Primele fructe din viata lui bebe

Stim cu totii ca fructele sunt extraordinare. Si pentru bebelusi au efecte benefice, dar in primul an de viata ele se introduc in alimentatie in etape bine gandite. De cele mai multe ori, micutului nu-i va placea un gust nou, asa ca acomodarea dureaza. Ia
  • Publicat:
  • Actualizat:
Primele fructe din viata lui bebe

Nimeni nu cunoaste cu exactitate momentul in care trebuie introduse diverse grupe de alimente in viata bebelusului. Ne bucuram insa de experienta pediatrilor care, cel putin in primul an de viata, sunt cei care ofera si retete culinare sanatoase. Iar cateva reguli sunt probate si rasprobate. Chiar daca nici prin ruptul capului nu ti-ar trece sa gusti piureuri care mai de care mai ciudate, fii deschisa la minte! E important pentru bebelusul tau.

Sa incepem cu inceputul. Diversificarea hranei la sugarii trecuti pe lapte praf incepe la 4 luni. Pentru sugarii hraniti exclusiv la san, varsta de 6 luni este ideala pentru primele gustari. Iar primele gustari sunt facute din fructe. Cu alte cuvinte, de la 4 sau de la 6 luni, incepem sa le dam mai intai suc de mere, suc de piersica, suc de portocala sau mandarina. Incepem cu doar cateva picaturi si ne ducem, in decurs de cateva zile, pana la 30 de ml.

Sucurile se filtreaza bine si pot fi date prin biberon, mai ales ca acesta are si marcaje care ne arata exact cantitatea ingerata. Pe masura ce sugarul se obisnuieste cu aceste sucuri isi va lua singur cantitatea necesara. Ulterior, din mar sau din piersica se face un piure proaspat care se da cu lingurita. Dupa 6 luni, bebe poate gusta compot facut in casa. Acesta insa trebuie sa fie neindulcit. Nu se folosesc nici zahar si nici miere.

Atentie! Zaharul, mierea si sarea se introduc in alimentatie doar dupa un an. De ce? Mierea poate transmite botulism, sarea se metabolizeaza greu, pentru ca rinichii lor nu sunt maturati, iar de zahar nu au nevoie, tot pentru ca aparatul digestiv nu este bine maturat.

Si daca nu-i plac?

De cele mai multe ori, atunci cand gusta un alt aliment in afara de lapte, micutul va protesta. Sfatul medicilor pediatri este sa insisti cu blandete peste cateva zile. In nici un caz nu se forteaza copilul sa accepte noul gust. Neacceptarea unui aliment nou nu e un motiv sustinut sa provoace parintilor anxietate. Se poate sa aveti surpriza sa refuze initial un anumit fruct, iar dupa un timp mai lung sau mai scurt, sa vrea numai acel fruct. Si lista de reguli nu se opreste aici. Fructele, ca si oricare alt aliment nou, se introduc in dieta bebelusului doar cand e sanatos.

De asemenea, cantitatile trebuie sa fie mici la inceput si, ulterior, cresc progresiv. Masa de fructe nu inlocuieste insa o masa de lapte. O alta regula generala este sa nu introducem doua fructe simultan. Lasa-l sa savureze un gust, sa se obisnuiasca cu el si mai apoi rasfata-l cu o noua aroma. Daca un fruct, ca si oricare alt aliment, ii produce o reactie alergica, diaree sau oricare alt semn de intoleranta, nu va mai primi respectivul aliment, iar o vizita la medicul pediatru este obligatorie.

 

Sa trecem la meniuri

Dar ce meniuri de fructe sunt cele mai bune pentru bebe? Piureul de mere sau de piersici este ideal la inceput. Sunt indicate de asemenea, portocalele, mandarinele, dar doar pulpa curatata de membrana amara la gust si strivita foarte bine. Dupa unii pediatri, banana este buna de la cateva luni, dupa altii aceasta se introduce in alimentatie dupa un an din cauza potentialului ei alergen. Banana se da in functie de toleranta copilului. Si cam aceasta e lista de la 4 luni pana in apropiere de un an. Medicul recomanda ca, dupa ce bebe a gustat ceva fructe, sa fie lasat sa incerce si legume. De fapt, a doua specialitate din meniul zilei este piureul de legume, care inlocuieste treptat masa de lapte de la pranz. Poti sa alegi morcov, dovlecel, cartof, dovleac (placintar), patrunjel, spanac, ardei, telina.

Daca nu ii place sub nici o forma mancarea pe care i-o prepari, pune-i in ea si un aliment pe care il adora. Spre exemplu, s-a obisnuit cu mar ras? Si in piureul de legume ii adaugi mar ras, cel putin pana il va accepta. Pentru el, sunt benefice aceste combinatii chiar daca tu nici in ruptul capului nu ai manca asa ceva. Dupa 9 – 10 luni, fructele si legumele nu se mai paseaza, pentru ca astfel devine lenes si o sa fie convins cu greutate sa mestece. Daca bebelusii pot sa evite mestecatul, il vor evita! De la aceasta varsta stiu extraordinar de bine sa traga chiulul. In general, da-i fructe decojite si taiate in bucatele mici. Dar nu pasate. Deja, la aceasta varsta, majoritatea se bucura de vreo patru dinti…

Ce e interzis?

Medicii pediatri spun ca, pana la un an, sunt destul de multe fructe interzise. In primul rand, toate fructele care contin seminte: capsuni, zmeura, kiwi, rodii. Motivul e simplu. Aceste fructe au un potential alergen extrem de ridicat. De asemenea, fructele care irita colonul sunt si ele interzise pana la 12 luni. Dintre acestea, primele pe lista sunt prunele, ciresele, strugurii. Iar de cele mai multe ori, sfatul medicilor este sa astepti tot pana la un an cu pepenele rosu, si tot pentru ca ar putea sa irite colonul. Dar sa ne permitem sa ne si rasfatam din cand in cand. De la un an, bebe poate sa guste placinte cu fructe facute in casa, deci fara aditivi alimentari.

Cum se prepara ele? In primul rand, blatul se face cel mai simplu cu putinta, din faina si apa. Puteti opta amandoi pentru placinta cu mere, cu dovleac, cu prune. Aceasta se indulceste cu miere si nu cu zahar. De asemenea, evita sa pui ulei sau unt in compozitia ei, mai ales ca se prepara la temperatura inalta. Placinta cu fructe e un desert extrem de apetisant pentru copilas.

Cum pastram fructele?

Sa revenim la sucurile de fructe cu care incepem diversificarea alimentatiei. Acestea se consuma doar proaspete. Daca bebe nu bea toata cantitatea, ele nu se tin la frigider, ci se arunca. De asemenea, toate piureurile de fructe se consuma imediat dupa prepararea lor. Si sucurile si piureurile de fructe nu se incalzesc, pentru ca pot sa-si piarda proprietatile. Daca nu ii dai fructele crude, alege sa le inabusesti si nu sa le fierbi pentru ca astfel se distrug mare parte din vitamine si minerale. Ca regula generala, alimentele potrivite pentru bebe se dau la temperatura camerei.

Si tot ca regula generala, chiar daca e o poveste care ne-a terorizat si noua copilaria: fructele si legumele se spala extrem de bine, de mai multe ori, sub jet puternic. Iar pentru sugari, coaja fructelor nu e tocmai cea mai buna optiune, chiar daca ele se consuma pasate. Stim ca sunt o multime de reguli si ca, pentru o femeie care nu are inca copii, acestea suna, de cele mai multe ori, a misiune imposibila. Insa, fata in fata cu bebe, rabdarea apare miraculos, chiar daca pare doar o poveste inainte de venirea lui. Asa ca informeaza-te de cand esti insarcinata despre toate aspectele dezvoltarii micutului, ca sa nu ai diverse anxietati nejustificate.

Impotriva obezitatii

Toti parintii isi doresc sa aiba copii mancaciosi. Din pacate insa, chiar de la o varsta frageda, exista pericolul obezitatii. Studiile arata ca 40% dintre copiii grasi la un an vor fi grasi sau obezi la varsta adulta. Asa ca incepand cu diversificarea hranei, portiile trebuie sa fie echilibrate. Gandeste-te ca hranesti un copil mic! Nu e rezonabil sa ai aceleasi pretentii ca si pentru un copil de varsta scolara sau… pentru un adult. Chiar daca fructele sunt indispensabile pentru o dieta sanatoasa inca de la 4 – 6 luni, si ele trebuie consumate moderat si nu excesiv, ca de fapt oricare alt aliment permis. Si ca o regula foarte generala, nu se aleg fructele extrem de coapte. Si in nici un caz, cele deja trecute de copt!

Regula generala: fructele si legumele se spala extrem de bine, de mai multe ori, sub jet puternic. Pentru sugari, coaja fructelor nu e tocmai cea mai buna optiune, chiar daca ele se consuma pasate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Top 10 intrebari despre viata lui bebe
Top 10 intrebari despre viata lui bebe