Conjunctiva este o membrana transparenta, subtire si bogat vascularizata de pe ochi care actioneza ca un scut de protectie. Ea este supusa tuturor agresiunilor din mediu: caldura, vant, frig, praf, bacterii, virusuri, pulberi. Cand se inflameaza, apare conjunctivita. Anotimpurile de frecventa maxima in cazul conjunctivitelor sunt primavara si vara, cand afara e cald, cand stam tot timpul in praf, cand nu scapam de actiunea polenului. Sa vedem cum prevenim aceasta afectiune! Igiena locala este extrem de importanta. Fata se spala in fiecare zi, inainte de culcare, cu apa si sapun. Si numai dupa ce in prelabil ne-am dezinfectat mainile. Chiar daca nu te-ai legat la cap cu o conjunctivita, e bine sa stii care sunt primele semne care ar trebui sa te trimita la medicul oftalmolog!
Plangi tot timpul
Prima oara, vei simti o senzatie de jena oculara, lacrimare, apoi ochiul se inroseste. Daca este vorba de o conjunctivita bacteriana, ai o senzatie de nisip in ochi si o secretie oculara abundenta. Oricum, tratamentul trebuie facut in functie de tipul conjunctivitei. Daca aceasta e microbiana, se face analiza secretiei conjunctivale si antibiograma. Daca insa conjunctivita se dovedeste a fi alergica, se trateaza cu picaturi antialergice, iar daca e de natura virala, cu medicatie antivirala. In timpul inflamatiei, ca sa ne simtim mai bine, purtam ochelari de soare pentru protectie si stergem ochiul si pleoapele cu ser fiziologic. De asemenea, in aceasta perioada spunem adio machiajului de orice fel.
Risc crescut
Riscul sa te alegi cu o conjunctivita creste daca folosesti produse de machiaj imprumutate de la persoane infectate. Sau putem sa facem alergii la diverse substante din componenta machiajului sau alergii la vopseaua pentru gene sau sprancene. De asemenea, apa din piscina creste riscul de infectare, daca aceasta nu e curata, bine clorinata si filtrata.
Cum o tratam?
„Fiecare tip de conjunctivita are medicatie specifica”, spune medicul oftalmolog Amr Elkadi. „Pentru conjunctivita alergica, e de preferat Ischemol A, pentru cea bacteriana, in functie de etiologie si antibiograma, antibiotice sub forma de picaturi (cel mult de sase ori pe zi) si unguente (de doua ori pe zi) in functie de severitatea leziunilor. Oricum, trebuie sa mergem la medic inca de la primele simptome. De cand se inrosesc ochii, de cand apare senzatia de disconfort, de jena, senzatia de nisip in ochi si secretia abundenta de dimineata, cand ne trezim cu ochii lipiti”, continua medicul oftalmolog. „Senzatiile neplacute se amelioreaza dupa 3, 4 zile de medicatie topica, dar se continua tratamentul pana la 10 zile, chiar daca doar un singur ochi pare mai afectat”, spune Amr Elkadi. „Tratamentul in cazul conjunctivitelor alergice consta in antiinflamatorii nesteroidiene si steroidiene vasocontrictoare si lubrifianti oculari, cum ar fi lacrimi artificiale in forma de picaturi. Acesta nu trebuie administrat timp indelungat, pentru a evita complicatiile.”
Atentie la copii!
Micutii pacienti care au conjunctivita nu isi spala intotdeauna manutele, iar regulile de igiena nu le sunt bine fixate in minte la o varsta frageda. Micutul e iritat tot timpul din cauza senzatiilor pe care le incearca si parintii trebuie sa fie foarte atenti la igiena acestuia. Sunt necesare masuri speciale pentru ca secretia de la ochiul bolnav sa nu ajunga la cel sanatos. El trebuie spalat pe maini de multe ori pe zi, trebuie sa foloseasca doar prosopul propriu, perna proprie, propriile asternuturi. Ochiul bolnav nu se leaga sub nici o forma, deoarece pansamentul duce la stagnarea secretiei si poate conduce la imbolnavirea corneei, care e o complicatie grava. Conjunctivita virala si cea bacteriana sunt extrem de contagioase. Inainte de a atinge zonele infectate ale copilului, trebuie sa te speli extrem de bine pe mana. Iar daca cel mic este deja intr-o colectivitate, cel mai bine ar fi sa-l tii acasa pana ii trece infectia.
Si chinezii au solutii
Medicina traditionala chineza are si ea solutii pentru aceasta infectie. Chinezii recomanda, ca masura profilactica, sa ne spalam pe fata doar cu apa distilata. De fapt, sa ne cufundam capul intr-un vas steril cu apa distilata si sa deschidem ochii, sa incercam sa clipim. Acest exercitiu se face de cate 3 ori privind in partea dreapta si de cate 3 ori privind in partea stanga. Miscarea ar preveni conjunctivita la persoanele care au repetat in cursul vietii infectia. Ideale sunt si compresele cu apa distilata, seara, la culcare. De asemenea, mierea este recomandata de chinezi si pentru aceasta afectiune. Dupa sfaturile lor, mierea se aplica pe fiecare pleoapa. Sunt de preferat cea de salcam sau cea de tei.