Gaseste ac de cojocul insectelor!

Schimbarile climaterice nu afecteaza doar oamenii si natura, ci si insectele. Acestea, spun unii specialisti, sunt din ce in ce mai iritate si vor ataca mai des. Citeste in continuare si ia masurile de protectie necesare pentru a avea o vacanta linistita.
  • Publicat:
Gaseste ac de cojocul insectelor!
Gaseste ac de cojocul insectelor!

An de an, iti faci planuri de vacanta cu cel putin o luna inainte. Si rabdarea este pusa la grea incercare cu fiecare zi. Te tot visezi stand din nou in mijlocul naturii, explorand muntii sau facand seara foc de tabara. Totusi, in tot entuziasmul tau, nu uita ca vacantele in mijlocul naturii nu sunt ferite de surprize neplacute: accidente minore, fracturi, intepaturi de insecte. Trebuie sa ai totul in vedere. Nu uita sa iei cu tine si o trusa de prim ajutor. Aceasta trebuie sa contina: aspirina, paracetamol, un calmant forte, apa oxigenata, pansamente sterile, tifon, leucoplast, termometru, tablete antialergice, tinctura de iod, anestezic, calciu gluconolactat, ace de siguranta, sapun, vitamina C, sirop de ipeca (pentru producerea vomei in cazul inghitirii de substante toxice), o lanterna, pensa atraumatica (fara dinti) si sprayurile sau lotiunile repelent anti-insecte. Iata care sunt cele mai raspandite insecte, care abia asteapta sa guste turisti!

Am fost intepati. Cum procedam?
In urma muscaturilor de albine, viespi, bondari, tantari, furnici apar reactii locale (durere, inrosire, senzatia de fierbinteala, mancarimi), dar pot aparea si reactii generalizate in cazul in care persoana a fost intepata de mai multe insecte concomitent sau daca are o sensibilitate crescuta la intepatura de insecte (voma, dureri de cap, abdomen, febra, frisoane). Pentru a reduce riscul complicatiilor (poate aparea chiar soc anafilactic!) trebuie scos acul insectei, avand grija (in cazul unora) sa nu se sparga sacul cu venin. Se sterge locul cu apa oxigenata si se aplica comprese sterile reci sau pungi cu gheata. Este indicat administrarea unui antialergic. De asemenea, calciu si vitamina C incetinesc absorbtia veninului de catre organism. Daca dupa aceste masuri simptomele nu dispar, trebuie consultat obligatoriu un medic. Insa paza buna alunga primejdia, asa ca sprayurile si lotiunile repelent anti-insecte trebuie aplicate pe zonele neacoperite ale corpului.

Fereste-te de insecte!
Desi orice intepatura de insecte este neplacuta, unele intepaturi pot avea urmari foarte serioase. Atentie la tantari! Mai ales daca mergi in Delta sau la munte. Atacul are loc in intervalul 20.00-22.00 si poate fi extrem de neplacut daca devii tinta lor. Pe lista atacatorilor de temut se inscriu cu succes paianjenul vaduva neagra si scorpionii. Vaduva neagra traieste in zone temperate (la noi, in special in judetul Tulcea) si tropicale, sub lemne. Muscatura ei provoaca dureri intense, umflaturi sau crampe, ameteli, tulburari respiratorii in cazuri extreme. Scorpionii traiesc si in Romania. Intepatura lor provoaca durere si senzatia de arsura, ameteli, voma. In cazuri grave, conduce la probleme respiratorii sau chiar la deces.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Invata sa iti iubesti corpul!
Invata sa iti iubesti corpul!