Scapa de povara cicatricelor!

Indiferent daca este vorba de un semn de "buna purtare" din copilarie, de cicatricea lasata in urma de o operatie cezariana, de urmele de pojar sau cicatricele aparute in urma unui accident, este foarte neplacut sa te tot lupti ca sa ascunzi un astfel de defect.
  • Publicat:
Scapa de povara cicatricelor!
Scapa de povara cicatricelor!

Indiferent daca este vorba de un semn de „buna purtare” din copilarie, de cicatricea lasata in urma de o operatie cezariana, de urmele de pojar sau cicatricele aparute in urma unui accident, este foarte neplacut sa te tot lupti ca sa ascunzi un astfel de defect.
Iată ce opţiuni ai la îndemână:

Cremele speciale

Procedura folosita in cazul cicatricelor superficiale, recente
Cremele special concepute pentru estomparea cicatricelor sunt realizate pe baza unor substante care au rolul de a reface tesuturile, eliminand cicatricele minore. Rezultatele pot fi observate dupa un tratament destul de lung, iar nivelul de refacere al pielii depinde si de calitatea cremei folosite. Astfel de creme sunt utile in cazul cicatricelor recente, dar chiar si asa, rezultatele nu vor fi miraculoase.

Microdermabraziunea

Procedura folosita in cazul cicatricelor usor pigmentate si proeminete
Microdermabraziunea este o procedura in care se folosesc cristale de dimensiuni foarte mici pentru indepartarea agresiva a primelor straturi de celule de la suprafata pielii. Indepartand suficiente celule se poate obtine o decolorare a cicatricelor pigmentate si o nivelare a cicatricelor putin proeminente. Daca ai o piele foarte sensibila, aceasta metoda nu este potrivita pentru tine. Procesul in sine este iritant si poate avea efecte neplacute daca nu sunt luate in considerare si eventualele efecte negative.

Folia de silicon

Procedura folosita in cazul cicatricelor proeminente
Peste cicatrice se plaseaza printr-o metoda chirurgicala o folie de silicon. Dermatologii sunt de parere ca plasarea acestei folii conduce in timp la reducerea cicatricei, aducand-o la un nivel apropiat de cel al restului pielii. Este necesara o perioada de timp de la cateva saptamani pana la cateva luni pentru ca cicatricea sa se poata reduca. Depinde foarte mult si de dimensiunea acesteia. Eventualele probleme pot fi interventia chirurgicala de plasare a foliei si mancarimea produsa de purtarea acesteia timp indelungat.

Laserul

Procedura folosita in cazul cicatricelor mari, pigmentate
De obicei folosit impreuna cu microdermabraziunea, laserul penetreaza adanc pielea, distrugand excesul de tesut care formeaza cicatricea. In afara de asta, laserul decoloreaza zonele pigmentate, facand cicatricele rosii sau brune sa capete o culoare asemanatoare restului pielii.

Interventia chirurgicala

Procedura folosita in cazul cicatricelor mari, proeminente si vechi
Prin chirurgia plastica se pot “repara” cicatricele mari, vechi, aflate in zone vizibile si care nu pot fi reduse prin intermediul altor proceduri mai putin invazive. Printr-o astfel de interventie este indepartat surplusul de tesut in cazul cicatricelor proeminente sau se recurge la transplantarea unor tesuturi din alte zone ale corpului, in cazul cicatricelor adancite.

Injectia cu cortizon

Procedura folosita in cazul cicatricelor ridicate, umflaturilor
Dermatologul injecteaza cortizon in zona afectata. Cortizonul ajuta la contractarea tesutului, facand cicatricele umflate sa se retraga si sa se micsoreze, deci sa fie mai putin vizibile.

Injectia cu colagen

Procedura folosita in cazul cicatricelor adancite
Folosind aceeasi procedura ca si pentru marirea buzelor sau reducerea ridurilor, dermatologul injecteaza in zona afectata colagen, pentru a o aduce la nivelul restului pielii. Este necesara repetarea injectiei la fiecare cateva luni pentru ca efectul sa se pastreze.

Articol exclusiv online (Georgiana Dorobantu)

Urmărește CSID.ro pe Google News