Ce se intampla, doctore? (aprilie)

articol
  • Publicat:
Ce se intampla, doctore? (aprilie)
Ce se intampla, doctore? (aprilie)

Doctor dermatolog
Numele meu este Dana si am 32 de ani. As dori, daca puteti, sa-mi spuneti si mie numele catorva doctori dermatologi recunoscuti si in strainatate. Am cateva probleme de sanatate si as dori sa consult mai multi doctori.
 
Puteti lua legatura si cu prof. dr. Ioan Nedelcu, este membru al Asociatiei Americane de Dermatologie. Adresa: Str. Veronica Micle nr. 7, paralel cu Str. Dr. Felix. Succes!

Alunita prea mare
Am o alunita mai mare in spatele gatului si am probleme cu ea, in sensul ca ma agat in ea de multe ori cand ma pieptan, ma spal etc. Stiu ca sunt foarte periculoase; unele sunt operabile, altele nu. Sunt foarte derutata si nu stiu ce sa fac.

Raspunsul este simplu – trebuie eliminata chirurgical cat mai repede, pana nu apar complicatii cauzate de aceste „zgarieturi”. Alunitele au la oricine un potential cancerigen, fie prin ranire, expunere la ultraviolete. Operatia nu este dureroasa, se face cu anestezie locala, cicatricea este aproape invizibila si te scapa de un stres enorm. Dupa interventie se trimite la laborator pentru analiza. Du-te repede la dermatolog! Mult curaj!

Alunita in zona delicata
Problema mea consta in ingrijorarea generata de o alunita (din nastere), intr-o zona delicata (pubis), alunita care si-a schimbat in ultimul an culoarea, forma, marimea si care de cateva zile, „doare”. Evident, propunerea clasica a dermatologilor este cauterizarea si biopsia, ceea ce nu prea este in acord cu dorinta mea de a investiga natura alunitei (malign, benign). Cunoasteti alta metoda de investigare? Totusi am mai evoluat si noi, dar Brasovul nu stiu sa dispuna de aparatura si specialisti corespunzatori. (Gabriela B.)

Eliminarea radicala a alunitei este cea mai buna metoda de a scapa de suspiciuni si de a realiza o biopsie cu rezultat fara dubiu. Exista computere care fotografiaza si prelucreaza datele, dar tot metoda clasica este cea mai sigura pentru alunitele care isi schimba forma, culoarea, dimensiunile, mai ales intr-o zona atat de solicitata – frecare cu haine, curea, jeans etc. Mergi urgent la un dermatolog bun si sa nu ai nici un regret ca te „desparti” de aceasta alunita cu un potential de cancer atat de mare. Succes!

Scurgeri vaginale
Problema mea este urmatoarea: de mai multe luni ma „lupt” cu o scurgere vaginala urat mirositoare. Rezultatul suna asa: „flora microbiana polimorfa cu predominanta cocilor gram pozitivi; abundent Haemofilis vaginalis; Epitelii frecvente; Leucocite foarte frecvente”. Si prietenul meu urmeaza un tratament. (Adriana)

Intrucat organismul tau reactioneaza mai lent la terapie, medicul tau abordeaza diverse metode terapeutice. Asa ca, eu cred ca una dintre ele sigur va functiona la un moment dat. Trebuie sa ai rabdare, mai ales ca ai un partener sexual stabil, care urmeaza si el un tratament. Sfatuieste-te cu medicul daca nu este cazul sa urmezi si o profilaxie sistemica pentru candida in perioada in care iei Sumamed.

Mi se umfla abdomenul
Dupa ce mananc (oricat si orice) mi se umfla abdomenul si am dureri in partea dreapta, stari de oboseala (as dormi toata ziua), dureri de cap, nervozitate. Ce trebuie sa fac pentru a scapa de aceasta problema? (Camelia)

Cauza disconfortului poate fi de origine gastro-intestinala, dar este greu de precizat daca de vina sunt stomacul sau vezicula biliara, ori ficatul, duodenul sau un alt segment intestinal. Trebuie sa cautati un medic gastroenterolog bun si in prima faza sa faci un consult, analize uzuale si o ecografie abdominala simpla, dupa care, daca este cazul, investigatiile trebuie detaliate – endoscopie, tomografie, irigografie etc.

Trebuie sa scap de celulita
De un an de zile am inceput sa ma ingras si am ajuns la 59 kg, dar nu asta e problema mare: am facut celulita peste tot si nu am cum sa scap de ea. Am incercat cu creme si nici un rezultat. Pana in vara vreau neaparat sa scap de celulita. Astept raspuns. (Karla)

Sunt multe femei carora le apare celulita cand se ingrasa si se estompeaza mult in momentul pierderii catorva kilograme „critice“. Rezolvarea sigura si durabila a acestei probleme – sport de doua, trei ori pe saptamana. Astfel slabesti, dar iti si redefinesti masa musculara si procentul de grasime de la nivelul feselor, picioarelor, bratelor. Incepe chiar de maine un sport care iti place, poate fi dans, aerobic, inot, orice, dar sa-l practici consecvent. Succes!

Vreau sa slabesc!
Ma numesc Valentin, am 22 de ani si sunt din Alba Iulia. Problemele mele sunt: am 1,90 m si 110 kg si as vrea sa slabesc, dar nu gasesc nici un nutritionist in Alba si nu as vrea sa incerc fel si fel de diete ca sa imi dereglez metabolismul. Pot spune ca fac destul de multa miscare in fiecare zi si, de ce sa nu recunosc, sunt topit dupa dulciuri. A doua problema este ca am chisturi renale si as vrea sa ma indrumati spre o clinica unde credeti ca s-ar putea opera. Am auzit ca la Oradea sau la Tg. Mures ar fi niste doctori buni.
 
Din pacate, nu cunosc nici un medic in orasele indicate, fiind bucuresteanca si absolvind aici facultatea, nu am cunostinte medici in acea zona a tarii. In cazul dvs. (avand in vedere si problema renala) dieta trebuie personalizata, pentru a nu suprasolicita rinichii. Faceti un exercitiu de vointa si renuntati totusi la dulciuri, inlocuiti-le cu fructe proaspete – mere, portocale, pepene galben (are cele mai putine calorii), capsuni (fara zahar bineinteles). Inlocuiti zaharul cu aspartam sau alt indulcitor cu putere mare de indulcire, dar care se foloseste in cantitati infime, chiar si fructoza e de preferat. Stilul acesta de viata va va ajuta sa evitati un eventual diabet, boala ce agraveaza si problemele rinichiului. Nu toate chisturile au indicatie de tratament operator, se poate trai cu ele fara probleme, dar controlati starea lor periodic, prin ecografie.

Anticonceptionale potrivite
Am folosit anticonceptionale si de trei ani nu am mai luat nici un medicament contraceptiv. Acum as dori sa iau din nou si m-ar interesa daca as putea sa iau tot acelasi medicament pentru ca nu am avut nici o reactie adversa.

Trebuie sa mergi la un medic ginecolog inainte de administrarea oricarei medicatii – poate chiar iti va solicita unele analize, un examen Papanicolau. Este posibil sa se pastreze contraceptivul, daca l-ai tolerat bine, dar au trecut totusi trei ani. Sunt si o serie de factori pe care medicul ii reevalueaza acum – varsta, fumat, greutate, alte boli.

Alergie la propolis?
Mama mea a vrut sa faca un tratament pentru hemoroizi cu propolis. A avut o reactie alergica foarte urata. Luni a luat prima data picaturile de propolis si de atunci in fiecare dimineata se trezeste cu fata foarte umflata, cu buzele umflate, limba, de asemenea, foarte inflamata, incat nu poate vorbi. E foarte urat. A incetat luarea picaturilor de propolis a doua zi, insa inflamatiile continua sa apara in fiecare dimineata. Peste zi se mai desumfla, insa nu de tot. Dimineata, cand se trezeste e din nou foarte umflata. Ce se poate face? (Anca)
 
Evident, ar trebui sa mearga la doctor, intrucat se pare ca este vorba de o reactie alergica. Daca a  incercat deja un tratament cu un antihistaminic si acesta nu a functionat, ar putea fi o reactie mai grava decat o simpla alergie, recomandati-i sa mearga cat mai repede la un alergolog.

Hernie inghinala
Ma numesc Sorin H. si am o mare rugaminte la dumneavoastra. Am un baiat de 5 ani si s-a nascut cu hernie inghinala dreapta si as vrea sa stiu daca se poate face o interventie laparoscopica.

Da, se poate face interventia si la copii laparoscopic. Pentru mai multe amanunte mergeti la Spitalul de Urgenta si vorbiti cu dr. Radu Dop sau dr. Turcu.

Proteze auditive performante
Sunt din Piatra-Neamt si m-ar interesa pentru un copil care s-a nascut hipoacuzic niste proteze performante. Baiatul are 11 ani. As vrea sa stiu numarul sau adresa unei clinici la care m-as putea adresa.

Informatiile si programarea le puteti afla scriind un e-mail la [email protected]. Mult succes!

Hemoroizi
Va scriu pentru mama mea. Ea crede ca are probleme cu hemoroizii (sau sa ma exprim corect ii e frica sa nu faca). Are o senzatie de inflamatie nu foarte placuta, mancarimi, intepaturi in acea zona, in final, are o stare de disconfort total. Ar dori sa stie ce e de facut intr-o astfel de situatie. (Ramona)
 
Ar trebui sa consulte un proctolog, sunt multe doamne care prezinta patologie in aceasta zona delicata si nu trebuie sa fie jenata. Poate alege un medic femeie pentru a depasi mai usor situatia. Pentru inceput, ar putea merge la ginecolog, oricum ar trebui sa efectueze periodic un examen Babes Papanicolau, iar medicul ginecolog ii poate da un sfat avizat si in legatura cu problemele din sfera anala. Poate ca este doar o inflamatie ce se poate remite usor, poate o fisura anala, medicul ii va recomanda sa evite constipatia si alte sfaturi importante. Incurajeaz-o si eventual insoteste-o la medic!

Am Basedow, dar vreau sa fac un bebe
Ma numesc Lavinia si am fost diagnosticata cu boala Basedow. Acum un an si jumatate am intrerupt tratamentul, la sfatul medicului. A fost bine, o perioada, apoi mai putin bine, iar acum e rau. Am fost la doctor, altul din pacate, cel care m-a tratat in trecut a iesit la pensie. Doctorul cel nou mi-a spus ca trebuie neaparat sa ma operez. Eu speram sa mai pot face tratament, un an, doi, sa ma fac bine, sa fac un copil si, dupa aceea, daca boala recidiva, sa ma operez. Frica mea cea mare este legata de copil. Imi doresc foarte tare un copil. Am auzit numai povesti legate de imposibilitatea de a face copii dupa operatie. Am mers la analize, doctorul spune ca in functie de rezultatul analizei, poate stabili daca pot sau nu sa fac copii dupa operatie. Am cateva intrebari. Nu se poate sa merg in continuare cu tratament? Daca fac tratament aproximativ 2 ani, apoi incerc sa fac un copil, are tratamentul vreo influenta (negativa sau pozitiva) asupra procrearii? Daca trebuie neaparat sa ma operez, mai pot (fara glanda) sa fac un copil?

In tratarea acestei boli, medicii americani prefera terapia cu iod radioactiv pentru distrugerea tesutului hiperactiv, acest lucru neafectand viitorul bebelus, dar evident, nu se administreaza in timpul sarcinii. Prednisonul este un antiinflamator cortizonic ce se administreaza in stari de inflamatie grave. Poate ca medicul dvs. a considerat ca nu este cazul deocamdata. De exemplu, se administreaza dupa radioterapie pentru protejarea nervului optic. Pentru boala dvs., exista mai multe abordari terapeutice ce urmaresc aducerea tiroidei la o stare normala inainte de a ramane insarcinata, intrucat sarcina poate agrava aceasta boala si terapia este mult mai complicata la o gravida. Posibile complicatii in timpul sarcinii ar fi preeclampsia, eclampsia, insuficienta cardiaca, nasterea prematura etc. Asa ca important este sa va tratati corect acum. Mai consultati inca un medic cat mai repede, pentru a avea si o second opinion. Nu riscati! Daca  ramaneti gravida, trebuie sa fiti atent monitorizata de medicul curant, pentru binele dvs. si al viitorului bebelus. Din pacate, nu exista boli, ci bolnavi. Fiecare pacienta are particularitati si e dificil sa ma pronunt eu, care va stiu situatia medicala doar dintr-un e-mail. Stiu insa ca boala trebuie neaparat tratata cu mare atentie si responsabilitate din cauza complicatiilor oculare, cardiace, psihice etc. E stiut faptul ca multe femei cu hiperhipotiroidism continua tratamentul in timpul sarcinii, chiar si al alaptarii. Dar sunt cunoscute si unele riscuri in cazul nou nascutului, cum ar fi tireotoxicoza sau hipotiroidismului gusogen al sugarului. Sanatate!

E posibil sa fie insarcinata?
Am facut sex neprotejat cu prietena mea, iar acum o doare rau in zona pelviana. Este oare posibil sa fie insarcinata, desi am ejaculat afara? (Coco)

Durerea in aceste momente nu constituie un semn de sarcina. Poate exista o inflamatie locala, stimulata de contactul sexual. Trebuie sa mearga la ginecolog.

Varicela nevindecata?
Ma numesc Xenia B., sunt din Lupeni, Hunedoara, si am o mare nelamurire. Am un baietel de 8 ani si jumatate care in urma cu 2 saptamani a avut varicela. A stat in casa 2 saptamani, dupa care l-am dus la doctor. Mi-a spus ca e vindecat si ca pot sa-l trimit la scoala, fiind elev in clasa a II-a. Insa un medic pediatru mi-a spus ca baiatul nu s-a vindecat, boala fiind inca in organism. M-am speriat foarte tare si nu stiu ce sa fac, nu stiu ce urmari poate avea in cazul de fata, daca exista riscul sa-i fi imbolnavit si pe colegi sau el nu e intr-adevar vindecat. Ce ma sfatuiti?

Nu trebuie sa va faceti griji pentru el, ci mai degraba pentru ceilalti copii, intrucat, el avand inca bubite pe corp, este contagios. Nu se intampla nimic grav cu el daca desfasoara activitati obisnuite, dar e de preferat sa-l mai retineti acasa o saptamana. Oricum, baietelul are nevoie dupa o boala atat de grea, de somn pe saturate, relaxare, fructe proaspete, supa de pui cu legume, multe lichide: ceaiuri cu lamaie si miere.

Vreau sa ma ingras
Am 16 ani si jumatate, 47 kg si 1,67 m. Toata lumea spune ca sunt prea slaba. Ce as putea sa fac sa ma ingras si eu. Eu mananc, dar tot degeaba… (Despina)

La varsta aceasta esti in plina crestere, metabolismul tau este foarte activ, deci nu ar trebui sa te ingrijorezi, mai ales daca si unul din parinti sau bunici are conformatia ta, este mai slab sau a fost in tinerete. Important este ca tu sa te simti in forma, sanatoasa, sa ai energie, buna dispozitie, sa te poti concentra la scoala etc. Daca nu ai astfel de probleme, stai linistita, nu exagera cu fainoase sau dulciuri, ci consuma echilibrat proteine, carbohidrati, grasimi vegetale si animale. Daca ai probleme dintre cele enumerate, efectueaza analizele de baza si  examenul coproparazitologic. Discuta cu medicul tau daca este cazul sa iei anumite suplimente nutritive sau vitamine si care anume.

Cicatrici depigmentate
Am cicatrici depigmentate la nivelul gatului si fruntii in urma unor infectii si as dori sa intreb daca exista vreo metoda de repigmentare a lor. Puteti sa-mi recomandati o clinica in Timisoara? (Cami)

Chiar in Timisoara se afla o clinica de estetica cu medici foarte buni, Brol, www.brol.ro.  Poti sa-l contactezi pe prof. dr. Tiberiu Bratu. Alte metode dermatocosmetice eficiente, insa dupa un numar mare de sedinte, si care trebuie efectuate tot de medici sunt: peelinguri, dermabraziune, mezoterapie etc. Recent si la noi in tara in cabinetele de dermatocosmetica se realizeaza repigmentarea acestor zone cu pigmenti speciali, prin metode similare cu cele de tatuare permanenta si semipermanenta.

Mastoza si sportul
As dori sa stiu daca aerobicul, tae-bo, fitness-ul, alergarea si alte sporturi de intretinere sunt interzise avand in vedere ca sunt diagnosticata cu mastoza chistica si cu zece zile inainte de menstruatie ma dor sanii si se ingreuneaza in asa fel incat nici sutienul nu-l mai suport! (Mihaela)

Medicii spun ca este foarte important ca la sport in general sa porti un sutien special, cu ajutorul caruia sa eviti microleziunile cauzate de frecarea cu sutienul prin miscare. Ar trebui sa eviti producerea acestora, mai ales in cele cateva zile dureroase, cand tesutul mamar este inflamat din cauza transformarilor hormonale. Totusi, medicul tau nu ti-a recomandat nimic? Nici macar Mastodynon – picaturi din extracte naturale cu fitoestrogeni, ce mai reduc putin inflamatia? Asadar, cauta sutiene speciale pentru sport, care sa tina sanul cat mai fix. Acest lucru este bun si pentru asa-zisii piloni ai bustului – ligamentele ce tin suspendat sanul, ele nu trebuie sa fie suprasolicitate. Altfel, duc in timp la caderea sanului.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Zambiti, va rog! Veti fi mamica!
Zambiti, va rog! Veti fi mamica!