Povestea sutului
Sutul l-ai primit, concentreaza-te acum asupra pasilor inainte. Toti specialistii in resurse umane sustin: cel mai bun lucru pe care-l poti face intr-o astfel de situatie este sa revii in forta pe piata de munca, indiferent de motivele concedierii. Si conteaza mult atitudinea: priveste acest lucru ca pe o ocazie de a gasi un post mai bun. Acum e momentul sa iei niste decizii importante. Vanezi o pozitie asemanatoare celei pe care tocmai ai parasit-o sau profiti de ocazie ca sa dai aripi gandului tau mai vechi de a-ti incerca norocul intr-un domeniu la care tot visai? E un moment numai bun sa-ti perii CV-ul, sa treci acolo si fostul post si sa descrii in amanunt responsabilitatile si realizarile tale. Imprastie zvonul ca esti in cautarea unui nou job, e important sa stie toate cunostintele tale si cunostintele lor si tot asa, caci nu se stie la urechile cui ajunge vestea despre un post nemaipomenit. Mai arunca un ochi si asupra referintelor tale – suna-i pe cei care figureaza pe lista ta si intreaba-i daca mai sunt dispusi sa le ofere informatii despre tine viitorilor angajatori. Vezi sa lamuresti aceasta problema si cu proaspatul fost sef (asta depinde mult si de motivele divortului vostru profesional). Trebuie sa fii pregatita pentru marea intrebare – la interviuri vei fi interogata de ce ai plecat de la ultimul loc de munca. Explica de ce nu au mers lucrurile acolo si ai grija sa se inteleaga clar ca ai invatat de acea experienta. Sa nu care cumva sa dai vina pe fostul angajator si sa nu-ti cauti scuze.
La un pas de concediere? Sfaturi pentru cei in pericol
De cele mai multe ori concedierea nu iti pica precum para lui Natafleata, simti ca ceva e in neregula, „mirosi” ca esti pe muchie de cutit, tii evidenta unei liste cu boacane si vezi cand se lungeste peste masura. Cum faci sa scapi basma curata? Pe langa traditionalul muncit pe branci, mai sunt cateva strategii de bifat:
Concentreaza-te pe prioritatile sefului tau si invata-i preferintele ca sa-i poti fi mai mereu pe plac (ii place sa fie intrebat si sa lamureasca, ii place sa vorbeasca numai el, iar ceilalti sa tina ochii in pamant, ii place sa auda opiniile altora, prefera sa comunice prin e-mail, telefon sau fata-n fata); cultiva-ti relatiile la munca (cei care stiu sa se faca placuti sunt deseori feriti de concediere, chiar daca nu sunt din cale afara de competenti); cere mereu o reactie, o evaluare la munca depusa de tine; cand ceva nu-ti iese sau ai dat-o in bara cere-ti scuze indata, asigura-i pe toti ca vei lua masuri sa indrepti situatia si sa vezi cum totul va fi dat uitarii; neutralizeaza-ti dusmanii (invita-i la masa de pranz, incearca sa gasesti interese comune), promoveaza-te (ai grija ca realizarile tale sa ajunga la urechile mai marilor companiei).
5 tips for a new job
– Chiar daca ai fost data afara, nu o lua personal. Nu inseamna ca esti nepriceputa, ci ca pur si simplu in momentul asta nu esti suficient de buna.
– Analizeaza bine motivele pentru care ai fost concediata: daca a fost vina ta, invata din propria greseala, daca nu a fost, invata din situatia creata.
– Nu tranti toate usile in urma ta dupa despartirea de locul de munca – trebuie sa pastrezi o relatie civilizata cu fostii colegi si sefi. Nu sti cand ai nevoie de o recomandare…
– Ofera-te sa lucrezi ca voluntara sau pe un post de colaborare. Asa vei fi activa in continuare si vei cunoaste atatia oameni. Cine stie de unde sare urmatorul sef…
– Ridica-ti moralul – sa nu incepi sa te pedepsesti si sa iti refuzi lucruri care iti fac placere. Te vei simti si mai descurajata si demoralizata, adica exact opusul atitudinii pe care trebuie sa o ai acum.