Pozitia conducatorului auto
Este foarte important ca atunci cand te urci la volan sa te simti ca intr-un fotoliu. Pozitia soferului este esentiala pentru confortul sau in timpul mersului. Prin urmare, rezerva-ti timp si pentru a-ti regla corect scaunul si volanul (in functie de dotarea masinii), inainte de a rasuci cheia in contact.
Lejer din cap pana-n picioare
Poarta haine care sa nu-ti restrictioneze miscarea in nici un fel. De asemenea, incaltarile trebuie sa fie cat mai comode cu putinta. De preferat sunt cele cu talpa plata pentru a simti pedalele mult mai bine.
Vigilenta la volan
Pasagerul din dreapta poate sa joace rolul de DJ, iar daca esti singura, fa-ti un play list inainte de a porni la drum. Incearca sa alternezi ritmurile muzicale. Te vor mentine in alerta! Renunta la melodiile lente, mai ales noaptea, la drum lung, chiar daca pasagerii sunt pe cale de a adormi. Prioritatea nueste somnul acestora, ci vigilenta soferului!
Lentile de contact sau ochelari?
La volan, e absolut indispensabil ca perceptia sa fie corecta si confortabila. Lentilele de contact au avantajul de a-ti oferi un camp vizual mult mai larg decat ochelarii, dar folosirea lor cere anumite precautii. De exemplu, ar fi ideal sa limitezi pe cat posibil utilizarea aerului conditionat. Nu doar ca polueaza si duce la un consum mai mare de carburant, dar si usuca ochii. In ultima instanta, pastreaza la indemana o pereche de lentile de schimb.
Fara telefon mobil
Mobilul multiplica cu 4 riscul de accident, arata statisticile. Privirea ramane fixa, controlam mult mai putin oglinzile retrovizoare, iar viteza de reactie scade cu 50%. Atentie! Dispozitivele handsfree nu rezolva problema concentrarii. Asa ca, daca suna mobilul, lasa-l sa sune si reapeleaza imediat ce iei o pauza de condus.
Nu te inconjura de obiecte!
Un aspect esential, insa foarte des neglijat: prezenta micilor obiecte. Mobilul, ochelarii de soare, cutia cu servetele, clasica sticluta de apa etc. aflate in preajma, la o frana brutala, se pot transforma in proiectile periculoase. Pentru securitatea ta si a pasagerilor, incearca sa le gasesti un loc in torpedo!
Atentie la digestie!
Nu neglija stomacul mai ales la drum lung. Pauza de masa este obligatorie. Dar atentie! Daca masa este prea indestulatoare, starea de somnolenta se instaleaza in scurt timp. Mai degraba consuma cateva prajiturele sau un sandvis. Nu uita nici de sticla de apa pentru hidratare.
Oboseala la drum lung
O pauza la 2 ore este recomandata pe trasee lungi. 20% dintre accidente sunt cauzate de somnul la volan. Este foarte important sa fii odihnita atunci cand pleci la drum. Cel putin 5 ore de somn inaintea plecarii scad riscul accidentelor. Daca totusi trebuie sa conduci dupa o noapte alba, pentru a ramane vigilenta, opreste-te regulat. Te vei dezmorti, iar un fresh de portocale sau o cafea iti vor reda tonusul. Iar daca te simti foarte obosita, nu ezita sa-ti acorzi 30 de minute de somn.
Vitezomana din tine trebuie sa stie ca poate depasi cu 10 km/h viteza maxima admisa de indicator oriunde te-ai afla. Asa ca ai castig de cauza daca esti trasa pe dreapta pentru depasirea limitei de viteza. Unde-i lege nu-i tocmeala, domnu’ politist!
GPS-ul sa traiasca! Te scoate din orice incurcatura, mai ales daca esti in criza de timp si te aventurezi pe un traseu necunoscut. Expresia: „Nu va suparati, un minut va rog, caut strada „Sperantei”. Pe unde ar trebui sa merg?”,nu mai e in tendinte.