Cativa cercetatori americani au avut rabdarea sa urmareasca 80 de cupluri casatorite de 5 ani, o perioada de 14 ani. Dupa 4 ani de studiu, 7 cupluri divortasera. Dupa alti 10, 13 ani nu mai erau impreuna. Expertii au creionat imediat profilul perechilor cu risc ridicat de divort: cele care se cearta intruna si cele care, din contra, abia comunica. Acelasi studiu a identificat si cele doua perioade „fragile” – primii 7 ani de (a)casa perioada in care se produc cele mai multe separari si a doua, undeva, in jurul a 14 ani de la nunta. Psihologii ar avea o explicatie – copiii cresc, parintii nu le mai poarta atatea griji, asa ca au mai multa vreme sa reflecteze la relatia lor si sa faca un bilant conjugal. Cercetatorii avanseaza chiar o legatura intre cele doua tipuri „predispuse” la divort – certaretii si non-comunicativii – si aceste doua perioade. Cei care o tin numai intr-un conflict se despart in primii ani ai mariajului, cei care sunt distanti, dupa 14 ani de viata in comun.
Cum faci din sfarsit un nou inceput?
Se stie ca barbatii se „recupereaza” mai repede dupa divort, in sensul ca devin rapid jumatatea unui alt cuplu. Acest lucru se intampla, spun psihologii, tocmai pentru ca ei se tem mai tare decat femeile de singuratate (cifrele arata chiar ca mult mai multi barbati decat femei ajung in pragul unei sinucideri sau chiar il trec, dupa un divort). Majoritatea femeilor spun ca si-au revenit dupa o astfel de experienta cu ajutorul psihoterapiei. Asa ajung sa priveasca toata criza ca pe o ocazie excelenta de reflectie. Iar faptul ca incep sa vorbeasca despre ceea ce li se intampla, ca vor sa-i dea un sens, inseamna ca au facut deja primul pas pe drumul schimbarii. Multe femei declara ca vor sa-si regaseasca reperele, sa descopere un sens al continuarii modelului familial pe care l-au primit de la parinti. Psihologii spun chiar ca ei nu pot face totul, iar femeile divortate pot gasi un ajutor imens intr-o discutie cu tatal sau mama lor. Oricum, ranile divortului se inchid greu. Datele stranse de cercetatori arata ca persoanele care trec printr-o astfel de experienta, indiferent ca vorbim de barbati sau de femei, nu intalnesc mai mult de un posibil nou partener in urmatorul an dupa ruptura.
Vestea proasta: sa treci peste un divort e infernal. Vestea buna: poti face asta!
De fapt, cu putin efort si cu ceva ajutor te poti pune pe picioare mai repede decat te-ai fi asteptat. }i-am intocmit un mic plan de bataie.
Nu-ti mai spune ca acum esti „diferita”, nu esti singura in aceasta situatie. Sunt multi in aceeasi oala – doar 40% dintre primele casnicii dureaza „pana cand moartea ne va desparti”, iar 60% dintre mariajele cu numarul doi se destrama.
Poti trece peste asta, ai mai facut-o. Aminteste-ti numai de cate ori ai trecut prin tot procesul asta numit schimbare si ai iesit invingatoare din tranzitie – fie cand ai schimbat o slujba, ai pierdut pe cineva drag etc. Poti aplica acum tot ce ai invatat din acele experiente.
Ai deja in tine toate „resursele” necesare sa dai uitarii divortul. Adica incredere in tine si speranta, trebuie doar sa le aduci la viata si sa le lasi sa-si faca treaba.
Trebuie sa recrutezi cel putin un „coleg de schimbare”, pentru sprijin si feed-back. Adica o persoana pe care sa te poti baza neconditionat si care sa-ti dea un feed-back obiectiv.
Impotriveste-te cu toata puterea rezistentei la schimbare, care apare dupa divort. Frica, sentimentul ca suntem pierduti si incertitudinea ne saboteaza reusita.
Poti si trebuie sa folosesti toate invatamintele pe care le-ai tras din divort in acest proces de recuperare in absolut toate aspectele vietii tale (financiar, sanatate, relatii).
Orice femeie poate!
Exista doar un singur lucru care este mai rau decat divortul, iar acesta este cel de a te supune devastarii provocate de o casnicie proasta. De indata ce o femeie a luat sufleteste decizia de a da o lovitura pentru libertatea ei emotionala, nu exista spatiu pentru ezitari. Nu mai poate decat sa se arunce inainte cu indrazneala sau sa se scufunde vesnic in amaraciune si reprosuri. Asta crede dr. David Reuben, un faimos psihiatru american, autor a numeroase volume de succes, printre care si „Orice femeie poate!”– un ghid pentru implinire in dragoste pentru femei necasatorite, vaduve, divortate si casatorite. Potrivit specialistului, unul dintre cele mai neplacute aspecte ale divortului este lipsa de incredere ce insoteste pierderea verighetei. In acel moment aparte, cele mai multe femei au un sentiment coplesitor de esec si infrangere. Ori de cate ori o fiinta umana pierde ceva important raspunde cu ceea ce se cheama reactia de a jeli. Acest lucru este exprimat prin retragere in sine, sentimente de inadaptare, teama si depresie. Insa cea mai importanta caracteristica a acestei emotii este aceea ca este temporara si dispare de la sine in curs de cateva saptamani. Daca fiecare femeie divortata se poate inarma in timp cu aceste idei, viata ei va fi mult mai usoara. Apoi, trebuie sa isi infrunte propriile greseli si rationamentele slabe care au condus-o la o casatorie ratata, trebuie sa infrunte realitatea neplacuta a motivului pentru care mariajul a esuat. Dupa mii si mii de cazuri analizate, doctorul Reuben a ajuns la concluzia ca, desi femeile sunt prin natura lor mai optimiste decat barbatii, nu exista nici o categorie de femei mai optimista decat cea a femeilor care tocmai au divortat. Adesea, femeia cu cele mai multe esecuri lasate in urma manifesta o imensa dorinta de a incerca din nou (si din nou).
Mai multe sfaturi despre cum sa va recapatati fericirea dupa un divort si despre implinirea in dragoste gasiti in volumul „Orice femeie poate!”, aparut la editura „Curtea Veche”.
Alti pasi catre reusita
Felul in care gestionezi acest divort iti va afecta viata pe o perioada lunga. Practic, actiunile tale din acest moment pregatesc „scena” pentru multi ani.
Suferinta este perfect normala, practic a avut loc o moarte, moartea relatiei voastre. Da-ti timp sa o plangi.
Nu te arunca imediat in jocul intalnirilor. Esti mult prea vulnerabila.
Daca tot e moment de schimbare, atunci schimba cat mai multe in viata ta, ca sa incepi cat mai multe capitole. Cu timpul, te vei concentra pe ele si vei da uitarii despartirea.
Incearca sa incepi sa actionezi cerebral, sa nu te mai lasi controlata de emotii ca in primele saptamani dupa divort.