Dormi bine, te simti bine

Un stil de viata nesanatos, o dieta dezechilibrata si lipsa exercitiilor fizice, pot determina aparitia anumitor tulburari ale somnului. Pentru nopti lungi de somn odihnitor, iata cateva dintre obiceiurile sanatoase pe care le poti adopta.
  • Publicat:
Dormi bine, te simti bine
Dormi bine, te simti bine

Nu depasi cu mult ziua de munca!
Pentru a putea adormi, trebuie sa te desprinzi de treburile si problemele de zi cu zi si de cele de serviciu. Considera momentul in care te imbraci cu pijamalele sau hainele confortabile in care dormi, ca pe o actiune mentala de a lasa deoparte toate cele intamplate de-a lungul zilei.

Rutina
Pentru un somn cat mai bun, este recomandat sa te culci si sa te trezesti de fiecare data cam in jurul aceleiasi ore. Aceasta rutina va regla ceasul organismului tau in asa fel incat va invata cand sa doarma si cand sa fie treaz.

Adopta o dieta echilibrata!
Cina joaca un rol important in calitatea somnului tau. Alege alimentele bogate in carbohidratii, precum pastele, orezul sau cartofii. Organismul depune mai mult efort si este necesar mai mult timp pentru a le digera, ceea ce da o senzatie de somnolenta. Evita grasimile, prajelile si dulciurile, care sunt greu de digerat si iti dau o senzatie de agitatie.

Fara stimulente dupa ora 14!
Nu este o idee foarte buna sa bei ceai verde sau negru, cafea, suc de portocale sau bauturi ce contin cofeina si mult zahar, dupa ora 14. Cofeina, zaharul si vitamina C iti dau senzatia ca ai mai multa energie, ceea ce nu este un lucru tocmai bun inainte de culcare.

Fa exercitii, dar inaintea orei 20!
Sigur ai mai auzit asta, dar facand exericitii fizice regulat iti pastrezi silueta si sanatatea! Exercitiile sportive te vor ajuta sa adormi, pentru ca iti obosesc corpul si iti relaxeaza mintea. In orice caz, nu face nimic prea energic chiar inainte de a te culca, opreste-te cu cel putin o ora inainte.

Ritualul de a merge la culcare
”Ritualurile” pe care le faci inainte de culcare sunt semnale pentru organismul tau, ca este timpul pentru odihna. Fiecare are propriile sale ritualuri pe care le face inainte de culcare: spalatul pe dinti, imbracarea pijamalelor sau cititul. Toate acestea trimit mesaje catre creierul tau, “spunandu-i” ca este ora de culcare.

Un dormitor odihnitor
Temperatura din camera in care dormi este foarte importanta. De cele mai multe ori ne trezim cand este prea cald sau prea frig. Si lumina este importanta: cu cat este mai intuneric, cu atat  este eliberata mai multa melatonina (un hormon care declanseaza somnul) in creierul tau. Exista insa persoane care nu pot adormi fara o sursa de lumina, ceea ce pote fi o chestiune de obisnuinta.

Insomnia
Incearca sa-ti relaxezi corpul si evita sa te misti prea mult in pat. Intorcandu-te pe toate partile nu vei face altceva decat sa iti readuci sistemul nervos la stare alerta. Stai intinsa pe spate, nu te misca si respira adanc de cateva ori, pana cand simti ca te-ai calmat. Asteapta somnul sa vina de la sine si incearca sa nu te enervezi daca nu se intampla atat de repede pe cat ti-ai dori.

Remedii naturale
Inainte de a te gandi la somnifere, incearca puterea naturii. Farmacia naturii are remedii pentru multe afectiuni, iar tulburarile de somn nu fac exceptie. Extractele din plante actioneaza la nivel neurologic, pentru a induce in mod natural un somn linistit si odihnitor, spre deosebire de inconstienta produsa de alcool sau medicamente.

Infuzia din flori de tei
Florile de tei sunt cunoscute pentru efectele lor soporifice. Sunt deseori folosite pentru a combate stresul in timpul zilei, care poate avea un efect negativ asupra calitatii somnului. O ceasca de ceai de tei sau de musetel inainte de culcare, ar trebui sa fie suficienta pentru a te ajuta sa adormi mai repede.

Susanul salbatic (Perilla frutescens)
Daca te trezesti in timpul noptii, susanul salbatic te salveaza. Acesta prelungeste somnul si lupta impotriva stresului. In cazul in care ai cosmaruri, incearca infuzia din florile pasiunii, pentru efectele lor calmante.

Articol exclusiv online

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum sa-ti protejezi oasele...
Cum sa-ti protejezi oasele...