Obezitatea infantila

Depistarea din timp a acestei maladii in randul copiilor poate fi cheia catre corijarea regimului alimentar al acestora si indrumarea lor catre un stil de viata normal. Demersul necesita tot sprijinul parintilor si al familiei. Iata cateva sfaturi in aces
  • Publicat:
Obezitatea infantila
Obezitatea infantila

1. Nu puneti copilul sa tina regim, ci ajustati obiceiurile alimentare ale celorlalti membri ai familiei! Este esential pentru el sa inteleaga ca nu este cu nimic diferit fata de restul, ca nu este tratat diferential, si, mai ales, ca nu a gresit cu nimic. In plus, o dieta echilibrata si sanatoasa nu strica nimanui.

2. Nu separati copilul de familie, indiferent de activitatea pe care o desfasurati! Fireste, sfatul se aplica si in cazul servirii meselor. Incercati sa nu trisati, mancand in afara orarului prestabilit, pentru a nu-i ingreuna copilului efortul de a slabi.

3. Nu mancati in fata televizorului! Prin aceasta practica, creste cantitatea de mancare ingerata, si se adauga astfel calorii inutile. In plus, obiceiul dauneaza pe termen lung, si se pastreaza inclusiv pe perioada maturitatii. Din pacate, situatia se poate complica daca se asociaza cu alte tulburari nervoase.

4. Limitati cantitatea de mancare pe care o are copilul la dispozitie! Strangeti masa imediat ce termina toata lumea de mancat, pentru a evita eventualele tentatii. Nu suplimentati sub nicio forma portiile recomandate de nutritionist! Orice exceptie se poate transforma in obicei, iar copiii stiu asta foarte bine.

5. Nu mancati repede! Creierul primeste mesajul satietatii dupa aproximativ 15 minute, astfel incat masticatia si ingurgitarea trebuie sa aiba un ritm moderat. Asteptati sa termine toata lumea mancarea de farfurie, inainte de a servi felul urmator.

6. Nu fortati copilul sa termine de mancat, si nu-l obligati sa aleaga feluri care nu ii plac! Intotdeauna exista variante alternative in ceea ce priveste arta culinara, astfel incat n-ar trebui sa fie foarte greu sa alegeti ceva pe placul micutului.

7. Nu serviti copilului paine si prajituri la micul dejun sau inainte de culcare! Renuntati la sucurile carbogazoase si la dulciuri, pe care le puteti substitui prin sucuri naturale de fructe sau miere de albine.

8. Produsele lactate trebuie evitate pe cat posibil; limitati prezenta acestora in dieta celui mic, prin servirea unui singur astfel de produs pe zi!

9. O singura portie de carne pe zi, indiferent de ce tip ar fi aceasta, dar niciodata inainte de culcare. Sintetizarea carnii consuma multe resurse energetice, si cum metabolismul incetineste pe parcursul noptii, epuizarea organismului este cu totul inutila.

10. Apa joaca un rol foarte important in prevenirea obezitatii la copii si nu numai. Asigurati-va ca primeste suficienta, oridecateori ii e sete!

Pe langa aceste dispozitii generale (particularizate in cadrul unui regim alimentar emis de medic) legate de mancare, copiii predispusi la obezitate, precum si cei care arata deja semne ale acestei maladii, trebuie neaparat sa desfasoare si un program de activitate fizica, zilnica, nu foarte solicitanta, dar regulata. Invatati-va copilul sa urce scarile, in loc sa ia liftul, sa vina pe jos acasa, in loc sa apeleze la autobuz, si obisnuiti-va sa-l scoateti la plimbare cat mai des cu putinta! Daca nu are inca bicicleta, cumparati-i una!

O alta dificultate pe care o intampina parintii in depistarea la timp a obezitatii infantile este aceea ca nu se pricep sa aproximeze corect indicii de masa corporala ai copiilor lor. Multi nu stiu cum anume trebuie sa arate acestia in deiferite stadii de dezvoltare, si nici ce inaltime/greutate presupune fiecare varsta in parte.

Articol exclusiv online (A. Raicu)

Urmărește CSID.ro pe Google News
Melatonina sau somnifere?
Melatonina sau somnifere?