Avalansa alimentelor artificiale sau modificate genetic este practic un K.O. tacut, servit zilnic de unde te astepti mai putin, si anume chiar din propria farfurie… La o asemenea amenintare, raspunsul trebuie sa fie pe masura. Recent, suita internationala a medicilor naturisti si a expertilor nutritionisti a declarat ca din toata gama de produse naturale, polenul, propolisul, pastura si laptisorul de matca sunt campioni in valoare energetica, aportul de nutrienti usor asimilabili si chiar proprietati de regenerare ale tesuturilor! Noutatea nu este chiar „noua”, pentru ca, de 5.000 de ani, medicina naturista foloseste cu succes aceste produse apartinand albinelor in alimentatia curenta, in tratarea si prevenirea celor mai diverse afectiuni, in lotiuni si creme antiageing si chiar in tratamente cosmetice.
Polenul
Ce este? Polenul este un produs aflat in stare naturala in corola florilor. Culoarea sa difera depinzand de floarea de la care provine. El este recoltat o data cu nectarul, ambele fiind mestecate de albine si depuse in panerasele picioarelor sub forma specifica de grauncioare. Mai mult decat alte produse naturale, polenul este un reechilibrant organic. Pentru asigurarea necesarului zinic de aminoacizi, este suficient consumul a doar
20 de grame de polen.
Ce contine? Apa (12-14%), toata gama de substante proteice (aminoacizi) necesare organismului uman (triptofan, valina, lizina, leucina, histidina, lecitina, arginina), glucide (48% in stare uscata), antibiotice foarte active, vitamine importante (PP, B1, B2, C, biotina, acid folic, inozitol), minerale si oligoelemente (potasiu, magneziu, calciu, sulf, mangan, clor, cupru, fier).
Indicatii: Polenul contine numeroase vitamine si nutrienti, fapt pentru care este recomandat oricarei persoane, indiferent de varsta, de starea de sanatate sau activitatea depusa. Ideal ca stimulent al activitatilor nervoase, glandulare si sexuale, in cazul tulburarilor intestinale, calmant, stimulator al cresterii, antianemic, cicatrizant, regenerator, tonifiant.
Atentie! Consulta un medic inainte de o cura cu polen, nu consuma polen in combinatie cu citrice, nu depasi doza prescrisa, altfel poate provoca diaree.
Propolisul
Ce este? Provenienta propolisului este inca un mister pentru cercetatori. Se pare ca albinele recolteaza propolisul din rasinile aflate pe plante si il folosesc la dezinfectia fagurilor si a stupului datorita proprietatilor sale bactericide. La fel ca si polenul, culoarea si mirosul sau depind de tipurile de plante si zona de colectare.
Ce contine? Rasina (circa 50%), uleiuri eterice, polen, ceara, taninuri, flavonoizi, antibiotice, fier, mangan, zinc.
Indicatii: Se poate consuma natural (pentru inceput nu mai mult de un varf de cutit zilnic) sau sub forma de unguent, picaturi, spray, tincturi si extract. Este un antiviral puternic, bactericid redutabil, anti-inflamator, analgezic, cicatrizant deosebit, anti-alergic, anti-iradiant, anti-canceros, anti-ulceros. S-a dovedit a fi un real succes in cazuri de stari gripale, rinite, zona zoster, amigdalita, rani, hemoroizi, cistite, exces de foliculina, ejaculare precoce, frigiditate, micoze, gastrite, bronsite, laringite.
Pastura
Ce este? Probabil cel mai valoros produs al stupului si paradoxal cel mai putin cunoscut, pastura este de fapt polenul depozitat in faguri si prelucrat de albinele tinere. Sub influenta fermentilor produsi de albine, polenul este amestecat cu miere, fermentarea inceteaza si se transforma in pastura.
Ce contine? Toata gama de proteine complete, glucide, lipide, aminoacizi, vitamina K, azot, minerale, hormoni naturali, enzime, factori de crestere. Nici cele mai performante laboratoare nu vor produce vreodata un aliment atat de sanatos si valoros. Contine, la fel ca si polenul, cei zece aminoacizi, esentiali pentru cresterea si regenerarea oricarui organism viu.
Indicatii: Are acelesi proprietati ca si polenul, insa cu rezultate mai bune. Stimuleaza activitatea intelectuala, combate hepatita acuta, anemia, gripa. Elimina starile de oboseala, cefaleea, ametelile.
Laptisorul de matca
Ce este? A fost folosit din cele mai vechi timpuri alaturi de ginseng de catre imparatii chinezi cu rezultate foarte bune. Practic este un produs cu care albinele hranesc matcile si larvele de albine in primele 3 zile de viata. Vestitul jeleu regal cum a mai fost denumit, laptisorul de matca este cel mai concentrat aliment-medicament cunoscut, avand efecte terapeutice foarte puternice, chiar si in cantitati extrem de mici. Se utilizeaza in doze de 59 mg zilnic.
Ce contine? Proteine complete, azot, apa, fosfor, dextroza, zaharoza, sulf, vitamine.
Indicatii: Laptisorul de matca este un produs anti-anemic, aperitiv, anti-infectios, regenerator, afrodisiac, tonic si este singurul produs care accelereaza cresterea. Indicat mai ales in cazuri de imbatranire prematura, reumatism, oboseala cronica, impotenta, frigiditate, neurastenii. Doze foarte mici sunt recomandate copiilor nascuti prematur sau celor subponderali.
Atentie! Daca ai tendinta de ingrasare, consuma laptisor de matca, insa doar sub indrumarea unui nutritionist. De asemenea, inainte de a-l administra copiilor, consulta medicul.
Pentru o miere de calitate este absolut necesar ca polenul sa fie recoltat de albine din campuri si paduri aflate la departare de regiuni industriale sau de orase mari. Astfel, avem garantia ca mierea pe care o consumam nu provine din zone poluate.