si incheieturile in forma
* asigura bunastare fizica si psihica
* reduce riscul bolilor
* reduce riscul mortii premature
Pe termen scurt, miscarea stimuleaza gandirea, ajuta la gestionarea cu succes a stresului si creste nivelul energiei. Astfel ca, cei care spun ca nu fac exercitii fizice din cauza ca sunt obositi sau nu au timp, se afla de fapt intr-o mare eroare. Miscarea fizica furnizeaza energie trupului, asa ca nu trebuie evitata.
Igiena bucala
Una dintre cele mai importante activitati ale zilei, spalatul pe dinti joaca un rol foarte important in starea generala a sanatatii fiecaruia dintre noi. Periatul regulat al dintilor, impreuna cu renuntarea la fumat si cu miscarea pot mari speranta de viata a individului. In urma cercetarilor s-a dovedit ca starea de sanatate a dentitiei este strict relationata de starea generala a sanatatii. Cand o masea sau un dinte se infecteaza, bacteriile cauzatoare sunt eliberate in sange. Acestea pot bloca venele si pot fi cauza unei serii intregi de boli ale sistemului cardiovasular.
Acorda atentie unui hobby!
Cu alte cuvinte, gaseste o preocupare care relaxeaza si muta atentia de la probleme si stres! Indiferent ce anume alegi, ai mereu in vedere importanta existentei acestui hobby. Petrecerea timpului liber intr-un mod placut este reconfortanta si ajuta la restabilirea echilibrului si la redobandirea bunei dispozitii.
Protejeaza-ti pielea!
Pielea incepe sa imbatraneasca inca din momentul in care ne nastem, astfel ca trebuie sa i se acorde o atentie sporita. Cel mai recomandat sfat este acela de a ne feri de soare, intrucat se pare ca actiunea razelor acestui vatama tesutul fin al epidermei. Expunerea exagerata la soare cauzeaza arsuri, dilatarea vaselor de sange de sub piele, si, in ultima instanta, cancer de piele. Totusi, a ne feri cu desavrsire de soare este nu doar neinspirat, ci se nerecomandat. Iata ce trebuie avut in vedere atunci cand va hotarati sa mergeti la plaja:
* folositi lotiuni hidratante cu factor de protectie ridicat!
* purtati palarii cu boruri largi sau haine care sa protejeze pielea expusa la actiunea razelor solare!
* nu stati in apa pentru perioade lungi de timp!
* evitati expunerea la soare intre orele 10 si 15!
Bea apa!
Fluidele joaca un rol determinant in hidratarea generala a organismului uman. De aceea, fie ca alegeti sa beti apa, ceai sau lapte ori suc natural de fructe, beti cat mai des! Cantitatea variaza de la individ la individ, astfel ca ar fi imposibil de stabilit o cantitate ideala. Ultimele cercetari in domeniu recomanda consumarea apei atunci cand simtim nevoia, de cate ori simtim nevoia, fara a face excese, asa cum ar putea considera unii. Daca nu hidratati corect trupul, acesta va intra intr-o stare de urgenta, profitand de fiecare picatura din interior pe care o gaseste.
Articol exclusiv online