Carenta de fier

Fierul este una dintre cele mai importante minerale din organism. Face parte din grupa mineralelor esentiale, necesare pentru desfasurarea normala a functiilor vitale, ceea ce inseamna ca trebuie inclus in dieta zilnica. Doua treimi din cantitatea totala
  • Publicat:
Carenta de fier
Carenta de fier

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, deficienta de fier este cea mai raspandita afectiune nutritionala din intreaga lume. Se estimeaza ca in jur de 80% din populatia globului sufera din pricina acesteia, in vreme ce 30% dintre acestia sufera de anemie. Lipsa de fier poate fi ameliorata printr-o dieta care sa contina alimente bogate in fier, dar si cu ajutorul suplimentelor nutritive. Persoanele cu risc crescut de a avea o deficienta de fier sunt:

– femeile aflate in perioada reproductiva (datorita pierderilor de fier asociate cu menstruatia)
– femeile insarcinate
– copiii nascuti prematur
– adolescentele (datorita alimentatiei inadecvate)
– persoanele care fac dializa (din cauza filtrarii sangelui)
– vegetarienii si atletii

Simptomele deficientei de fier
Semnele unei cantitati insuficiente de fier in organism sunt oboseala, lipsa capacitatii de concentrare, performante scazute la serviciu sau la scoala, imunitate scazuta, dificultate in reglarea temperaturii corpului, iar in cazurile severe umflarea limbii.

Este recomandat ca odata cu alimentele bogate in fier sa se consume si cele bogate in vitamina C pentru a creste asimilarea acestuia in organism. De exemplu, cand mananci spanac poti sa bei si suc de portocale. Asimilarea fierului depinde de cantitatea de fier continuta deja de organism. Asta inseamna ca organismul tau va asimila atat fier cat ii este necesar. O dieta bogata in tanin si calciu poate impiedica asimilarea adecvata a fierului.

Sursele alimentare de fier
Cereale integrale (¾ ceasca) – 18 mg Fe
Ficat de pui (100g) – 12.8 mg Fe
Faina de ovaz (1 ceasca)  – 10 mg Fe
Soia (1 ceasca) – 8.8 mg Fe
Fasole (1 ceasca) – 6.6 mg Fe
Scoici (100g) – 4.5 mg Fe
Tofu (½ ceasca) – 3.4 mg Fe
Carne de vita (100g) – 3.2 mg Fe
Stafide (½ ceasca) – 1.5 mg Fe
Piept de pui (100g) – 1.1 mg Fe
O felie de paine – 0.9 mg Fe
Ton (100g) – 0.8 mg Fe

Atletii si persoanele care urmeaza o dieta vegetariana ar trebui sa se asigure ca includ in alimentatia lor o cantitate optima de fier. In cazurile in care acest lucru nu este posibil, pot fi luate in calcul suplimentele de fier care asigura doza zilnica recomandata. Ideal este sa iei suplimentele de fier seara, inainte de culcare, pentru ca riscurile aparitiei posibilelor efecte secundare sunt mult mai mici. Printre aceste efecte secundare se numara crampele intestinale, greata, voma, constipatia sau diareea. Inainte de a lua suplimente de fier trebuie sa consulti medicul sau farmacistul.

Daca iei deja suplimente de fier, nu uita ca este important sa consumi si alimente ce contin fier. Organismul se va obisnui sa asimileze fierul si din sursele alimentare, iar in cazul in care renunti definitiv la suplimente, organismul tau nu va suferi o schimbare brusca. 

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Beneficiile mic-dejunului
Beneficiile mic-dejunului