Misterele SCOTIEI

Kilt, whisky, castele, ceata, rugby, pub-uri, fantome, cimpoaie, muzica vioaie, peisaje inimaginabil de frumoase, jocurile Highland, monstrul din Loch Ness, protagonistii celebrelor bancuri cu zgarciti – Scotia este receptacolul tuturor acestor ingr
  • Publicat:
Misterele SCOTIEI
Misterele SCOTIEI

„Sotia unui scotian se pomeneste cu sotul ei venind acasa in fuga, fericit:
– Mary, am castigat la loterie 5.000 de lire! Femeia se intuneca la fata si-l intreaba furioasa:
– Da? Si cat a costat biletul?”

Cam asa suna simpaticele glume facute pe baza asa-zisei „zgarcenii” specifice scotienilor. Insa daca aceasta caracteristica de personalitate, care constituie brandul highlanderilor, este mit sau realitate, trebuie descoperit individual. Si nu se poate face asta decat daca ii vezi in carne si oase, adica daca le vizitezi tara. Dupa parerea unora, Scotia ar putea fi cea mai cautata destinatie turistica europeana, daca vremea nu ar juca feste, incurcand cu dibacie itele celor care au itinerarii de parcurs prin natura. Dar acest aspect nu merita prea multa atentie, daca avem in vedere faptul ca, o data ce ai gustat din experienta scotiana, te imbogatesti cu adevarat. Cel putin spiritual.

Highlander si monstrul din Loch Ness
Highlands sunt cei mai vechi munti din Europa, munti golasi, fara paduri, care au un aer nostalgic chiar si in rarele zile cand ii mangaie razele soarelui. Dar acel „vino-ncoa” cu care natura i-a inzestrat din belsug este incapatanat si nu tine cont de capriciile vremii, chemand permanent iubitorii de drumetii si libertate. Iar daca, ajungand acolo, peisajele ti se vor parea oarecum cunoscute, este pentru ca aici au fost filmate „Highlander” si „Braveheart”, doua pelicule care au facut cunoscuta tuturor o parte din legendele si istoria acestor taramuri.

Din inima muntilor au izvorat veritabilele traditii scotiene: jocurile Highland – o modalitate originala si constructiva de a aminti barbatilor tineri vremurile apuse cand stramosii lor luptau darz cu palose si flinte pentru a-si castiga onoarea; dansul cutitelor; celebrul tril al cimpoaielor. In ciuda trecerii timpului si a modernizarii, locuitorii muntilor pastreaza intacta cea mai cruda si veritabila cultura celtica, alaturi de limbaj, sentimente si muzica.

Numit si „capitala muntilor Highlands”, Inverness se afla la 37 de km sud-vest de celebrul Loch Ness, un lac adanc de 213 m, care adaposteste – se zice – monstrul numit „Nessie”. In timp, legenda straveche a fantasticei creaturi a devenit cunoscuta in orice coltisor al Pamantului, motiv pentru care zona atrage anual zeci de mii de turisti.

Edinburgh, Atena nordului
Astfel este numita mandra capitala scotiana care astazi are un aer bizar, aratand de parca un vrajitor a contopit doua orase intr-unul singur. Motivul este concubinajul dintre aspectul medieval al Vechiului Oras, cu cladirile sale inalte si intunecate, si Orasul Nou, construit in stil georgian. Poate tocmai din aceasta cauza nu te poti plictisi vizitandu-l.

Iar daca tot ajungi acolo, ar fi culmea sa te afli intr-o tara celebra pentru castelele sale si sa nu vizitezi Edinburgh Castle, considerat de multi arhitecti drept cel mai frumos palat scotian. Sau sa nu gusti whisky, ar completa unii. Tot in capitala merita sa vezi „Muzeul Istoriei Torturii”, unde este evocata, cu ajutorul sunetelor si al povestilor extrase din istoria scotiana, atmosfera sumbra a inchisorii din Edinburgh. Ca sa iti restabilesti echilibrul interior dupa atata „violenta”, trebuie sa inspiri aerul parfumat de catre cele 230.000 de flori ale ceasului floral, construit in 1903. Sau poti sa mergi la o sarbatoare stradala, pentru ca Edinburghul este un adevarat oras al festivalelor, aici desfasurandu-se anual manifestari faimoase precum „Festivalul International de la Edinburgh” sau „Festivalul celtic Beltane”.

Spa & food
Inca din Evul Mediu, scotienii eliminau stresul prin bai in ape termale. De aceea, aproape fiecare castel are spa-ul sau. Chiar daca acum nu te incanta prea tare ideea de a face dusuri scotiene, trebuie sa stii ca ele au efect benefic asupra circulatiei sangelui si asupra pielii. Mai poti beneficia de impachetari cu alge marine sau cu zahar ars, tratamente anticelulita, bai de tip „ploi tropicale”, dusuri cu aburi. Iar dupa o baie sanatoasa, urmeaza o mancare delicioasa. Printre delicatesele cu care se mandresc scotienii se numara si pestele afumat de Arbroath, biscuitii Bannocks si Oatcakes, checul negru plin de fructe, mancarea Colcannon si friptura de vita a la Scotland. Un pont pentru cei care adora Scotia: inscrieti-va la Scoala de Whisky. Daca nu la cursurile de zi, macar la fara frecventa…

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Vedete la tratament
Vedete la tratament