Terapii de top si solutii rapide pentru articulatii sanatoase

Imbolnavirile aparatului locomotor se numara printre cele mai dese cauze ale durerilor cu evolutie cronica si handicapurilor.
  • Publicat:
Terapii de top si solutii rapide pentru articulatii sanatoase
Terapii de top si solutii rapide pentru articulatii sanatoase

Suferinta artrozica se caracterizeaza prin deteriorarea treptata a cartilajului articular, boala facand parte din grupa reumatismelor degenerative. Boala artrozica reprezinta cea mai frecventa suferinta reumatica, incidenta ei crescand o data cu varsta – incidenta maxima intre 55 si 75 ani. Peste varsta de 60 de ani, boala artrozica afecteaza aproximativ 12% din populatie, fiind ca frecventa cea de-a doua cauza de invaliditate la persoanele in varsta (dupa bolile cardio-vasculare). Femeile sunt mai des afectate decat barbatii (F/M a 2/1).

Localizarea leziunilor
Cele mai frecvente localizari ale procesului artrozic sunt la articulatiile coloanei vertebrale, coxofemurale (ale soldului), genunchilor si la micile articulatii ale membrelor. Coloana vertebrala Afectarile artrozice ale coloanei sunt frecvente si sunt cuprinse generic sub numele de spondiloza sau spondilartroza. Cele mai intalnite localizari sunt in zonele de maxima mobilitate a coloanei vertebrale (vertebrele cervicale C5-C6, toracala T8 si lombara L3). In cazul spondilozei toracale, aceasta apare mai frecvent la adolescenti (14-18 ani) si mai ales la sexul masculin, pe cand spondilartroza lombara se produce mai des la femei.

Mana
Intre articulatiile mainii, cel mai des intalnite sunt cele de la nivelul degetelor, unde osteofitele formeaza adevarati noduli periarticulari. Femeile sunt mai frecvent afectate decat barbatii.

Piciorul
Suferinta primei articulatii metatarso-falangiene (la baza degetului I al piciorului) este cea mai frecventa afectiune. Proeminenta mediana a osteofitelor este caracteristica si denumita in mod curent mont. Dezvoltarea suferintei poate fi accelerata de o incaltaminte stramta.

Genunchii
Gonartroza (artroza genunchilor) poate fi insotita de deformari caracteristice si chiar de o instabilitate marcata, putand aparea subluxatii. Apare mai frecvent la femei.

Soldul
Coxartroza (artroza soldului) apare mai des la barbati si este caracterizata prin dureri care apar la mers si mai ales la urcarea si coborarea scarilor. Miscarile pasive ale articulatiei sunt sever limitate de durere. In timp, poate aparea scurtarea membrului inferior, ce induce pozitii statice vicioase si dificultati la mers, cu modificari consecutive pe coloana lombara.

Modalitati terapeutice

Tratamentul bolii artrozice urmareste indepartarea durerii, cresterea mobilitatii in articulatiile suferinde si impiedicarea progresiei bolii. Bolnavilor obezi li se recomanda corectarea greutatii printr-o dieta cu putine calorii, mai ales daca articulatiile suferinde sunt cele ale coloanei vertebrale lombare sau ale membrelor inferioare.

Pacientilor care practica meserii ce solicita articulatiile in mod nefiziologic, li se sugereaza schimbarea locului de munca sau intreruperi intermitente ale procesului pentru perioade scurte de timp in care sa practice o gimnastica recuperatoare.

Exercitiile fizice amelioreaza mobilitatea articulara si previn atrofia prin inactivitatea musculaturii periarticulare. Procedurile fizice includ folosirea caldurii sub forma de bai calde, impachetari cu parafina, diatermie, infrarosii, ultrasunete. Corectiile chirurgical-ortopedice implica rezectia marilor osteofite, artroplastii, artrodeze sau alte proceduri, iar medicatia utila in terapia artrozelor vizeaza in special indepartarea durerii, remiterea inflamatiilor si refacerea cartilajului.

Urmărește CSID.ro pe Google News