Una dintre scuzele des pomenite de cei care au probleme cu greutatea si nu reusesc sa le rezolve este serviciul solicitant. „Oameni fara vointa care ar da vina pe orice”, am crezut. Pana mai ieri, cand dupa o perioada nebuna la job, in care am muncit si mancarea am lasat-o pe un plan foarte indepartat!
Un studiu realizat in mai multe tari a aratat ca aproximativ 47% dintre angajati spun ca s-au ingrasat de cand se afla la actualul loc de munca. Nici nu e greu: doar stau cat e ziua de lunga in fata unui monitor si au la dispozitie mii si mii de gustari megacalorice de rontait cand se gandesc la un proiect. Sa nu uitam de „mancatul de socializare” – colegii comanda bucate grele si ca sa fii unul dintre ei, perfect acceptat de grup, incepi sa mananci cot la cot.
Mai adauga orele libere care iti raman pentru sala de sport: 0, plus oboseala de la munca, orele de program prelungit si perioadele de insatisfactie profesionala: nenumarate, si obtii rezultate cu adevarat „remarcabile” pe cantar.
Denumirea proiectului: Silueta si sanatatea. Beneficiar: Eu. Termen de realizare: cat mai curand. S-a tot vorbit despre grupul Workaholici-lor Anonimi, dar ma gandeam mai degraba la unul si mai numeros: Workaholici-i Suprapoderali. Incep eu. „Sunt o dependenta de job cu probleme de greutate. Cu cat stresul de la munca e mai mare, cu atat punga de ciocolatele in care scap dupa program e mai grea.
Si am tot tinut-o asa cateva saptamani bune, pana cand mi-am dat seama ca gustul trece, kilogramele raman si in loc sa ma simt mai bine dupa o masa pantagruelica, ma simt mult mai rau. Si atunci am lucrat din greu la un plan:
«Cum sa eviti luarea in greutate la birou.»”
Mananca micul dejun, esti deja lihnita la 10 dimineata, la doar 2 ore dupa ce ai ajuns la birou. Asta pentru ca nu ai mancat nimic. Cea mai importanta masa a zilei nu numai ca te ajuta sa te concentrezi mai bine si sa te simti plina de energie, dar iti taie si din uriasa pofta de mancare pe care o poti avea la pranz sau seara, daca n-ai mancat nimic restul zilei.
Ia mereu la tine gustari sanatoase – fructe, batoane de cereale, iaurturi cu putine grasimi, branzica de casa si consuma-le intre micul dejun si pranz si dupa-amiaza. Asa nu vei mai da iama in tonomatul de bomboane, cornuri si ciocolate, pentru ca tu ai deja stomacul plin cu ceva sanatos.
Nu manca de plictiseala sau stres – tine mereu la indemana pe birou o sticla cu apa si cand esti stresata si simti nevoia sa rontai ceva, umple-ti stomacul cu lichide. Asa nu vei mai manca in momentele in care nu iti este cu adevarat foame. De asemenea, tine in preajma si gustarile permise, arunca toate bomboanele si napolitanele de prin sertare. Si pe acelea din spatele monitorului, hai…
Mai renunta la tehnologie – in loc sa il trimiti prin secretara, du tu personal dosarul colegului, renunta la telefon si mergi direct pana la sef si intreaba-l ce vrei sa afli, parcheaza mai departe de locul de munca si vino pe jos ca nu o sa mori din cativa pasi.
Compenseaza, compenseaza –fa miscare ca sa compensezi munca sedentara. Mergi la o sala de sport, da cateva ture de parc dimineata, mai sterge de praf bicicleta si mergi cu ea prin oras. Sau ia-ti aparate de fitness acasa si pedaleaza in timp ce te uiti pe stiu eu ce raport important.
Cifre „umflate” si discriminare
Cercetatorii din Australia au aflat ca persoanele care stau la birou mai mult de 6 ore pe zi prezinta un risc dublu de a deveni supraponderali fata de cei care stau mai putin de 45 de minute pe scaunul de la serviciu. Joburile sedentare au contribuit dramatic la cresterea ratei obezitatii in ultimii 20 de ani.
Si noi suntem un popor „implinit”: ultimele cifre spun ca 4 milioane de romani sunt obezi. Dar faptul ca ai un job sedentar nu inseamna ca vei deveni unul dintre ei. Exista optiuni, trebuie doar sa vrei sa auzi de ele. E ironic ca desi „stimuleaza” cresterea in greutate, munca moderna ii discrimineaza pe cei supraponderali.
Cercetatorii americani spun ca acestia sunt mai defavorizati la un interviu de angajare chiar decat cei de alte rase. Un sondaj national efectuat in America a aratat ca femeile plinute castiga in medie cu 6% mai putin decat cele mai slabe. Supraponderalii platesc, de asemenea, asigurari medicale mai costisitoare pentru ca sunt asa numai din vina lor, desi au de ales, cred angajatorii. Si in majoritatea cazurilor chiar au dreptate…