Studiul intreprins de oamenii de stiinta a avut ca tema stabilirea elementelor care situeaza figurile umane la diverse scari ale atractivitatii. La cercetare au luat parte 113 persoane. Dintre acestea, fratii, prietenii apropiati si rudele au facut alegeri similare in ceea ce priveste atractivitatea figurilor umane care au constituit obiectul studiului, spre deosebire de cei care nu se cunosteau intre ei. Asadar, grupurile care se raporteaza la aceleasi valori si impart viziuni comune cu privire la lumea inconjuratoare, tind sa isi stabileasca si tipare de catalogare similare.
Cercetatorii subliniaza faptul ca micile cercuri sociale din care facem parte, pot sa ne influenteze perceptiile despre frumusete, dincolo de preferintele personale si influentele culturale la care suntem supusi cu totii. Studiul a fost intreprins cu ajutorul unui grup de persoane, alcatuit astfel: 20 de cupluri, 20 de perechi de frati si 41 de perechi de prieteni apropiati. Fiecare participant a fost rugat sa coteze 74 de figuri omenesti cu note de la 1 la 7, in functie de nivelul de atractivitate al fiecareia. Toate raspunsurile astfel obtinute au fost apoi comparate cu cele oferite de subiectii care nu se cunosteau intre ei. Rezultatul a fost unul sinuos, in asa masura incat acordul in ceea ce priveste parerile crestea direct proportional cu numarul de ani petrecuti impreuna de catre perechea in cauza. Asadar, familiaritatea poate influenta preferintele noastre in materie de frumusete.
O serie de alte cercetari a conturat ideea ca atractivitatea joaca un rol deosebit de important in societate, fie ca este vorba despre situatia sociala, viata amoroasa sau profesionala. Se pare ca oamenii frumosi reusesc sa acceada mai usor la functii de conducere, au abilitati de comunicare sporite, si stabilesc mai repede relatii cu cei din jur.
Transplanturi de fata
Prima astfel de interventie chirurgicala a avut loc in Franta, in noiembrie 2005. Medicii au operat atunci o femeie in varsta de 38 de ani, care fusese desfiguratain urma unei muscaturi de caine. Aceasta a suferit doua episoade in care organismul a incercat sa respinga grefele de piele, insa doctorii au remediat situatia. Pacienta nu a mai avut probleme, transplantul fiind considerat o reusita care se inscrie in randul marilor realizari medicale ale secolului.
Tinerele mai putin atractive tind sa se ingrase
Noi cercetari in acest domeniu, arata ca fetele care nu sunt foarte apreciate de sexul opus in perioada adolescentei, sunt mai predispuse la ingrasare, prin comparatie cu tinerele considerate in mod unanim atragatoare. Intr-o era a standardelor impuse de mass-media, in care aparentele sunt cele care dicteaza succesul social si nu numai, masurile de prevenire a obezitatii in randul tinerilor reusesc cu greu sa tina pasul. Tinerii incearca sa se adapteze idealurilor de frumusete comerciale, pe care le vad peste tot in jur. O imagine de sine depreciativa nu poate naste decat neajunsuri, fie psihologice, fie fiziologice. Asadar, indiferent ca vorbim despre depresie sau obezitate, tinerele care nu au o parere foarte buna despre propria persoana trebuie consiliate si ajutate de catre familie si prieteni sa treaca peste perioada critica a adolescentei.
Estetica reparatorie – subiect tabu
Victimele cancerului de san trebuie sa fie informate cu privire la alternativele de reconstructie mamara, mai ales in cazul in care au suferit rezecarea sanului/sanilor. Femeile au nevoie sa stie ca prin inlaturarea completa a sanului unde s-a format tumora canceroasa, se poate creste cu mult speranta de viata, prin prevenirea reaparitiei celulelor maligne. Pentru acestea, cea mai buna varianta ramane reconstructia ulterioara a sanului. Intregul proces necesita timp si consiliere de specialitate, dar si atentie si disponibilitate din partea medicului oncolog. Cu toate acestea, reconstructia mamara aduce beneficii atat in preventie, cat si in recuperarea de dupa extirparea formatiunii canceroase.
Articol exclusiv online (A. Raicu)