O viata mai buna cu endoprotezele din silicon

Motto-ul acestei specialitati este: "La externarea din spital, pacientului trebuie sa i se redea o "infatisare umana", pentru o buna integrare in familie si societate".
  • Publicat:
O viata mai buna cu endoprotezele din silicon
O viata mai buna cu endoprotezele din silicon

Dr. Elena Latcan, promotoarea chirurgiei reconstructive protetice in Romania
De multe ori, viata nu ne ofera doar surprize placute. Exista oameni care au diverse malformatii congenitale sau care sufera accidente (casnice, rutiere, de munca, arsuri), operatii de tumori mari (benigne sau maligne) si care raman cu o parte a corpului afectata, netratabila prin metodele obisnuite. Majoritatea acestora se simt exclusi din societate, din cauza aspectului fizic. Insa pentru ei mai exista o sansa spre o viata normala: chirurgia reconstructiva protetica.

Chirurgia reconstructiva protetica cranio-faciala si a corpului este o specialitate noua in tara noastra, situata la granita dintre chirurgia plastica, chirurgia bucomaxilo-faciala, ORL, oftalmologie, ortopedie, chirurgie generala, ortopedie, oncologie. Despre beneficiile chirurgiei reconstructive protetice am vorbit cu dr. Elena Latcan, de la Centrul medical P.R.A.I.N, medic primar ORL, membra a Asociatiei Americane de Anaplastologie si fondatoare a Asociatiei Romane Pro-BAHA & Face-to-Face pentru redarea auzului si infatisarii normale. „Chirurgia reconstructiva protetica este specialitatea care, prin metode specifice, permite refacerea aspectului anatomic si estetic aproape de normal, a unor parti, regiuni ale corpului uman, in pierderi mari de substanta, ce nu mai pot fi refacute prin metode chirurgicale obisnuite, in – malformatii congenitale, accidente (casnice, rutiere, arsuri etc.), dupa operatii de tumori mari”, ne-a explicat dr. Latcan.

Cum decurge operatia de implant?
Protezele se confectioneaza manual din silicon, asociat uneori cu acrilat (ochi, obturatoare dentare cu sau fara dinti), dupa o tehnica asemanatoare cu cea dentara. Sunt proteze usoare, de aceeasi forma, culoare, elasticitate, marime cu partea din corp afectata, cu o buna integrare in anatomia zonei respective. Fixarea acestor proteze (epiteze) se face cu un bioadeziv special sau cu implante si magneti din titaniu foarte pur. Titaniul este al doilea material sintetic foarte bine suportat de organism. „Sunt situatii cand pot lipsi fragmente de oase ale craniului, fie de la nastere (agenezii – lipsa de oase), accidente sau dupa operatii. In cazul cancerului de san sau tumorilor (cu afectarea si extirparea de ochi, ureche), cicatricelor postoperatorii, (in special la nivelul fetei – asimetrii faciale), dar mai ales in cazul lipsei de dezvoltare a unei regiuni a fetei (paraliziile de nervi faciali) se foloseste siliconul implantabil. Acesta este foarte bine tolerat si poate ramane in corp toata viata”, a completat dr. Latcan. Protezele implantabile printr-un act chirurgical se numesc endoproteze. Ele se confectioneaza, dupa zona respectiva, in functie de elasticitatea si  duritatea tesuturilor dintr-un anumit tip de silicon implantabil. Se pot face: oase craniene – os parietal, frontal, pometi ai fetei, obraz, nas, barbie.

Endoproteze pentru reconstructia sanului
Astfel de endoproteze se pot folosi si pentru reconstructia de sani, dupa operatia de san (in cazul cancerului), cand nu se mai folosesc protezele obisnuite utilizate la tinerele fete. Si, pentru ca prin operatie a fost scos si muschiul pectoral, se confectioneaza o proteza din silicon, de forma, marimea, elasticitatea si culoarea celui sanatos. Fixarea se face prin vacuum, adeziv sau implant de titaniu si magneti. Endoprotezele personalizate (pentru corectarea grosimei, formei gambei, dupa preluare de mulaj se confectioneaza o proteza unica, numai pentru pacientul respectiv, pentru zona afectata) pot fi folosite si pentru estetica, pentru corectarea formei nasului, pometilor obrajilor, buze, picioare si ca metoda de corectare a platfusului, prin introducerea sub tegumentul zonei respective printr-o mica interventie chirurgicala. Proteza este perforata si tesutul din jur va creste prin aceste perforatii, fixand-o. Rolul acestor proteze este pe langa cel estetic (se pot fixa si par natural, gene, sprancene, mustati), psihologic, social si uneori functional (in respiratie, fonatie, masticatie, mici miscari ale degetelor mainii), urmarind in ansamblu cresterea calitatii vietii pacientului.

De la aur la silicon
Inceputurile acestei specialitati sunt situate in epoca faraonilor egipteni cand, din motive religioase, acestia nu puteau fi inmormantati decat daca aveau corpul integru, fara a le lipsi un ochi, o ureche, nasul sau o mana ori unul sau mai multe degete. Dupa starea materiala a faraonului respectiv, partile lipsa din corp erau confectionate din diverse materiale: aur, platina, argint, pietre pretioase (folosite pentru ochi), fildes, os, panza, lemn. Cu timpul, prin cercetare si perfectionarea tehnica a metodelor de confectionare s-au folosit si alte materiale. Procesul este in continua dezvoltare. Astazi, pe primul loc se situeaza siliconul, un material sintetic, anorganic, foarte bine tolerat. Deoarece permite transferul de oxigen, siliconul se utilizeaza chiar si pentru confectionarea valvelor cardiace.

Cabinet P.R.A.I.N
Calea 13 Septembrie nr. 57, Bl. 55-57, Sc. 2, Et. 7, Ap. 47, interfon 47, Sect. 5, Bucuresti, tel.: 0723/237.430
Mai multe detalii puteti afla accesand: www.latcan.ro  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vaneaza microbii!
Vaneaza microbii!