Aditivii alimentari sunt substante chimice adaugate in diverse produse alimentare pentru a le imbunatati aspectul, gustul sau a le prelungi termenul de valabilitate.
Litera "E" simbolizeaza faptul ca au fost testate minim 6 ani si atestate la nivel european. Cu toate acestea, cititi cu atentie ce scrie mai jos si uitati-va de doua ori la ambalaj inainte sa mancati ceva!
Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii dintre care enumeram pe cele mai raspandite:
* edulcorantii – pentru a indulci
* colorantii – pentru a schimba sau a da culoare (E100-E180)
* acidifiantii – dau un gust usor acid
* corectorii de aciditate – cresc sau diminueaza aciditatea
* emulgatorii – asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare (E400-E500)
* conservantii – intarzie sau impiedica alterarea alimentelor. (E200-E290)
* corectorii de gust si de miros – schimba/imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor
* propulsorii – unele gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje
* antioxidantii – limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul (E300-E337)
E-uri periculoase
E123 …E239 – sunt posibili cancerigeni
E 621 – glutamat de sodiu, se gaseste in supele instant concentrate, mezeluri, si unele condimente. Are efecte neurotoxice si poate provoca migrene si crampe
E320 – E321, E211 – acidul benzoic si derivatii sai
E251 – nitrat de sodiu, cancerigen
E252 – nitrat de potasiu, cancerigen
E120, E127, E141, E160 – alergici
E127 – eritrozina, colorant rosu pentru compoturi si alte alimente, provoaca mutatii genetice
E102 – tratrazina, colorant galben pentru bauturi , mustar si gem, poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic
Vitamina C din unele produse, foarte multe, e de fapt acid ascorbic de sinteza si nu este acelasi lucru cu vitamina C naturala. (mai bine luati o lamaie!)
E-uri de care trebuie sa ne ferim
E110, Sunset yellow – colorant galben, cancerigen (dulciuri, prajituri, budinci sucuri)
E123, Amarant – colorant rosu, cancerigen, interzis in SUA si Rusia (dulciuri, jeleuri, branza topita)
E124, Ponceau 4R – colorant rosu, toxic, interzis in SUA (mezeluri)
E127, Eritrozina – colorant rosu, provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om (alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare)
E128 Rosu 2 G – colorant, mutagen si toxic, interzis in SUA si Australia (carne de hamburgeri)
E211 Acidul benzoic si derivatii sai, posibil cancerigen, interzis in SUA, dar permis la noi (unele bauturi racoritoare)
E220/E228 Sulfiti – conservanti, provoaca alergii (carne de hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin)
E230 Bifenil – conservant, toxic, interzis in Australia, (citrice)
E231 Ortofenilfenol – conservant, toxic, posibil cancerigen, interzis in SUA si Australia (cirtice).
E233 Tiabendazol – conservant, toxic, interzis in Australia (citrice)
E249/E252 Nitrati si nitriti – conservanti, posibil cancerigen (mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza)
E320 Butil-hidroxi-anisol BHA-conservant, posibil cancerigen, conservant (cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat)
E425 Glucomanan – agent de textura, toxic respirator (jeleuri)
E621 Glutamat monosodic MSG, provoaca efecte neurotoxice (condimente, supe concentrate)
E95 Acetsulfam K – indulcitor, posibil cancerigen, interzis in SUA (guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare)
E954 Zaharina – indulcitor, posibil cancerigen (guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare).
E-uri bune
E306 – tocoferol, sau Vitamina E, este un antioxidant natural care ajuta la regenerarea celulelor
E407 – caragenanul, emulsifiant natural
E322 – lecitina, un antioxidant natural intalnit si in ciocolata
E421 – manitolul de cofetarie
E300 – riboflavina sau Vitamina B2
E440 – acid ascorbic natural sau Vitamina C naturala
E140 – clorofila, colorant natural folosit in cofetarii, ajuta la colorarea pastelor de dinti si cosmeticalelor.