Stilul de viata poate influenta aparitia cancerului

Ultimele studii in materie de nutritie si stil de viata releva faptul ca instalarea cancerului este relationata de o serie de factori usor de prevenit, cum ar fi lipsa exercitiilor fizice si dieta necorespunzatoare.
  • Publicat:
Stilul de viata poate influenta aparitia cancerului
Stilul de viata poate influenta aparitia cancerului

Ultimele studii in materie de nutritie si stil de viata releva faptul ca instalarea cancerului este relationata de o serie de factori usor de prevenit, cum ar fi lipsa exercitiilor fizice si dieta necorespunzatoare.

Masurile pe care le recomanda oamenii de stiinta ar putea lovi in mod direct industria alimentara, vizand si restaurantele. Principalele sfaturi in acest sens se refera la evitarea pe cat posibil a administrarii de suplimente alimentare, a consumului de carne preparata, alimente nesanatoase (junk food) si sucuri de fructe.

Cancerul se numara printre primele boli cauzatoare de moarte, numarand peste 8 milioane de cazuri in fiecare an, ceea ce se traduce prin aproximativ 13% din totalul tuturor deceselor. Conform spuselor cercetatorilor, peste o treime din acestea sunt pricinuite de o alimentatie necorespunzatoare, si de lipsa de preocupare vizand un stil de viata sanatos.

Recomandarile medicilor care au participat la studiul intreprins de Societatea Mondiala de Cercetare a Cancerului nu difera foarte mult de cele intalnite in cazul preventiei altor boli, singurul accent cazand asupra consumului de alcool, care este cu totul interzis de catre oncologi. Totusi, exista o serie de cercetari intreprinse in segmentul bolilor cardiovasculare, care atesta rolul benefic avut de alcool in prevenirea acestora.

Multe dintre dispozitiile anterioare cu privire la evitarea factorilor cauzatori de cancer sunt in mare parte aceleasi, insa, studiul indica si alte sfaturi. Se recomanda evitarea pe cat posibil a consumului de carne rosie, dar si modificarea  pozitiei vizavi de problema cancerului in general. Indicele de masa corporala trebuie sa se situeze intre 18.5 si 25.

La final, studiul concluzioneaza ca suplimentele alimentare pot dauna, daca sunt administrate gresit sau in exces, si ca o dieta echilibrata poate detine cheia catre o viata sanatoasa, limitand riscul de aparitie a cancerului. In alta ordine de idei, oamenii de stinta vorbesc despre relatia dintre alaptarea bebelusilor si diminuarea posibilitatii ca acestia sa ajunga obezi, mai tarziu, in anii de maturitate. In plus, femeile care alapteaza dezvolta cancer intr-un procent vizibil redus fata de cele care nu isi hranesc in acest mod copiii.

Studiul nu a vizat si legatura dintre fumat si aparitia cancerului, iar asta pentru ca, spun medicii, a fost deja stabilita. Pe de alta parte, studiul a concluzionat ca jumatate, pana la o treime dintre cazurile de cancer sunt pricinuite de factori precum: dieta necorespunzatoare, fumat si greutate in exces.

Ce trebuie sa faci pentru a preveni aparitia cancerului?

– mentine-ti silueta cat mai bine cu putinta (fara sa depasesti un indice de masa corporala mai mare de 25)!

–  pastreaza-ti tonusul muscular!

–  limiteaza consumul de alimente bogate in calorii si evita bauturile cu indulcitori!

–  mananca tot mai multe alimente de origine vegetala (pana la 5 portii de fructe si legume pe zi)!

–  fereste-te de carnea rosie si de cea procesata!

–  limiteaza consumul de alcool!

–  consuma cat mai putina sare!

–  evita suplimentele alimentare, incercand sa le inlocuiesti cu produse naturale!

–  se recomanda alaptarea copiilor

–  in cazul persoanelor care au suferit de cancer, si au depasit aceasta situatie, se recomanda urmarea intocmai a tuturor sfaturilor legate de nutritie.

Nu uita ca secretul unei vieti sanatoase este dieta echilibrata, asezonata cu miscare moderata!

 (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dansul indian, gratie made in Bollywood
Dansul indian, gratie made in Bollywood