Evita otita externa acuta

Inotul este una dintre cele mai distractive activitati ale verii, atat la mare cat si la psicina. Cu toate ca aduce multa placere pe moment, inotul poate aduce si neplacere mai tarziu. Otita este o afectiune care te pandeste la orice pas daca te balacesti.
  • Publicat:
Evita otita externa acuta
Evita otita externa acuta

Inotul este una dintre cele mai distractive activitati ale verii, atat la mare cat si la psicina. Cu toate ca aduce multa placere pe moment, inotul poate aduce si neplacere mai tarziu. Otita este o afectiune care te pandeste la orice pas daca te balacesti.

Otita externa acuta este o infectie a pielii care acopera conductul auditiv extern. Este o infectie cauzata de bacterii de tipul streptococcus, staphylococcus sau pseudomonas si apare de cele mai multe ori din cauza expunerii excesive la umiditate. Cand apa se strange in canalul auditiv, pielea se inmoaie si se transforma intr-un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Zgarieturi sau leziuni minore ale pielii canalului exterior al urechii (produse de betisoarele pentru curatat urechile, de exemplu) predispun la aparitia infectiei.

Simptomele
Primele simptome ale infectiei sunt mancarimea si senzatia de ureche plina. Urmatoarea etapa este umflarea canalului auditiv si scurgerea unui lichid galbui. In aceasta etapa, urechea este foarte dureroasa, durerea fiind provocata in special la miscarea lobului urechii. Conductul auditiv se poate umfla atat de mult incat se inchide, conducand si la umflarea partii respective a fetei. In punctul maxim al dezvoltarii infectiei, glandele din jurul gatului se umfla, facand ca miscarea maxilarului sa fie dureroasa. Din cauza umflarii canalului auditiv este posibil ca auzul cu urechea respectiva sa fie mai slab.  

Tratamentul
Cu privire la factorii care declanseaza otita, expunerea la umiditate si iritarea canalului auditiv pot prelungi perioada de manifestare a infectiei. Din aceasta cauza, urechea trebuie pastrata uscata, in timpul dusului sau al inotului fiind necesara folosirea unor doape pentru urechi.

Scarpinarea urechii cu betisoare pentru curatare trebuie evitata. Astfel de proceduri vor agrava situatia, iritand pielea. De fapt, scarpinatul urechii nu va face altceva decat sa produca ulterior o mancarime si mai puternica si sa diminueze efectele medicamentelor prescrise de medic.

Cel mai frecvent tratament consta in folosirea picaturilor ce contin antibiotice sau antibiotice impreuna cu corticosteroizi, pentru reducerea inflamatiei. In unele cazuri sunt necesare antibioticele orale.

Cum poti preveni otita:

1. Daca esti predispusa la infectii, este recomandat sa folosesti dopuri pentru urechi de fiecare data cand mergi la mare sau la piscina. O alta metoda de a te proteja de otita este folosirea picaturilor de alcool speciale pentru urechi, inainte de a intra in apa si dupa ce iesi. Pentru ca in urechi sa nu se pastreze o umiditate prea mare care ar putea conduce la dezvoltarea bacteriilor, foloseste uscatorul de par pentru a-ti usca si urechile.

2. Nu introduce nici un fel de intrumente in ureche, nu te scarpina si nu folosi betisoarele pentru curatat urechile.

3. Incearca sa-ti pastrezi urechile curate, fara ceara. Pentru asta vei avea nevoie de ajutorul unui medic, care iti va curata regulat urechile prin metode sigure si eficiente.

4. Daca ai deja o infectie in ureche, daca ai timpanul perforat sau ai suferit vreo interventie chirurgicala, consulta medicul inainte de a folosi orice fel de picaturi sau dopuri pentru urechi.

5. Picaturi de uleiuri minerale pot fi folosite, la recomandarea medicului, pentru  a proteja interiorul urechii de apa, mai ales daca pielea este uscata.

Georgiana Dorobantu

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News