Regulile de aur ale igienei dentare

Un zambet frumos te binedispune atat pe tine, cat si pe cei din jur. Dusmanii dintilor sanatosi: cariile si afectiunile gingilor pot fi prevenite daca respecti un ritual zilnic de ingrijire. Cel putin doua periaje pe zi, apa de gura, ata dentara, guma de
  • Publicat:
Regulile de aur ale igienei dentare
Regulile de aur ale igienei dentare

Medicii stomatologi au constatat: cele mai multe probleme ale dintilor pleaca de la prostul periaj. Chiar daca avem mare grija de dintii nostri, tot e nevoie de noi progrese, mai ales ca metodele de intretinere nu stau pe loc… Iata cateva reguli de aur a caror respectare este indispensabila sanatatii dintilor.

Spalarea pe dinti dupa fiecare masa
Placa dentara, depunerile de tartru sau proliferarea bacteriilor stau la originea cariilor si inflamatiilor gingiei. Toate acestea apar la doar cateva ore dupa periaj. Este necesar sa le eliminam printr-un periaj dupa fiecare masa, spun stomatologii, chiar daca acest lucru nu este posibil mereu. Totusi, macar dimineata si seara trebuie sa ne spalam pe dinti. Din poseta nu trebuie sa lipseasca guma de mestecat impotriva cariilor. Mestec-o dupa fiecare masa, cand nu poti folosi periuta. Nu uita nici de apa de gura!

Periuta de dinti ideala
S-a votat! Periuta ideala de dinti este cea cu peri flexibili, care nu raneste gingiile si curata eficient dantura. Ea trebuie schimbata la fiecare trei luni. Obligatoriu! Cu un periaj prea dur, risti sa ranesti gingiile si sa strici smaltul dintilor. De altfel, nu este nici eficace. Periuta electrica este o solutie pentru un periaj corect, insa trebuie sa-i schimbi regulat capul.

Tehnica indicata
Pune periuta pe dinti, inclinata la 45 de grade. Periaza in acelasi timp si dintii si gingiile, iar baza si varful maxilarului separat. Treci vioi de la gingii la dinti cu o miscare de rotatie. Operatiunea trebuie sa dureze 3 minute. De fiecare data!

Ata dentara din matase
Folosirea atei dentare din matase este urmatorul pas al ingrijirii dintilor, dupa periaj. Permite eliminarea placii dentare de pe fetele laterale ale dintilor. Pentru persoanele care au dinti pusi sau proteze, lucrari dentare, care nu permit introducerea atei dentare, exista perii interdentare speciale. Mare atentie! Pe cat de folositoare este ata dentara, pe atat de daunatoare poate fi gingilor, daca nu este folosita corect. Nu trebuie sa ranim gingiile, cand o folosim!

Anual, un consult la medic
O vizita anuala la dentist permite detectarea la timp a eventualelor debuturi de carii si este o buna ocazie pentru un detrataj, pentru eliminarea placii dentare. In mod normal, sunt necesare doua sedinte de detartraj, dar exista si situatii speciale. Daca placa dentara nu a fost detectata la timp, in timp, exista riscul distrugerii dintelui.

Igiena dentara a copiilor
Dentistii ne avertizeaza din nou: biberoanele pentru ceai sau lapte lasate micutilor seara in pat fac ravagii, pentru ca favorizeaza dezvoltarea placii dentare si a cariilor precoce. Nici bomboanele nu trebuie daruite seara sau fara masura. Este esential ca un copil sa intre in contact cu periuta de dinti de la varsta de 2, 3 ani.

Nici prea rece, nici prea calda
Pentru a proteja gingiile, nu-ti spala si clati dintii cu apa prea rece sau prea fierbinte!

Mananci sanatos, ai dinti frumosi!
Alimentatia joaca un rol primordial in procesul de mentinere a sanatatii dintilor. Amatorii de dulciuri concentrate in cantitati mari, cei care au o placere deosebita de a sparge nuci, alune, seminte de floarea-soarelui in dinti au probleme cu cariile. Pentru o dantura ca la Hollywood, dieta noastra trebuie sa fie bogata in calciu (mineral ce intra in structura oaselor si a dintilor), fluor (asigura o crestere importanta a rezistentei smaltului la atacul acid care initiaza producerea cariilor). Spanacul, pestele, ceaiul si algele sunt surse de fluor, iar laptele, branzeturile, galbenusul de ou si soia contin mult calciu. In timpul graviditatii, mamele trebuie sa-si suplimenteze aportul de fluor si calciu din alimentatie pe cale naturala sau prin suplimente nutritive. Si copiilor li se pot administra suplimente cu fluor, la sugestia medicului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Celia Petricu
Celia Petricu